Το τηλεφώνημα Τσίπρα – Merkel, η στάση Draghi και τα "παιχνίδια" ισχύος στις ΗΠΑ


Ο φειδωλός σε δημόσιες δηλώσεις για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον κ. Draghi εμφανίζεται να τραβάει... το μανίκι σε Ευρώπη, ΗΠΑ και ΔΝΤ για το ίδιο ζήτημα στη διάρκεια των τελευταίων επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα.  
Από συνομιλητές του φέρεται να επισείει την προσοχή, ειδικά των Aμερικανών και του ΔΝΤ στις "ανεξέλεγκτες” συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν για την Ευρωζώνη, οι επιπτώσεις ενός νέου ελληνικού "ατυχήματος” σε ένα γκρίζο λόγω βρετανικού δημοψηφίσματος, οικονομικής επιβράδυνσης και άλυτου προσφυγικού προβλήματος, ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο από τις παρεμβάσεις του, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το κατά πόσο υιοθετεί τις επίμονες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το αδύνατο της στόχευσης και διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντίθετα εκείνο στο οποίο η ΕΚΤ εμφανίζεται να ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι το ασφαλιστικό και τα "κόκκινα δάνεια”... 

Από την άλλη πλευρά στις τελευταίες δηλώσεις των στελεχών του ΔΝΤ από την κα Lagarde έως τους οικονομικούς αναλυτές του Ταμείου, διατυπώνεται σταθερά η θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε τόσο ψηλό πρωτογενές πλεόνασμα (όπως εξηγούν αναλυτές του ΔΝΤ αυτό θα έχει εξαιρετικά υψηλές υφεσιακές συνέπειες). 

Και ότι ακόμα και αν το καταφέρει αυτό δεν θα μπορεί (λόγω των υφεσιακών συνεπειών) να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. 

Αντίθετα εκτιμά πως πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει πιο άμεση και πιο μεγάλη ελάφρυνση του χρέους (σ.σ. μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, διπλάσια διάρκειας λήξεων και σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησης σε χαμηλά επίπεδα).  

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο κ. Thomsen που εκτός απροόπτου θα μιλήσει στα ΜΜΕ νωρίς σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος. 

Οι "port parol” των ευρωπαϊκών θέσεων Dombrovskis – Moscovici και Dijsselbloem από την πλευρά τους επιμένουν στην "θέση” ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία για να πετύχει τον στόχο αυτό και ότι οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ στηρίζονται στο ότι αξιολογούν με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα τα μέτρα που λίγο πολύ έχουν συμφωνηθεί με το ευρωπαϊκό σκέλος των "θεσμών” και ειδικά την Κομισιόν (πακέτο μέτρων 3% του ΑΕΠ για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018).

Το τηλεφώνημα με την κα Merkel 

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση έχει ευθέως ταχθεί με την ευρωπαϊκή "άποψη” και ενάντια στο ΔΝΤ (μη κατανοητό από πρώτης άποψη αν συγκρίνει κανείς τις θέσεις των δύο πλευρών). 

Αλλά εμφανίζεται εγκλωβισμένη στο γεγονός ότι η Ευρώπη και ειδικά η κα Merkel επιμένει, όπως ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα στην τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία (προς απογοήτευση του έλληνα πρωθυπουργού), στην ως έχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα... 

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα άλλωστε αποφασίσθηκε η ενημερωτική "περιοδεία” του κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες...

Να σημειωθεί ότι στην Ουάσιγκτον από την πλευρά της Ελλάδας βρίσκονται μόνο δύο στελέχη της κυβέρνησης, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Παπαδόπουλος και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Μουρμούρας.  

Η κα Lagarde για πρώτη φορά χθες στη συνέντευξή της εμφανίσθηκε έτοιμη να εξετάσει την αλλαγή στο είδος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σχολιαστές στην Ουάσιγκτον, παρά τις δηλώσεις της κας Lagarde επέμεναν χθες ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα έστω και με πολύ μικρή χρηματοδοτική συμμετοχή "γιατί αυτός είναι ο όρος που θέτει η κα Merkel...”. Εξηγούσαν μάλιστα ότι οι πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό τοπίο της Γερμανίας είναι τόσο ευαίσθητες που δεν επιτρέπουν σκέψεις για οποιαδήποτε αλλαγή σε ότι έχει περάσει ως απόφαση για το ελληνικό θέμα από το Γερμανικό κοινοβούλιο. Τις "ευπάθειες” αυτές, όπως και την συνολική κατάσταση στην Ευρωζώνη, εμφανίζεται από συνομιλητές του να υπογραμμίζει με μεγάλη έμφαση και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Draghi. 

Σε κάθε περίπτωση, όσες "ειδήσεις” και αν βγουν για το ελληνικό θέμα στην Ουάσιγκτον, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί, αλλά κάποιες ιδέες θα "ωριμάσουν” όπως είχαν επισημάνει χθες στο Capital.gr αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. Αντίθετα οι αποφάσεις καθ' εαυτές μετατίθενται για την άλλη εβδομάδα και ειδικά για την Παρασκευή 22 Απριλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) στο Άμστερνταμ.     

