Το έγκλημα των εγκλημάτων


Στη Βραζιλία έχει διεξαχθεί ένα πολιτικό πραξικόπημα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ και της εγχώριας ελίτ, μέσω των οποίων ενοχοποιήθηκε η «αντιδραστική» πρόεδρος της για διαφθορά – η αρχή του τέλους της ελληνικής τραγωδίας


Σε παλαιότερες εποχές, οι προβλεπόμενες αντιδράσεις των Πολιτών εναντίον της επιβολής της ακραίας νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, μετά την εισβολή και κατοχή της εκάστοτε χώρας με οικονομικά όπλα, κυρίως μέσω της υπερχρέωσης της, εξουδετερώνονταν με ένα βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα – όπως στην περίπτωση της Αργεντινής, της Χιλής κοκ. Στη σημερινή εποχή, οι τρόποι έχουν αλλάξει ριζικά. Ειδικότερα,

(α) είτε εκβιάζεται/παραπλανάται/εξαγοράζεται με έξυπνες μεθόδους ένα «αριστερό» κόμμα να ψηφίσει τα απαιτούμενα ενδοτικά νομοσχέδια της ντροπής, έχοντας προηγουμένως δολοφονήσει την τελευταία ελπίδα των Πολιτών – όπως στην περίπτωση της Ελλάδας (άρθρο), όπου έχουν εξουδετερωθεί εντελώς οι υγιείς αντιστάσεις των Πολιτών,
(β) είτε δρομολογείται ένα πολιτικό πραξικόπημα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ και της εγχώριας ελίτ – μέσω του οποίου ενοχοποιείται η εκάστοτε «αντιδραστική» κυβέρνηση για διαφθορά, με αποτέλεσμα να αντικαθίσταται από τους εκλεκτούς των εκλεκτών, όπως στην περίπτωση της Βραζιλίας.
Ειδικά όσον αφορά τη Βραζιλία, ο πρώην πρόεδρος της Lula da Silva, σε πρόσφατη ομιλία του στους μόλις 10.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ρίο, διαμαρτυρήθηκε για την «καθαίρεση» της δημοκρατικά εκλεγμένης προέδρου από τη θέση της για έξι μήνες – έως ότου αποφασίσουν τα δικαστήρια για τις δύο κατηγορίες εναντίον της (μη νόμιμη έγκριση δανείων, δόλια απόκρυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού!).
Ο πρώην πρόεδρος ενοχοποίησε τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ για τις εξελίξεις αυτές – πριν από όλα τον όμιλο GLOBO ο οποίος, με 122 τηλεοπτικά κανάλια, με περισσότερους από 80 ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς επίσης με 15 περιοδικά και με 4 εφημερίδες, είναι ο ισχυρότερος στη Βραζιλία.
Το τηλεοπτικό δίκτυο του είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον πλανήτη, ενώ καθημερινά 91 εκ. Βραζιλιάνοι, το 50% δηλαδή του συνολικού πληθυσμού της χώρας, βλέπουν τη GLOBO TV – η οποία ανήκει σε έναν όμιλο που από την ίδρυση του, το 1925, είναι στην ιδιοκτησία μίας μεγάλης βιομηχανικής οικογένειας (Marinho).
Ο κ. Lula da Silva κατηγόρησε δημόσια την οικογένεια, λέγοντας πως αυτή προώθησε τη μομφή εναντίον της προέδρου και ισχυριζόμενος ότι, δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό – ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιεί το ψέμα και τη δολοπλοκία, για οτιδήποτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Φυσικά το συγκεντρωμένο πλήθος κραύγαζε συνθήματα εναντίον της GLOBO, η οποία όμως δεν μετέδωσε τίποτα από τη διαδήλωση – όταν μεταδίδει σε καθημερινή βάση οτιδήποτε έχει σχέση με τις έωλες κατηγορίες εναντίον της προέδρου.
Στην πραγματικότητα, τόσο η GLOBO, όσο και άλλα ΜΜΕ της Βραζιλίας, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εμπλέξουν την πρόεδρο Rousseff στο σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras – παρά το ότι δεκάδες ερευνητές και δημοσιογράφοι έχουν προσπαθήσει να βρουν στοιχεία της ενοχής της για ποινικά αδικήματα τους τελευταίους μήνες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Έτσι τα ΜΜΕ δεν επικεντρώνουν τα πυρά τους σε πραγματικά γεγονότα διαφθοράς, αφού δεν έχουν κανένα στοιχείο, αλλά σε χειραγωγημένες ενδείξεις – ενώ ενοχοποιούν την πρόεδρο κυρίως για την κακή οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας, όσον αφορά τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού της (γράφημα), τον υπερπληθωρισμό, τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, την αύξηση του χρέους από το 55% το 2008 στο 66%  το 2015 κοκ.



