Το νέο "αφεντικό" στις τράπεζες.



Η αισιοδοξία που καταγράφεται για τη θετική έκβαση της αξιολόγησης δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους "θεσμούς" των οποίων ο προβληματισμός συγκεντρώνεται ήδη στην "εφαρμογή" των μέτρων που θα ακολουθήσουν.

"Η έλλειψη εμπειρίας και η δυσκολία της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση και στη συνέχεια στη διαχείριση των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν την αξιολόγηση ενδεχομένως να παρατείνει την προβληματική κατάσταση...", παρατήρησε κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις εν εξελίξει επαφές στο "Χίλτον".

Οι επιφυλάξεις συγκεντρώνονται, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των ίδιων κύκλων, στο ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εάν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να τρέξουν κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες θα εξειδικεύουν το νομοθετικό πλαίσιο στη βάση των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν, πέρα από το πλαίσιο των νομοσχεδίων που θα ψηφισθούν για ασφαλιστικό, φορολογικό, κ.λπ.

Εκεί φαίνεται να υπάρχει ακόμα ισχυρή επιφυλακτικότητα, ειδικά στο κομμάτι των αποφάσεων που θα πρέπει να περάσει (σ.σ. εναντίον της) η κυβέρνηση όσον αφορά ευρύτερα την υπόθεση της διαχείρισης/πώλησης των "κόκκινων" αλλά και των ενήμερων δανείων, όπως επίσης και στον νέο πανίσχυρο ρόλο του ΤΧΣ  και της ΤτΕ.

Το "νέο" αυτεξούσιο ΤΧΣ και η ΤτΕ

Όσο αφορά το ΤΧΣ, οι δεσμεύσεις της προβλεπόμενης συμφωνίας στην αξιολόγηση προβλέπουν ότι με την ολοκλήρωσή της η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει τη νομική προστασία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αυτών που θα διαχειριστούν "ευθύνες" διευθέτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να νομοθετήσει την απαλλαγή ευθυνών. Η δέσμευση υποχρεώνει σε: "...προβλέψεις 'καλής πίστης' στους νόμους που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του χρέους, δηλώνοντας ότι οι δράσεις που λαμβάνονται με καλή πίστη από ιδιωτικούς και δημόσιους πιστωτές και ακολουθώντας τις διαδικασίες που καθορίζονται στον νόμο, δεν θα οδηγήσουν σε αστική ή ποινική ευθύνη...".

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει: "Να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με την ΤτΕ για το πώς να εξαλειφθούν όλα τα μη ρυθμιστικά εμπόδια για την ανάπτυξη μιας δυναμικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αγορά με βάση τη μελέτη που παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015, η οποία θα δημοσιευθεί από το ΤΧΣ. Οι Αρχές θα εξαλείψουν τους εναπομείναντες φραγμούς μέχρι το τέλος του 2016".

Αυτό σημαίνει οτι η ΤτΕ "θα αναθεωρήσει τον κώδικα συμπεριφοράς για τις κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης του χρέους για να ασχοληθεί με τις ομάδες των δανειοληπτών".

Το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να εξασφαλίσει νομοθετικά ότι "η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα είναι πλήρως σεβαστή και η δομή της διακυβέρνησης του θα ενισχυθεί με στόχο την πρόληψη τυχόν πολιτικών παρεμβάσεων στη διαχείριση ή τις δραστηριότητές του...".

Η αυστηρότητα των προβλέψεων αυτών έχει να κάνει με το γεγονός οτι πρέπει να διασφαλισθεί ο αποκλεισμός της κυβέρνησης από κάθε παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα του οποίου η εποπτεία των πράξεων αφορά πλέον το αυτόνομο ΤΧΣ και την ΤτΕ. H κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει πλέον στη διαχείριση, τη λήψη αποφάσεων και τις εμπορικές δραστηριότητες των τραπεζών, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς. Κάθε δυνητική αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ανώτατων στελεχών των τραπεζών θα πρέπει να γίνεται χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης. Οι διορισμοί θα γίνουν σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, "λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές διατάξεις του δικαίου ΤΧΣ όσον αφορά τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών...".

Χρονοδιάγραμμα αποφάσεων για ΤΧΣ και ΤτΕ

Μέχρι το τέλος Μαΐου 2016 το ΤΧΣ με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τραπεζών θα πρέπει να αντικατασταθούν με έναν τρόπο ο οποίος να αντικατοπτρίζει τα ευρήματα της παραπάνω αναθεώρησης και να σέβονται τον νόμο ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ θα βεβαιωθεί ότι... τα νέα μέλη και ανώτερα στελέχη δεν θα είναι αντιπρόσωποι των προηγούμενων μετόχων ή θα συνδέονται με τους δανειολήπτες της τράπεζας με έκθεση (1 εκατομμυρίου ευρώ) ή τυχόν υποχρεώσεις σε καθυστέρηση...

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016 η ΤτΕ θα αξιολογήσει αν τα συμβούλια των τραπεζών και η διαχείριση έχουν ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις της αναθεώρησης και, αν χρειαστεί, "οι Αρχές θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων του ρυθμιστικού πλαισίου της διακυβέρνησης των τραπεζών".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
3/5/2016
http://www.capital.gr/oikonomia/3122835/to-neo-afentiko-stis-trapezes