Η «Ανοιξη» των Σκοπίων γκρεμίζει το καθεστώς Γκρουέφσκι

Γεμάτες με αγανακτισμένους πολίτες είναι κάθε βράδυ οι πλατείες των Σκοπίων.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Η «Ανοιξη» των Σκοπίων γκρεμίζει το καθεστώς Γκρουέφσκι

Κλυδωνίζεται το καθεστώς του Νίκολα Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες με επικεφαλής σύσσωμη την αντιπολίτευση και πολλές ανεξάρτητες οργανώσεις και με τη συνύπαρξη συχνά Σλαβόφωνων και Αλβανών να κατεβαίνουν εδώ και ένα δεκαήμερο κάθε βράδυ σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους των Σκοπίων και των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ και όχι μόνο.


Στο στόχαστρο βρίσκεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εθνικιστής αρχηγός του VMRO, ο οποίος, αν και έχει αποχωρήσει προσωρινά από τη θέση του πρωθυπουργού, βάζοντας αντ' αυτού τον γραμματέα του VMRO-DPMNE μέχρι τις εκλογές, είναι αυτός που κινεί τα νήματα στη χώρα. Και σ' αυτόν καταλογίζουν το αποκαλούμενο ως συνταγματικό πραξικόπημα Ιβάνοφ.

Πολλοί περιγράφουν τις εξελίξεις ως την «πολύχρωμη άνοιξη στην ΠΓΔΜ», με τον δυτικό παράγοντα να «αδειάζει» τόσο τον Ιβάνοφ όσο και τον Γκρούεφσκι και τις μεθοδεύσεις του να πάει σε κάλπες στις 5 Ιουνίου, χωρίς να τηρεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τίμιες και αξιόπιστες εκλογές, εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και ελευθερία και δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, έστησε με τον Γκ. Ιβάνοφ -θεωρείται πρόεδρος «μαριονέτα» του Γκρούεφσκι- την αμνήστευση προκαταβολικά όλων των συνεργατών του που κατηγορούνται για μια σειρά μεγάλα σκάνδαλα, για τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πάνω από 20.000 πολιτών, την εκλογική νοθεία στις προηγούμενες εκλογές, για διαφθορά κ.ά. Η τελευταία ενέργεια αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να υπάρξει η έκρηξη στην ΠΓΔΜ.

Εντύπωση όμως προκαλεί η στάση της Ρωσίας που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση στην ΠΓΔΜ ότι η Δύση επιχειρεί να επαναλάβει το «ουκρανικό σενάριο». «Ενεργοποίηση του -ουκρανικού σεναρίου-, εξωτερικής έμπνευσης παράνομες ενέργειες και πραξικοπήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές στη χώρα -την αποκαλεί ως "Μακεδονία"- και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες από το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο Γκρούεφσκι πρωταγωνιστεί σε όλα τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Αμφισβήτηση

Ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους με συνθήματα για δημοκρατία και δικαιοσύνη είναι στην πλειονότητά τους νέοι και δυτικότροποι, που δείχνουν να περιμένουν πολλά από τη Δύση.

Εκφράζουν ανοιχτά αμφισβήτηση και στο ιδεολογικό οπλοστάσιο του Γκρούεφσκι με την αρχαιοποίηση (αντικβιζάτσια, όπως την αποκαλούν) και το αμφιλεγόμενο σχέδιο-βουτιά στην αρχαία Μακεδονία με την τοποθέτηση σωρείας αγαλμάτων, το περίφημο «Σκόπια 2014».

Οι συγκεντρώσεις στα Σκόπια για συμβολικούς λόγους περιλαμβάνουν την «αψίδα... θριάμβου του Γκρούεφσκι», όπως ονομάζουν την πύλη με αρχαίες παραστάσεις που έχει στήσει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. «Εδώ είναι ο θρίαμβός σου;» φώναζαν τις προηγούμενες ημέρες οι διαδηλωτές, ενώ το σκηνικό συμπληρώνεται με μπογιές στα χρώματα μπλε και κόκκινο καθώς και συνθήματα κατά του Γκρούεφσκι με τα οποία φιλοδωρούν τις επιφάνειες της πύλης. «Η πύλη είναι άσχημη», «Ελευθερία», «όχι στον φόβο», «θάνατος στον φασισμό, ελευθερία στους πολίτες», είναι μερικά από αυτά που έχουν αναγραφεί πάνω στην πύλη. Το ίδιο έχει γίνει και με τον υπερμεγέθη Μέγα Αλέξανδρο να ιππεύει τον Βουκεφάλα στο κέντρο της πλατείας.

