Η «Αχίλλειος πτέρνα» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Σκίτσο του ΣΤΑΘΗ

 Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας που είχε ως στόχο να ανακοπεί η ροή παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα αφού το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για τον αντιτρομοκρατικό νόμο που εφαρμόζει η Άγκυρα, παραμένει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή, στο πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να τροποποιήσει τον νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα στον τομέα της ασφάλειας και επικαλούμενος τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία», είπε ο Τούρκος υπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν στάση.

Ο Μποζκίρ υποστήριξε ότι η τουρκική νομοθεσία στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι «χειρότερη» από εκείνη άλλων χωρών και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη στάση της.

Να σημειώσουμε πως η ΕΕ επιδιώκει την επιτυχία της συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.


«Ευρώπη, μην γυρνάς την πλάτη στο άσυλο»

Στο μεταξύ, έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να υποδεχθούν και να προστατεύσουν όσους χρειάζονται βοήθεια κάνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με ανοιχτή επιστολή τους, την οποία υπογράφει η διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου.

Στην επιστολή με τίτλο «Ευρώπη, μην γυρνάς την πλάτη στο άσυλο» οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πλήττονται χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταπίεση και την απόγνωση. «Η συμφωνία ουσιαστικά αναθέτει τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών στην Τουρκία με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τη στιγμή που συμβαίνει ο μεγαλύτερος εκτοπισμός ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, πρόκειται για μια πρωτοφανή αποποίηση των ηθικών και νομικών ευθυνών σας», αναφέρει.

Η οργάνωση σημειώνει ότι η συμφωνία «απειλεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ζητήσουν άσυλο», και την ίδια ώρα η μεταφορά των ανθρώπων πίσω στην τελευταία χώρα διέλευσης «μετατρέπει το άσυλο σε ένα μέσο πολιτικής διαπραγμάτευσης με σκοπό τον περιορισμό των προσφύγων όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους».

«Η συμφωνία αυτή στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο», συνεχίζει η επιστολή: «Οι χώρες μπορούν να εξαγοράσουν την υποχρέωσή τους για παροχή ασύλου. Εάν αναπαραχθεί από πολλά κράτη, η έννοια του πρόσφυγα θα πάψει να υφίσταται. Οι άνθρωποι θα εγκλωβίζονται σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς να μπορούν να φύγουν για να σωθούν, χωρίς άλλη επιλογή παρά να μείνουν εκεί και να πεθάνουν».

Την ίδια ώρα, η επίσημη υποδοχή που προσφέρει η Ευρώπη σε όσους εγκλωβίζονται στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «άθλια».

«Οι γυναίκες φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα όταν πέσει το σκοτάδι, οι μητέρες παρακαλούν για βρεφικό γάλα για να ταΐσουν τα μωρά τους και οι άντρες κάθε ηλικίας χάνουν την αξιοπρέπειά τους μαλώνοντας για αποφάγια ή για τη σειρά στις ουρές», αναφέρεται.

Προσφυγικές ροές προς την Ιταλία

Και ενώ η βαλκανική οδός παραμένει ερμητικά κλειστή, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Ιταλία θα αποτελέσει την κύρια «πύλη εισόδου» προσφύγων και μεταναστών.

Μόνο την Πέμπτη -όπως ανακοίνωσαν η ιταλική ακτοφυλακή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες- διασώθηκαν στα ανοιχτά της Σικελίας τουλάχιστον 800 μετανάστες, εκ των οποίων 150 Σύροι.

Πρόκειται μακράν για τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων που φτάνουν φέτος στην Ιταλία ξεπερνώντας μια «φούχτα ανθρώπων» από τη Συρία που είχαν ήδη φτάσει φέτος από τη βόρεια Αφρική και επιβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία με την Τουρκία άλλαξε την τακτική πρόσβασης στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για κάτι καινούργιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Flavio di Giacomo, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι από τους 31.000 ανθρώπους που έφτασαν φέτος στην Ιταλία, μόνο 26 ήταν Σύροι. Η συντριπτική πλειονότητα ήταν από την Αφρική.

Το νότιο μέτωπο

Παρά την έντονη κριτική, η γερμανική Βουλή (Bundestag) ενέκρινε πρόταση σύμφωνα με την οποία Αλγερία, Μαρόκο και Τυνησία προστίθενται στον κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής».

Η κίνηση αυτή επιτρέπει στις γερμανικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία επαναπροώθησης Αλγερινών, Μαροκινών και Τυνήσιων στις χώρες καταγωγής τους καθώς, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο δεν έχουν δικαίωμα ασύλου όσοι πρόσφυγες προέρχονται από ασφαλείς χώρες.

Θυμίζουμε ότι πέντε χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία) παρέτειναν τη διατήρηση προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορά τους για επιπλέον έξι μήνες.

13.05.2016 
http://www.efsyn.gr/arthro/i-ahilleios-pterna-tis-symfonias-ee-toyrkias