Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις ελληνικές τράπεζες: Στο «πρόγραμμα Ντράγκι» και τα ελληνικά ομόλογα του EFSF.
Τι κερδίζει η Ελλάδα από το «δώρο» Ντράγκι και ποια τα επόμενα βήματα
Ουσιαστική αλλά και ψυχολογική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το «δώρο» Ντράγκι. Η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, μπορεί να μη… σώσει την Ελλάδα, αποτελεί ωστόσο ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορεί να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρακτικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1 δις ευρώ. Το συμβολικό όφελος είναι ότι ενόσω η διαπραγμάτευση είναι στη κόψη του ξυραφιού ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε θετικά με την απόφασή του να στηρίξει την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα.
Είναι επίσης ένα μήνυμα για το πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει την Ελλάδα εφόσον η αξιολόγηση κλείσει το συντομότερο.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του EFSF αξίας 37 δις, τα οποία έλαβαν στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης και της εκκαθάρισης των “bad banks”.
Πλέον, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού και της κεφαλαιακής ενίσχυσης αφού οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν έως και το 50% των ομολόγων με μεγάλα κέρδη, καθώς τα απέκτησαν κοντά στην ονομαστική τους αξίας. Το όφελος αυτό ενδέχεται να ξεκινά από τα 500 εκατ. και να αγγίξει ακόμη και το 1 δις.
Το επόμενο βήμα τώρα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι η επαναφορά του waiver και η ενίσχυση της ρευστότητας.
Άλλο ένα στοίχημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και η πλήρης άρση των capital controls ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στην ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά των τραπεζών μόνο θετικά είδαν την κίνηση Ντράγκι καθώς σε μια περίοδο που απειλείται όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα η είδηση αυτή ήταν ένα καλό νέο. Φάνηκε άλλωστε και από την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν στις τραπεζικές μετοχές οι επενδυτές ανεβάζοντας χθες τον δείκτη κατά 19%.
Βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Αλλωστε και ο πρωθυπουργός χθες αναφέρθηκε στο καλό νέο τονίζοντας ότι η κίνηση Ντράγκι είναι η αρχή του τέλους της κρίσης. Κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να αποκατασταθεί η πολιτική και οικονομική ισορροπία και εμπιστοσύνης και βεβαίως να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς.
16/4/2016
http://www.huffingtonpost.gr/2016/04/16/oikonomia-draghi-omologa_n_9708388.html?utm_hp_ref=greece
Στο «πρόγραμμα Ντράγκι» και τα ελληνικά ομόλογα του EFSF
Τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σχετική απόφαση της ΕΚΤ.
Όπως είπε, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες και το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ. (σ.σ. Περίπου 37 δισ. ευρώ).
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση, ύψους 18,5 δισ. ευρώ, πράγμα που συνιστά τόσο ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας όσο και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.
Από νωρίς σήμερα, πηγή από την ΕΚΤ, η οποία μιλούσε σε καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του EFSF, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, προσφέροντάς τους πρόσθετη ρευστότητα ύψους έως 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί στις τράπεζες για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις 10 Μαρτίου και η σχετική απόφαση του Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων.
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν από καιρό από την ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα έκδοσης EFSF, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κέρδος από μια τέτοια κίνηση για τις τράπεζες θα είναι διπλό, διότι θα λογιστικοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές.
Επίσης, θα μπορέσουν να αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη.
Συνολικά το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.
Άνοδος του χρηματιστηρίου
Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι έφερε υψηλά κέρδη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 574,73 μονάδες, με άνοδο 4,86%.
Μοχλός την εκρηκτικής αύξησης, οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει +18,92%.
Επίσης, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του τζίρου. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 92.380 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 179.270.308 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 7,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 3,70%.
15.04.2016
http://www.efsyn.gr/arthro/stin-posotiki-halarosi-oi-ellinikes-trapezes-me-apofasi-ekt
Τράπεζες: Νέο δώρο Ντράγκι μέσω ομολόγων EFSF
Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από τα κέρδη πώλησης ομολόγων αξίας 18,5 δισ. «Ξεφουσκώνουν» οι ισολογισμοί. Ξεκίνησαν οι αγορές. Από τι θα κριθεί η δυνατότητα εγγραφής υπεραξίας για το υπόλοιπο 50% της θέσης. Η ακτινογραφία για Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha.
Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις ελληνικές τράπεζες καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους προσφέρει η ΕΚΤ καθώς αποφάσισε χθες να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF μέχρι το 30% κάθε έκδοσης.
Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν, εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον ισολογισμό τους. Η αλλαγή της σύμβασης υπογράφηκε χθες ενώ διενεργήθηκε μέσα στην ίδια ημέρα και η πρώτη δημοπρασία τίτλων στην οποία συμμετείχαν οι εγχώριες τράπεζες.