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
15/4/2016
 http://www.capital.gr/oikonomia/3119451/to-tilefonima-tsipra-merkel-i-stasi-draghi-kai-ta-paixnidia-isxuos-stis-ipa





Τι θα συναντήσουν Τσακαλώτος – Σταθάκης στην Ουάσιγκτον  
  
"Στην Ουάσιγκτον, στην Σύνοδο του ΔΝΤ (σ.σ. που αρχίζει αύριο Παρασκευή) δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Αλλά είναι βέβαιο οτι κάποιες ήδη διαμορφωμένες "ιδέες” για το ελληνικό θέμα θα ωριμάσουν αποφασιστικά. Και είναι μάλλον βέβαιο ότι θα διευκολύνουν την σύγκλιση απόψεων ...”, είναι το σχόλιο στο Capital.gr κοινοτικού αξιωματούχου, από τους πρώτους που κατέφθασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ποια σύγκλιση; Κυρίως αυτή μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ όσο αφορά τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

Γιατί στα άλλα και κυρίως στο θέμα "φωτιά” που έχει θέσει το ΔΝΤ, δηλαδή την τραπεζική σταθερότητα και τα κόκκινα δάνεια (πέραν του ασφαλιστικού) "υπάρχει απόλυτα κοινή θέση μεταξύ των θεσμών” όπως υποστηρίζει στο Capital.gr ο ίδιος αρμόδιος παράγοντας που εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις. 

Στο θέμα αυτό σημειώθηκε μία μικρή "παραχώρηση” από την πλευρά των θεσμών την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και αυτή αφορούσε μόνο στην δυνατότητα να παραχωρηθεί ενα χρονικό διάστημα 6 – 8 μηνών, ήτοι μέχρι τέλους του έτους πριν εφαρμοσθεί η πλήρης απελευθέρωση πωλήσεων όλων των δανείων που αφορούν σε εγγυήσεις πρώτης κατοικίας. Ο περιορισμός αφορούσε τα δάνεια με μικρής αντικειμενικής αξίας ακίνητα πρώτης κατοικίας.

Αλλά αυτό δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον εδώ είναι οτι στην στάση αυτή υπάρχει σιωπηρή συμφωνία και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών... 

Για όλα τα άλλα δάνεια είτε σε καθυστέρηση είτε ενήμερα (σ.σ. όπως είχε αποκαλύψει πριν από τρεις εβδομάδες το "Κεφάλαιο”), τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρω-Θεσμοί είναι σε απόλυτη συμφωνία για πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων σε διαχειριστικά funds. 

Στο θέμα του ασφαλιστικού η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη καθώς οι μελλοντικές δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος είναι η μία από τις δύο μεταβλητές που καθορίζουν το μοντέλο αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Το σύστημα των αλλαγών στοχεύει στο να σταθεροποιήσει τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου, αν γίνει το ίδιο και με τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, να υπάρχει μία σταθερή εικόνα για την ευστάθεια του προϋπολογισμού μακροπρόθεσμα, εφ' όσον διατηρηθεί ενα πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών στο σκέλος των δαπανών.  
Και εδω έχουμε άλλο ενα "παλιό” νέο. 

Χθες το Reuters ανέφερε οτι η κυβέρνηση προωθεί την εισαγωγή σταθερών επιτοκίων στην θέση των μεταβλητών που ισχύουν σήμερα στα δάνεια και θα μεταφέρει αυτό το αίτημα στην Ουάσιγκτον. 

Για την ακρίβεια (σ.σ. όπως έχει αναφερθεί στο Capital.gr και το "Κεφάλαιο” στα μέσα του 2013 και έχει επαναληφθεί στα μέσα του 2014) αυτό που συμβαίνει είναι ότι στον ΟΔΔΗΧ έχει μελετηθεί και προταθεί ενα μοντέλο σταθεροποίησης του επιτοκιακού κόστους σαν μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους.  

Τα επιτόκια δεν μπορούν να αλλάξουν από μεταβλητά σε σταθερά για τόσο μεγάλες διάρκειες, αλλά έχει προταθεί ενα σύστημα που βάζει πλαφόν στην ετήσια επιτοκιακή δαπάνη και μεταφέρει το επιπλέον κόστος στο τέλος του δανείου σαν κεφάλαιο. 

Με τον τρόπο αυτό το ετήσιο επιτοκιακό κόστος σταθεροποιείται και είναι σαν να υπάρχει σταθερό επιτόκιο, χωρίς οι δανειστές να μπορούν να ισχυριστούν οτι έχουν υποστεί επιτοκιακό "κούρεμα” του δανείου τους. Το μοντέλο αυτό έχει επιλεχθεί έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της ευρωπαϊκής πλευράς περί "κουρέματος” του χρέους. 

Το δεύτερο σκέλος βέβαια αφορά την ετήσια συνολικά δαπάνη για τόκους και χρεολύσια. 

Και αυτό το σκέλος για να γίνει το χρέος βιώσιμο θα πρέπει να μειωθεί στο 60% περίπου που ισχύει σήμερα για τα έτη υψηλής δαπάνης όπως είναι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2020. 

Κάποιες από αυτές τις "ιδέες” πρόκειται να συζητηθούν σε γενικές γραμμές στην Ουάσιγκτον και ειδικά στο περιβόητο "Club της Ουάσιγκτον” (σ.σ. κατα τα πρότυπα του club των Παρισίων) που είναι οι ισχυροί (δανειστές) της Ευρωζώνης συν το ΔΝΤ.   

Αλλά αυτό που θα είναι το σημαντικά κρίσιμο ίσως και καθοριστικό -με την επέμβαση του Lew στην συζήτηση με την Lagarde- είναι το θέμα της απελευθέρωσης των  πωλήσεων δανείων. 

Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά "οδυνηρό” για την παρουσία του Γ. Σταθάκη ειδικά στις συναντήσεις που θα έχει το Σαββατοκύριακο πριν επιστρέψει στην Αθήνα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
14/4/2016
http://www.capital.gr/oikonomia/3119148/ti-tha-sunantisoun-tsakalotos-stathakis-stin-ouasigkton