Όσον αφορά την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν έχουν ίσως άδικο – αφού η πρόεδρος έχει δρομολογήσει μία κοινωνική πολιτική που προκαλεί μεγάλα ελλείμματα, ενώ αντιστέκεται στις ιδιωτικοποιήσεις κάθε είδους, καθώς επίσης στις απαραίτητες αλλαγές.
Το γεγονός όμως ότι, στα θέματα της ελευθερίας του τύπου η Βραζιλία φτάνει μετά βίας στην 104η θέση,επειδή τα ΜΜΕ της χώρας είναι συγκεντρωμένα σε λίγα χέρια που ανήκουν στην οικονομική εξουσία, είναι χαρακτηριστικό της αξιοπιστίας τους – ενώ έχουν συνηθίσει να επιλέγουν την εκάστοτε εξουσία, έτσι ώστε να τα υπηρετεί πιστά.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε η πρόεδρος πριν από αρκετό καιρό – με στόχο τη μεταρρύθμιση και τον εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ της χώρας της, έτσι ώστε να μην είναι πλέον παντοδύναμα. Η GLOBO φυσικά πολέμησε τη μεταρρύθμιση με κάθε τρόπο, κερδίζοντας τελικά τη μάχη – όπου το βασικό επιχείρημα της ήταν το ότι, απειλούταν η ελευθερία του Τύπου!
Περαιτέρω, η νέα κυβέρνηση της χώρας εξετάζει την πώληση των υπολοίπων μεριδίων του δημοσίου σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από το ίδιο – όπως στο ταχυδρομείο, στις βιομηχανίες ηλεκτροδότησης, στις ασφαλιστικές εταιρίες, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια (πηγή). Στόχος είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού – όπως είχε συμβεί τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές του 2000, όπου η χώρα είχε υπαχθεί στο ΔΝΤ.
Οι αποκρατικοποιήσεις πάντως είχαν σταματήσει όταν εξοφλήθηκε τελικά το ΔΝΤ και ανέλαβε την προεδρία ο Lula da Silva – καθώς επίσης η διάδοχος που ο ίδιος ουσιαστικά επέλεξε, η πρόεδρος Rousseff.
Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τις δαπάνες, να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, να αναδιαρθρώσει την οικονομία και να αναμορφώσει το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο κοστίζει πολύ ακριβά –χωρίς να δίνει καμία σημασία στις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της, ενώ τόσο η κεντρική τράπεζα, όσο και το υπουργείο οικονομικών, έχουν στελεχωθεί από έμπιστα άτομα της εγχώριας ελίτ και των Η.Π.Α..

