Ρεκόρ χλιδής και... παράνοιας
Συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαουδάραβα βασιλιά στην Αγκυρα Συνομιλίες... στη σκιά του Κεμάλ | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Service, Pool via AP
Μέτρα ασφαλείας χωρίς προηγούμενο με έξτρα δαπάνη εκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον 500 λιμουζίνες κι ένας μικρός «στρατός» οδηγών σε αναμονή, κλεισμένα όλα τα δωμάτια πεντάστερου ξενοδοχείου και μεταφορά με ειδική πτήση τα ξεχωριστά φαγητά και την γκαρνταρόμπα του βασιλιά... Η επίσκεψη του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα έχει προκαλέσει στη γείτονα ντελίριο...
«Ακόμα και με τα εξωφρενικά πρότυπα της Σαουδικής Αραβίας η επίσκεψη στην Τουρκία του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ - σε μια κρίσιμη φάση στις σχέσεις των δυο σουνιτικών χωρών- έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ χλιδής και παράνοιας», σχολιάζει στο σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα ''Guardian'' .
Στην Άγκυρα είχε ήδη προηγηθεί ομάδα 300 Σαουδαράβων κομάντος για να «προετοιμάσουν» την άφιξη του Σαλμάν.
Οι επικεφαλής της ασφάλειας του μονάρχη έκλεισαν όλα τα δωμάτια (και τα 413!) του πολυτελούς ξενοδοχείου JW Marriott και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα μεν παράθυρα της βασιλικής σουίτας- συνολικά 450 τετραγωνικά μέτρα- καλύφθηκαν με αλεξίσφαιρο τζάμι, ενώ οι τοίχοι με τσιμέντο ανθεκτικό σε βομβιστικές επιθέσεις, με πρόσθετη δαπάνη 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου 500 λιμουζίνες και έξτρα εξειδικευμένο προσωπικό μεταφέρθηκαν από όλη την χώρα στην πρωτεύουσα για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις του βασιλιά και της συνοδείας του και οι χώροι στάθμευσης του ξενοδοχείου κατακλύστηκαν από μαύρες Mercedes καθώς και από ένα μικρό στρατό οδηγών που περιμένει εντολές.
Εννοείται ότι τα προσωπικά αντικείμενα του μονάρχη, τα ρούχα και τα ειδικά φαγητά μεταφέρθηκαν από το Ριάντ με ειδικές πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.
Τριήμερη είναι η επίσκεψη, η υποδοχή έχει ήδη γίνει με τις αντίστοιχες τιμές και όταν τελειώσουν και οι αυριανές συναντήσεις, όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να «μεταφερθεί» στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Σαουδάραβας ηγέτης θα συμμετάσχει στην διήμερη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC)
«Ο Σαλμάν και ο Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται σαν ο σουλτάνος της σύγχρονης Τουρκίας, έχουν πολλά κοινά» σχολιάζει ο Guardian. «Και οι δυο θέλουν να ανατραπεί ο ηγέτης της Συρίας Ασαντ και έχουν διακηρύξει την επιθυμία τους να ηττηθεί η τρομοκρατία στην Συρία και το Ιράκ».
Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να τάσσεται υπέρ του Ριάντ στην διαμάχη του με το σιιτικό Ιράν, επικρίνοντας πρόσφατα την Τεχεράνη για την συχνή εφαρμογή της θανατικής ποινής, αλλά επιλέγοντας να κάνει τα στραβά μάτια και να αποφύγει την ίδια κριτική προς το Ριάντ που εκτέλεσε 47 άτομα τον Ιανουάριο.
Επίσης, όπως ο βασιλιάς Σαλμάν, έτσι και ο Ερντογάν δέχεται κριτική τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις ΗΠΑ, για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την άλλη πλευρά και οι δυο ηγέτες επικρίνουν την Ουάσιγκτον για την αδυναμία της να ηγηθεί, κυρίως λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το αποτέλεσμα είναι και οι δυο χώρες να απομακρύνονται από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στη Δύση, με τον Σαουδάραβα μονάρχη να προσπαθεί να πάρει υπό την σκέπη του (και την επιρροή του) τον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο, τονώνοντας κατ'αρχήν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Για να επιτευχθεί αυτό, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, απαιτείται στενότερη στρατιωτική οικονομική και εμπορική συνεργασία της Άγκυρας με το Ριάντ, πράγμα που μπορεί να πυροδοτήσει τον «νεο-ισλαμισμό» του Ερντογάν, τον αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης του και την απομάκρυνση του από την Ε.Ε. και την Δύση, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει κι άλλο τις προεδρικές του εξουσίες με την τροποποίηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με την Νουράι Μερτ, η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή σε ότι αφορά στο φιλοδυτικό προφίλ της και διακινδυνεύει να γίνει πιο «κλειστή και κατασταλτική».
«Σε διάφορες περιπτώσεις» γράφει στην εφημερίδα Hurriyet, «κυβερνητικοί κύκλοι δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τους συμμάχους τους ως συνωμότες, ακόμα και εχθρούς της Τουρκίας. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Εάν δεν έρθουν στα λογικά τους και δεν συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις από την απώλεια παλιών φίλων και εταίρων, αυτή η χώρα θα είναι τελείως καταδικασμένη».
12.04.2016
http://www.efsyn.gr/arthro/rekor-hlidis-kai-paranoias