Οι οκτώ σειρές έκδοσης ομολόγων EFSF διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές υψηλότερες της ονομαστικής αξίας (σ.σ. από 101 ως 103), ενώ οι εγχώριες τράπεζες τα απέκτησαν λίγο πάνω από το 100%. Οι πραγματικές τιμές, βέβαια, θα προκύπτουν από τις δημοπρασίες, από την πορεία των οποίων θα κριθεί και το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ενεργή αγορά.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στις τράπεζες να επαναταξινομήσουν τα ομόλογα έκδοσης EFSF, μεταφέροντάς τα από το χαρτοφυλάκιο Διακράτησης έως τη Λήξη στο εμπορικό, ώστε να εγγράφουν και τις τυχόν υπεραξίες. Μέχρι όμως να θεωρηθεί ενεργή αγορά και να επιτραπεί ο αποχαρακτηρισμός, υπεραξίες δεν μπορούν να εγγραφούν παρά μόνο κέρδη από πώληση.
Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016. Σημειώνεται ότι από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης (σ.σ. σε Εθνική και Πειραιώς).
Τα ποιοτικά οφέλη για τις τράπεζες
Βέβαια στην περίπτωση της μεταφοράς στο Εμπορικό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να γίνουν πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μεταβλητότητας, λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν τα ομόλογα ESM στον ισολογισμό κάποιων τραπεζών.
Σημαντικά είναι τα ποιοτικά οφέλη. Οι τράπεζες θα μειώσουν τον ισολογισμό τους καθώς θα μειωθούν τα ομόλογα και από την άλλη, οι συμβάσεις repos. Ταυτόχρονα από τη σταδιακή πώληση έως και του 50% μπορεί να εγγραφούν αθροιστικά κέρδη έως και 500 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες.
Η Πειραιώς θα μειώσει τον ισολογισμό της καθώς διαθέτει πολύ μεγάλη έκθεση που έχει σε ομόλογα ESM/ EFSF. Η Eurobank θα βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων της, ενώ η Εθνική διευκολύνεται ως προς την αποπληρωμή των CoCos που σχεδιάζει με την πώληση της Finansbank.
Η Alpha Bank ΑΛΦΑ +15,70%, έχοντας τη μικρότερη θέση, θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της και ταυτόχρονα θα έχει τον μικρότερο «βραχνά» αντιστάθμισης κινδύνου για τα εναπομείναντα ομόλογα, τα οποία θα βρίσκονται στο εμπορικό της χαρτοφυλάκιο.
Τα κέρδη που θα εγγραφούν από την πώληση θα είναι μη επαναλαμβανόμενα και ως εκ τούτου δεν θα επηρεάσουν τις προβλέψεις των αναλυτών για την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης, ενώ το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα ομόλογα έκδοσης EFSF στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν γνωστό στους επενδυτές, με δεδομένο ότι και στις πρόσφατες παρουσιάσεις υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις για το αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα.
Τι θέση έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη θέση κατέχοντας ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ ενώ έχει και ομόλογα έκδοσης ESM 2,72 δισ. ευρώ που πήρε για την κάλυψη της πρόσφατης αύξησης από το ΤΧΣ (680 εκατ. για κοινές μετοχές και 2,04 δισ. για την κάλυψη των CoCos).
Ακολουθεί η Εθνική που κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 9,08 δισ. και 2,68 δισ. ευρώ ομόλογα ESM. Η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. και η Alpha μόλις 4,1 δισ. ευρώ.
15/4/2016
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1414416/trapezes-neo-doro-ntragki-me-omologa-esm.html
"Mαξιλάρι" κεφαλαίων στις τράπεζες έναντι καθυστερήσεων με τα NPLs
Κεφαλαιακό "αντίβαρο" από το ενδεχόμενο η καθυστέρηση της αξιολόγησης να επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, συνιστά η αγορά ομολόγων EFSF των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ που δεν αποτελεί τωρινή απόφαση αλλά εξέλιξη ταυτόσημη με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν αυτό ανακοινώθηκε πανευρωπαϊκά (σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο QE καθώς εκκρεμεί η αξιολόγηση), προέβλεπε συγκεκριμένα ότι: η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει έως το 30% των ομολόγων EFSF που κατέχουν ελληνικές τράπεζες μέχρι τον Απρίλιο του 2016 και έως το 50% μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Η προοπτική των αγορών ομολόγων EFSF από την ΕΚΤ που θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες στήριξε χθες την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον τραπεζικό κλάδο να ολοκληρώνει την εβδομάδα με άνοδο 9,15%.
16-Απρ-2016
Της Νένας Μαλλιάρα
http://www.capital.gr/oikonomia/3119710/-maxilari-kefalaion-stis-trapezes-enanti-kathusteriseon-me-ta-npls