Επίλογος

Η Βραζιλία είχε και έχει το δικό της εθνικό νόμισμα που δεν αποδείχθηκε μαγικό ραβδί παρά το ότι το υποτίμησε δραστικά, «εξυγιάνθηκε» με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο από το ΔΝΤ, τήρησε κατά γράμμα όλα τα μνημόνια,πούλησε πάρα πολλές δημόσιες επιχειρήσεις, διέθετε μία πολύ ικανή κυβέρνηση (αναλυτικά στο άρθρο μας «Η άλωση της Βραζιλίας»), ενώ ήταν και είναι πολύ πιο πλούσια από την Ελλάδα – με τεράστιο υπόγειο πλούτο.
Εν τούτοις σήμερα, 15 χρόνια περίπου αργότερα, βιώνει ξανά μία τρομακτική οικονομική και πολιτική κρίση –επειδή το ΔΝΤ, στις χώρες που εισβάλλει, αφήνει ιούς που μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται βίαια, προκαλώντας καινούργιες κρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι σε χειρότερη θέση από την Αργεντινή, η οποία επέλεξε το δρόμο της χρεοκοπίας – αν και η Αργεντινή έκανε το μοιραίο λάθος να υποστεί το πικρό φάρμακο του ΔΝΤ, προτού αλλάξει πορεία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται επίσης σήμερα σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
Η Ελλάδα έχει κάνει όμως πολύ μεγαλύτερα λάθη ενώ, το χειρότερο όλων, συνεχίζει να μην αποδέχεται το αναμφισβήτητο γεγονός ότι, έχει προ πολλού χρεοκοπήσει, σε βαθμό που δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία – αφού το δημόσιο χρέος της πλησιάζει στο 200% του ΑΕΠ, το ιδιωτικό επίσης, ο τραπεζικός της τομέας είναι χρεοκοπημένος, ενώ ο παραγωγικός της ιστός έχει καταστραφεί εντελώς.
Έτσι θα βιώσει πιθανότατα όλα τα δεινά της χρεοκοπίας, χωρίς κανένα απολύτως από τα οφέλη της, απλά και μόνο επειδή δεν τολμάει να προβεί σε στάση πληρωμών – χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για μία εύκολη ή ανώδυνη διαδικασία, ειδικά μετά από τόσες πολλές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις (άρθρο).
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι η πρώτη χώρα που έχει παραδώσει την εθνική της κυριαρχία στους δανειστές της, ενώ θα ψηφίσει την Κυριακή ένα νομοσχέδιο που θα τους μεταβιβάσει σταδιακά ιδιωτική και δημόσια περιουσία της – αφού τοποθετείται ως εγγύηση για τα δάνεια της (Υπερταμείο). Παράλληλα, θα τους παραδώσει ολόκληρο τον εισπρακτικό μηχανισμό της (άρθρο) – οπότε θα μετατραπεί από χώρα σε περιοχή, με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Έτσι θα ολοκληρωθεί το έγκλημα των εγκλημάτων – ευχόμενοι να είναι λάθος όλες οι εκτιμήσεις μας, καθώς επίσης να είμαστε υπερβολικά απαισιόδοξοι.

19/5/2016

                         Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α                             


     Η αλήθεια για τη Βραζιλία     


Η τοπική Ολιγαρχία σχεδιάζει να ανατρέψει την πρόεδρο της χώρας – για να παραδώσει τον έλεγχο της 7ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και μέλους των BRICS στην Goldman Sachs και στις υπόλοιπες τοκογλυφικές συμμορίες