Οι διαδηλωτές τη μια φορά γέμισαν με αφρό το σιντριβάνι στη βάση και την άλλη έριξαν χρώμα βάφοντάς τα όλα κόκκινα! Καθεστωτικοί φορείς ανέλαβαν να επιτεθούν με σφοδρότητα σε εκείνους που «βεβηλώνουν τα ιστορικά (;) μνημεία της χώρας». Οι «δαίμονες» που συγκεντρώνουν πρώτοι τα πυρά από τα ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα ΜΜΕ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, οι ανεξάρτητες οργανώσεις που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούνται και κατευθύνονται από τον Σόρος, καθώς και το ανεξάρτητο κίνημα των Αλβανών.

Με κόκκινη μπογιά γέμισε η βάση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.

Απέναντι σ' αυτήν τη λαϊκή έκρηξη ο Ν. Γκρούεφσκι και η ηγεσία του VMRO-DPMNE επιχειρούν να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους και κυρίως την εφεδρεία του κρατικού τομέα, που ελέγχουν εδώ και χρόνια, στήνοντας αντισυγκεντρώσεις. Προς το παρόν οι δύο πλευρές με τη βοήθεια και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έχουν αποφύγει τις... συνευρέσεις και συγκρούσεις μεταξύ τους.

Επιθέσεις

Προς το παρόν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε δύο κτίρια στα Σκόπια και στο Τέροβο που χρησιμοποιεί ως γραφεία ο Ιβάνοφ, καθώς και στα κτίρια των υπουργείων Δικαιοσύνης και Πολιτισμού προκαλώντας σημαντικες καταστροφές. Την ίδια ώρα, ο δυτικός παράγων (ΕΕ και ΗΠΑ) παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις, σπεύδοντας να αποδοκιμάσει τόσο τον Γκ. Ιβάνοφ για το «συνταγματικό πραξικόπημα με την αμνήστευση», αλλά και να επικρίνει τον Ν. Γκρούεφσκι για την μη υλοποίηση των όρων της συμφωνίας του Przino, ώστε να πάει η χώρα σε τίμιες εκλογές.

Εντύπωση προκάλεσε η συνάντηση και συμφωνία του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, και κυβερνητικού εταίρου του Ν. Γκρούεφσκι μέχρι πρόσφατα, στην οποία αποφασίσθηκε να συνυπογράψουν μια κοινή πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γκ. Ιβάνοφ. Προηγουμένως ο Ζ. Ζάεφ είχε στείλει χωριστή επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ με την οποία του ζητούσε να αποσύρει την απόφασή του για την αμνηστία και να παραιτηθεί. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει ότι το κόμμα του και ο συνασπισμός με τον οποίο συνεργάζεται δεν θα πάρουν μέρος στις εκλογές.

Ζόραν Ζάεφ και Αλί Αχμέτι κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Ιβάνοφ.

Από την άλλη πλευρά, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ επιδίδεται σε επιδείξεις αδιαλλαξίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανακαλέσει την απόφαση για αμνηστία, ενώ επιτέθηκε στις χώρες της Δύσης και τους διπλωμάτες τους, κατηγορώντας τους ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της πλειονότητας των ΜΜΕ στη Δύση που επικρίνουν έντονα τους Ιβάνοφ-Γκρούεφσκι, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ώστε να κάμψουν τις επικρίσεις της Δύσης για τις εσωτερικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ενώ διατυπώνουν το ερώτημα για το «μέχρι πότε οι Βρυξέλλες θα κάνουν τα στραβά μάτια για όσα συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ;».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
24/4/2016
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/h_anoiksi_ton_skopion_gkremizei_to_kathestos_gkrouefski-64366697/