Πληρώσαμε... €35 εκατ. για συντήρηση 4 Ολυμπιακών ακινήτων που ρημάζουν!




Κόστισαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ, επί δώδεκα χρόνια ρημάζουν λεηλατημένα και αναξιοποίητα, παρ' όλα αυτά ο έλληνας φορολογούμενος έχει έως σήμερα πληρώσει για έξοδα συντήρησης και φύλαξης σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr γύρω στα 35 εκατ. ευρώ !


Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερο φιάσκο διαρκείας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος από τα ολυμπιακά ακίνητα, στολίδια του 2004, τα οποία συνεχίζουν και κοστίζουν στον προϋπολογισμό, και αναζητούν σωσίβιο σωτηρίας μέσω του "Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων" (ΤΑΕ), όπως φαίνεται ότι θα λέγεται ο νέος φορέας που θα αναλάβει να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία. Δεν απέφεραν ποτέ ούτε μισό ευρώ έσοδα στο κράτος μετά τη λήξη των Αγώνων, κανείς δεν σκέφτηκε και εφάρμοσε ποτέ ούτε τότε -ούτε σήμερα- ένα βιώσιμο πλάνο εκμετάλλευσης, πέραν της κατά καιρούς φιλοξενίας προσφύγων ή της ατυχούς εμπνεύσεως σχεδίων για δημιουργία δικαστηρίων.

Το γήπεδο του μπιτς βόλλευ στο φαληρικό όρμο που παρ' ολίγον να φιλοξενούσε δικαστικές αίθουσες, μας κόστισε 36 εκατ. ευρώ. Αν και υποτίθεται ότι φυλάσσεται, γι’ αυτό άλλωστε πληρώνουμε έξοδα συντήρησης, ηλεκτρικοί πίνακες έχουν λεηλατηθεί, καλώδια χάσκουν από τις ψευδοροφές και από τα κλιματιστικά απομένουν μόνο πλαστικά κουφάρια. Έχουν κατά καιρούς πληρωθεί εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες, όπως προς το διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ώστε η έκταση να συνδεθεί με τη νέα Λυρική Σκηνή, και να αποτελέσει τμήμα της λεγόμενης "Αθηναϊκής Ριβιέρας", της παραλιακής ζώνης από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) μέχρι το Σούνιο.

Πάνω-κάτω ανάλογη είναι η εικόνα για την πλειοψηφία των Ολυμπιακών Ακινήτων που ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία προορίζεται να ενταχθεί στο νέο Ταμείο. Όμως πιο χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια τριών εξ αυτών που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς παραχώρηση σε ιδιώτες (Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Ιππικό κέντρο Μαρκοπούλου, Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά).

Το αξίας 54 εκατ. ευρώ κλειστό γήπεδο Γαλατσίου φιλοξενεί σήμερα τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "X-Factor". Παλαιότερα το είχε ζητήσει η ΑΕΚ, στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί σε ιδιώτες για εμπορική εκμετάλλευση, ακολούθησε προσφυγή στα δικαστήρια από το Δήμο Γαλατσίου, εκδόθηκε άδεια για κατεδάφισή του που τελικά ανεστάλη, και τελικά παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το τελευταίο, το ακίνητο έχει τεράστιο κόστος ανακατασκευής και λειτουργίας, και νέα επενδυτική πρόταση δεν έχει υποβληθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα ενταχθεί στο νέο υπερ-Ταμείο.