Η Βραζιλία είναι μία χώρα που επέλεξε τη «βοήθεια» του ΔΝΤ αντί τη χρεοκοπία της, εκλέγοντας μία αριστερή κυβέρνηση (ανάλυση) – οπότε όλα όσα συμβαίνουν εκεί οφείλουν να μας ενδιαφέρουν, αφού κάτι ανάλογο χαρακτηρίζει μέχρι στιγμής και την Ελλάδα.
Φυσικά δεν υπάρχει καμία οικονομική σύγκριση με τη χώρα μας, αφού η Βραζιλία είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, προικισμένη με εξαιρετικά πολύτιμους φυσικούς πόρους – ενώ τόσο σε έκταση, όσο και σε πληθυσμό δεν έχει καμία απολύτως σχέση μαζί μας. Βρίσκεται επί πλέον σε μία περιοχή του πλανήτη που έχει βυθιστεί σε επανειλημμένες κρίσεις μετά το 1980 – οι οποίες έκτοτε επιστρέφουν ξανά και ξανά.
Περαιτέρω, η Βραζιλία βιώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτός από την οικονομική, μία μεγάλη πολιτική κρίση, με την πρόεδρο της (Rousseff) να κατηγορείται για διαφθορά – με αποτέλεσμα να επιδιώκεται η ανατροπή της, μόλις 18 μήνες μετά την επανεκλογή της με 54.000.000 ψήφους. Για να μπορέσει όμως να διαπιστώσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει, οφείλει να ερευνήσει αυτόν που προτείνεται για διάδοχος της – τον αντιπρόεδρο (Temer), τον οποίο φαίνεται πως θέλει να εγκαταστήσει η βραζιλιάνικη Ολιγαρχία, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, στην προεδρία της χώρας.
Εν προκειμένω εντυπωσιάζεται κανείς αμέσως από το γεγονός ότι, αφενός μεν δεν είναι καθόλου δημοφιλής, αφετέρου κατηγορείται για εκτεταμένη διαφθορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 2% των Βραζιλιάνων θα τον επέλεγαν – ενώ έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, επειδή υπάρχουν μάρτυρες που τον συνδέουν με ένα τεράστιο σκάνδαλο χρηματισμού (πηγή).
Εκτός αυτού, ένα ανώτατο δικαστήριο της χώρας σύστησε στο κογκρέσο να δρομολογήσει μία διαδικασία μομφής εναντίον του – γεγονός που σημαίνει πως οι υποψίες για την ενοχή του είναι απόλυτα αιτιολογημένες. Εν τούτοις, ο κύριος αυτός προετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της Βραζιλίας, εάν η Γερουσία αποφασίσει αυτό το μήνα να δρομολογήσει μία δικαστική έρευνα εναντίον της προέδρου – οπότε δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση της.
Συνεχίζοντας, ο δεύτερος κατά σειρά ενδεχόμενος διάδοχος της προέδρου Rousseff μετά τον Temer, είναι ο πρόεδρος της Βουλής (Cunha) – ο οποίος είναι αποδεδειγμένα διεφθαρμένος σε απίστευτο βαθμό, αφού έχει τεκμηριωθεί πως χρηματίσθηκε με πολλά εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κρύβει σε ελβετικούς λογαριασμούς, παρά το ότι ο ίδιος το είχε διαψεύσει (πηγή). Εν τούτοις, θα είναι εκείνος που θα βρίσκεται στην κορυφή της δικαστικής έρευνας εναντίον της προέδρου – οπότε πολύ δύσκολα θα μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι, η διαδικασία θα είναι αντικειμενική.
Από τη δική του πλευρά ο αντιπρόεδρος (Temer) στηρίζει τον πρόεδρο της Βουλής (Cunha), παρά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε – δηλώνοντας επίσημα ότι, δεν θα του ζητήσει να παραιτηθεί από τη θέση του. Σύμφωνα δε με τους NYT, εάν αναλάβει αυτός την προεδρία, τότε ο Cunha θα τοποθετηθεί αντιπρόεδρος – γεγονός που επεξηγεί πολύ καλά την αλληλοϋποστήριξη των δύο διεφθαρμένων πολιτικών της Βραζιλίας, καθώς επίσης τις ίντριγκες τους εναντίον της προέδρου της χώρας.
Σύμφωνα τώρα με τη Guardian, είναι πλέον φανερό πως η διαφθορά δεν είναι η πραγματική αιτία, λόγω της οποίας επιχειρείται η ανατροπή της δύο φορές εκλεγμένης προέδρου της Βραζιλίας – αλλά η αφορμή για να εκδιωχθεί από την κυβέρνηση, από τους εχθρούς της (πηγή).
Αντίθετα όμως με αυτή τη διαπίστωση, τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας, καθώς επίσης ο ίδιος ο αντιπρόεδρος, ισχυρίζονται πως όταν η κυρία Rousseff απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, τότε θα αποδοθούν ευθύνες και στους άλλους διαφθαρμένους πολιτικούς (πηγή) – κάτι που φυσικά δεν μπορεί να είναι αληθινό, κρίνοντας από τη στάση του αντιπροέδρου, καθώς επίσης από τη στήριξη εκ μέρους του, του διεφθαρμένου προέδρου της Βουλής.
Στην πραγματικότητα βέβαια ο αντιπρόεδρος σχεδιάζει να τοποθετήσει έναν πολιτικό στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, με στόχο να καταδικαστεί η πρόεδρος – κυρίως όμως για να σταματήσουν οι δικαστικές έρευνες που αφορούν τη διαφθορά στη χώρα, έτσι ώστε να προστατευτεί η πάγια τακτική του χρηματισμού των πολιτικών, από την οποία ωφελείται σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος (πηγή). .

Η Goldman Sachs και οι λοιπές συμμορίες

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται η Goldman Sachs – αφού, όπως ανέφερε το Reuters, ο αντιπρόεδρος σχεδιάζει, όταν εκλεγεί πρόεδρος, να αναθέσει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας στο γενικό διευθυντή του υποκαταστήματος της αμερικανικής τράπεζας (Leme) στη Βραζιλία (πηγή). Λογικά λοιπόν η  Goldman Sachs έχει ένα πολύ σοβαρό κίνητρο, για να ανατρέψει την πρόεδρο – αφού τότε θα αναλάβει αυτή την οικονομία, καθώς επίσης το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βραζιλίας.
Εκτός αυτού, φαίνεται πως ο πρόεδρος του πλέον ισχυρού τραπεζικού συνδέσμου της Βραζιλίας και πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ (M. Portugal), θα αναλάβει τη θέση του υπουργού οικονομικών – όταν ανατραπεί η πρόεδρος και αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βραζιλίας ο αντιπρόεδρος. Ο τελευταίος (Temer) έχει ήδη εξαγγείλει μέτρα λιτότητας (δραστικές μειώσεις των δαπανών του προϋπολογισμού), τα οποία φυσικά θα επιδείνωναν την κρίση στη χώρα – έτσι ώστε να λεηλατηθεί ευκολότερα τόσο από την εγχώρια, όσο και από τη διεθνή ελίτ (πηγή).
Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής του πολυεθνικού ομίλου «Banco Latinoamericano» δήλωσε πως η απομάκρυνση της προέδρου από την κυβέρνηση, θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της οικονομίας της Βραζιλίας (πηγή)! Συμπλήρωσε δε πως μία νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου, εάν κατάφερνε να επιβάλλει, καθώς επίσης να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιθυμεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, θα βοηθούσε τη χώρα να ξεφύγει από την κρίση – αφού θα δημιουργούνταν νέες επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες στη Βραζιλία, μέσω των οποίων θα επιλυόντουσαν όλα της τα προβλήματα.
Παράλληλα, όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας στηρίζουν σχεδόν μαζικά την καμπάνια που έχει στόχο την ανατροπή της προέδρου – ενώ από την αρχή έχουν συμβάλλει στην οργάνωση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη Βραζιλία, πάντοτε εναντίον της προέδρου. Το γεγονός αυτό δεν θεωρείται βέβαια περίεργο, αφού η χώρα ευρίσκεται στην 104η θέση παγκοσμίως (πηγή), όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου – αφενός μεν επειδή οι δημοσιογράφοι εκβιάζονται από την εγχώρια ελίτ, αφετέρου επειδή η συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια μίας μικρής μειοψηφίας είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Ειδικότερα, δέκα επιχειρηματικές οικογένειες με πολύ μεγάλη επιρροή κατέχουν, μέσω των ομίλων τους, τα σημαντικότερα ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βραζιλίας – παρά το ότι έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία, η οποία είχε προωθήσει αυτή τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια λίγων, για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων. .