Κορυφαίο παράδειγμα πλήρους εγκατάλειψης αποτελεί το μακράν ακριβότερο όλων των ολυμπιακών ακινήτων, το 1.029 στρεμμάτων Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, αξίας 182 εκατ. ευρώ. Εχει μεταβιβαστεί εδώ και χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προκήρυξε το 2014 διαγωνισμό, σε αυτόν εμφανίστηκαν τρία επενδυτικά σχήματα, ο διαγωνισμός όμως ουδέποτε προχώρησε, στην ουσία έχει ναυαγήσει, και σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναπροκηρυχθεί. Η αιτία μεταξύ άλλων είναι ότι το σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) περιελάμβανε κατά περίεργο τρόπο και τον γειτονικό… αρχαιολογικό χώρο, δείγμα ότι η μελέτη συντάχθηκε στο πόδι. Στο νέο ΕΣΧΑΔΑ, ο αρχαιολογικός χώρος θα εξαιρεθεί, λένε οι ίδιες πηγές. Η επιλογή του ακινήτου είχε γίνει αφενός για να αποκτήσει η Αθήνα ένα σύγχρονο Ιππικό Κέντρο, αφετέρου για να μπορέσει να αναδειχθεί μεταολυμπιακά σε έναν υπερτοπικό πόλο τουρισμού και αναψυχής. Τελικά, τίποτε από αυτά δεν έγινε, απλώς οι πανάκριβες εγκαταστάσεις χορταριάζουν. Η υποτιθεμένη συντήρηση και φύλαξη του εκτιμάται ότι έχει μέχρι τώρα στοιχίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση πλήρους αποτυχημένου μετα-ολυμπιακού σχεδιασμού, η εγκατάσταση του κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά στο Μαραθώνα, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει επίσης εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Έχει κι αυτό ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, με τη συντήρηση και φύλαξή του να έχει μέχρι τώρα στοιχίσει πάνω από 11 εκατ. ευρώ, αν και σήμερα αποτελεί χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών. Το τελευταίο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ συζητά σενάρια αξιοποίησης του από κοινού με το Δήμο Μαραθώνα και την Περιφέρεια Αττικής.

Πάνω -κάτω ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ολυμπιακά ακίνητα, που δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, η εγκατάσταση του κανόε καγιάκ, που κόστισε 35 εκατ. ευρώ, δεν έγινε ποτέ υδάτινο πάρκο, όπως είχε εξαγγελθεί, ενώ στο γειτονικό αγωνιστικό χώρο του γηπέδου σοφτμπολ, κόστους 22 εκατ. ευρώ, φυτρώνουν εδώ και χρόνια αγριόχορτα.

Στο κέντρο του Αγίου Κοσμά, που ανήκει στην Ελληνικόν Α.Ε., η φθορά είναι εμφανής, από τους σπασμένους βατήρες στο καταδυτήριο, έως τη τρύπα οροφή στο προπονητήριο που μπάζει νερά της βροχής, ενώ ανάλογη εγκατάλειψη συναντά κανείς και στο Ολυμπιακό Χωριό. Στη πλειοψηφία τους οι εμπορικοί χώροι είναι βανδαλισμένοι, ενώ όσοι από τους 10.000 κατοίκους πήραν σπίτια μέσω του ΟΕΚ αισθάνονται απομονωμένοι από τον αστικό ιστό. Ίδιες εικόνες ερήμωσης και στο περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, καρδιά άλλοτε των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το κοινό πρόβλημα σε πολλές εγκαταστάσεις είναι ότι έγιναν χωρίς να τηρηθούν διαδικασίες για τη νομιμοποίησή τους, πολλές είναι αυθαίρετες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει συντήρηση, και "ότι χαλάει να μη ξαναφτιάχνεται". Πάνω στη βιάση των Αγώνων έγιναν χωρίς να διαθέτουν άδεια λειτουργίας, και πολλές ακόμη και σήμερα δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

Στο καλό σενάριο, εφόσον τα ολυμπιακά ακίνητα ενταχθούν στο νέο υπέρ-Ταμείο, θα μπορέσουν να συντηρηθούν και γίνουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Στο κακό σενάριο, ακόμη και αν ενταχθούν στο νέο Ταμείο, δεν θα αντιμετωπιστούν ως άμεσης προτεραιότητας έργα, επομένως η ολυμπιακή τους ερήμωση θα συνεχιστεί, ποιος ξέρει για πόσο. Υπάρχει φυσικά πάντα ο κίνδυνος να καταλήξουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, δικαστήρια, ποιος ξέρει τι άλλο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
11/5/2016
http://www.liberal.gr/arthro/49045/oikonomia/2016/plirosame-35-ekat-gia-suntirisi-tessaron-olumpiakon-akiniton-pou-rimazoun.html