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η χρηματοπιστωτική και επιχειρηματική ελίτ της Βραζιλίας, με τη βοήθεια των διεθνών τοκογλυφικών συμμοριών (Goldman Sachs, ΔΝΤ), προσπαθεί να ανατρέψει την εκλεγμένη πρόεδρο με την αιτιολογία της διαφθοράς – διοργανώνοντας πονηρά μία συνωμοσία, για να προωθήσει στην εξουσία τους πλέον διεφθαρμένους πολιτικούς της χώρας.
Με πιο απλά λόγια, η εγχώρια Ολιγαρχία θέλει να ανατρέψει μία κυβέρνηση που έχει εκλεγεί για τέταρτη συνεχή θητεία, για να παραδώσει τον έλεγχο της 7ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και μέλους των BRICS, στην Goldman Sachs και στις υπόλοιπες συμμορίες – με τη βοήθεια της εξαπάτησης των μαζών, καθώς επίσης με εγκληματικές μεθόδους (το ότι η χώρα είναι μέλος των BRICS έχει τη δική του σημασία, εξαιτίας της Ρωσίας – σε δεύτερο λόγο της Κίνας).
Με τον τρόπο αυτό η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 200.000.000 κατοίκους, κινδυνεύει να λεηλατηθεί ακόμη μία φορά από μία μικρή ελίτ – η οποία διεξάγει έναν ιδιοτελή πόλεμο εναντίον της νεαρής δημοκρατίας, αδιαφορώντας για τις τεράστιες ζημίες που προκαλεί στην ίδια της την πατρίδα..
Υστερόγραφο: 
Ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης (PSDB) A. Nunes, επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. στις 20 Απριλίου, με πρωτοβουλία της «εταιρείας-λόμπι» της πρώην υπουργού εξωτερικών M. Albright – με στόχο τη διεξαγωγή μυστικών συζητήσεων κατ’ εντολή του αντιπροέδρου της Βραζιλίας (πηγή), οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη του τελευταίου για την προεδρία της χώρας.
Οι Η.Π.Α. ασκούν παραδοσιακά σημαντική επιρροή στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας, έχοντας βοηθήσει στο παρελθόν δικτατορικά καθεστώτα να ανέλθουν στην εξουσία, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των αμερικανικών ομίλων σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις – ενώ η πρόεδρος Rousseff είχε εφαρμόσει μία εξωτερική και ενεργειακή πολιτική, την οποία οι Η.Π.Α. θεωρούν εχθρική στα συμφέροντα τους.
Ειδικά στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας (όπου η Βραζιλία σκοπεύει να κατασκευάσει ακόμη οκτώ ατομικά εργοστάσια και ένα ναυπηγείο για πυρηνικά υποβρύχια), καθώς επίσης της εξόρυξης πετρελαίου, η πρόεδρος αποσκοπούσε στην ανεξαρτησία της από την υπερδύναμη – κάτι που φυσικά δεν είναι πρόθυμες να αποδεχτούν οι Η.Π.Α.
Τα παραπάνω εγχειρήματα όμως σταμάτησαν, λόγω των δικαστικών περιπετειών της προέδρου – ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις σε σχέση με αυτά όχι μόνο σε πολιτικούς αλλά, επίσης, σε άτομα και σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των εργοστασίων. Η ίδια η πρόεδρος αναίρεσε την παρουσία της στη σύσκεψη κορυφής για τα πυρηνικά που έγινε το Μάρτιο του 2016 στην Ουάσιγκτον – με την αιτιολογία πως δεν το επέτρεπαν τα προβλήματα της χώρας της (πηγή).
Περαιτέρω, η πρόεδρος θέλει να εμποδίσει την επέκταση των αμερικανικών ομίλων στη Βραζιλία, για να μπορέσει να ελέγξει η ίδια την εγχώρια ενεργειακή αγορά – υπενθυμίζοντας πως η μοναδική μεγάλη επιχείρηση της χώρας, η οποία δεν ιδιωτικοποιήθηκε παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ το 2000, είναι η εταιρεία εξόρυξης Petrobras.
Παραδόξως δε σε αυτήν την εταιρεία διαπιστώθηκαν τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς, για τα οποία κατηγορείται η Rousseff – ενώ μέσω αυτών σχεδιάζεται η ανατροπή της, σε συνδυασμό με τις υπερβολικές δαπάνες για τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων, λόγω των οποίων ξέσπασαν προηγουμένως (εννέα μήνες πριν το σκάνδαλο της Petrobras) πολλές διαδηλώσεις εναντίον της.
Δυστυχώς οι λαοί επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ – τα οποία στη Βραζιλία κατέχονται από τις δέκα ισχυρές οικογένειες που ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα τους και καθόλου για την πατρίδα τους.
Συνεχίζοντας, για τη διαφθορά που διαπιστώθηκε στην Petrobras συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο αριστερός Lula da Silva, ο οποίος ανήκει στον έμπιστο κύκλο της Rousseff – ενώ συμμετείχε στην επεξεργασία πολλών εθνικών εγχειρημάτων στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου (πηγή).
Φαίνεται λοιπόν πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και δεν ξεχνούν – γεγονός που σημαίνει επίσης ότι, οι Η.Π.Α. δεν είναι καθόλου πρόθυμες να επιτρέψουν σε αριστερές κυβερνήσεις να καταστρέψουν το νεοφιλελεύθερο σύστημα που επιβάλλουν σταδιακά σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος της προέδρου, όποιος και αν είναι, θα υπογράψει μία συμφωνία με τις Η.Π.Α. στον ενεργειακό τομέα, έτσι ώστε να αποκλεισθεί η Κίνα ή/και η Ρωσία – οπότε θα αποκατασταθεί η κυρίαρχη θέση των αμερικανικών ομίλων στη Βραζιλία. Στα πλαίσια αυτά, οι συνειρμοί για την Ελλάδα και τις δυνατότητες ανάκτησης της εθνικής της κυριαρχίας είναι αυτονόητοι – οπότε δεν χρειάζεται καθόλου να τους αναλύσει κανείς.
Στοιχεία: G. Greenwald, Reuters, Bloomberg
Ιάκωβος Ιωάννου, για το Analyst.gr
2/5/2016


Michel Temer-Dilma Rousseff



Michel Temer

Ο  Romero Jucá, υπουργός Σχεδιασμού, έγινε η πέτρα του σκανδάλου, όταν η εφημερίδα Folha de São Paulo δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της ηχητικό απόσπασμα το οποίο τον εκθέτει, κλονίζοντας τη νέα κυβέρνηση μόλις 12 ημέρες αφότου ορκίστηκε.

Παραιτήθηκε υπουργός - δεξί χέρι του Μισέλ Τέμερ,
προσωρινού προέδρου της Βραζιλίας

Υπουργός της νέας κυβέρνησης της Βραζιλίας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, «ετέθη στην εφεδρεία» τη Δευτέρα και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, αναφέρει διάταγμα του προσωρινού προέδρου Μισέλ Τέμερ, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο Ρομέρο Ζούκα, υπουργός Σχεδιασμού, έγινε η πέτρα του σκανδάλου, όταν η εφημερίδα Folha de São Paulo δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της ηχητικό απόσπασμα το οποίο τον εκθέτει, κλονίζοντας τη νέα κυβέρνηση μόλις 12 ημέρες αφότου ορκίστηκε.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία, που είχε γίνει τον Μάρτιο, ο κ. Ζούκα εκφράζεται υπέρ «συμφωνίας» η οποία προϋποθέτει την παραπομπή σε δίκη της κεντροαριστερής - αριστερής προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, ώστε να μπει φρένο στην έρευνα για τη διασπάθιση κεφαλαίων της Πετρομπράς, μια υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο ίδιος.

«Η παραπομπή είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει άλλο ζήτημα. Πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά τα σκ... Πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση για να σταματήσει η αιμορραγία», δηλώνει κατά τη διάρκεια συνάντησης στο σπίτι του ή στο γραφείο του με πρώην γερουσιαστή του κόμματός του, τον Σέρζιου Μασάντου, ο οποίος είναι εξάλλου πρώην πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Transpetro και τον βαρύνουν επίσης υποψίες για διαφθορά.

Ο Ρομέρο Ζούκα προσπάθησε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι, με τον όρο «αιμορραγία», αναφερόταν στην οικονομική κρίση κι όχι στην έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στην Petrobras, καθώς και ότι όσα είπε παρερμηνεύθηκαν.

To «δεξί χέρι» του 75χρονου προέδρου Μισέλ Τέμερ δεν αναφέρεται πουθενά στην υπόλοιπη συζήτηση διάρκειας περίπου μιας ώρας,-η οποία δημοσιοποιήθηκε ολόκληρη- στη βαθιά οικονομική ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η γιγαντιαία αναπτυσσόμενη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους αρχιτέκτονες της διαδικασίας παραπομπής της κ. Ρουσέφ σε δίκη στη Γερουσία, την οποία η πρόεδρος, η οποία απηλλάγη την 12η Μαΐου και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας (το μέγιστο έξι μήνες) από τα καθήκοντά της, κατήγγειλε χαρακτηρίζοντάς την «θεσμικό πραξικόπημα» που απεργάστηκε ο έως πριν δώδεκα ημέρες αντιπρόεδρός της.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η κ. Ρουσέφ είναι ότι παραβίασε τον νόμο παραποιώντας τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.

Ο πρώην - πλέον - υπουργός είχε διαδεχθεί πρόσφατα τον κ. Τέμερ στην προεδρία του κεντρώου PMDB, σε μια εξέλιξη που είχε προδιαγράψει την πτώση της κ. Ρουσέφ, καθώς το κόμμα αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το κεντροαριστερό - αριστερό Κόμμα Εργατών στα τέλη του Μαρτίου.

Ανώτατα στελέχη του PMDB ενέχονται στο σκάνδαλο της Πετρομπράς, όπως εξάλλου και στελέχη του Κόμματος Εργατών (PT) της κ. Ρουσέφ, το οποίο κυβερνά τη Βραζιλία από το 2003. Ήδη έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές ανώτατα πρώην στελέχη του PT.

REUTERS/ADRIANO MACHADO

  24 Μαΐου 2016