Από την ηγεσία του Ερυθρού Σταυρού στα "χέρια" του Εισαγγελέα

  
 
Ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια- και πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2014- όταν ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης συνελήφθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών  στο ΙΚΑ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από 01-07 έως 31-08-2013. Είχε προηγηθεί πριν από ένα μήνα περίπου η διακοπή της εργασιακής σχέσης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Αυτή δεν ήταν όμως ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές. Στις αρχές του 2013 είχε συλληφθεί ξανά για χρέη 6 εκατ. ευρώ του νοσοκομείου προς το ΙΚΑ.  Η προχθεσινή του σύλληψη του πρώην πρόεδρου του Δ.Σ. Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποτελούν μόνο την κορυφή του "παγόβουνου" μιας πορείας που συνδέθηκε με κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, κακοδιαχείριση των πόρων του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και για βύθισμα του νοσοκομείου σε υπέρογκα χρέη.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης συνολικά διετέλεσε πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. για 28 ολόκληρα χρόνια πριν την απομάκρυνσή του.  Το Ερρίκος Ντυνάν δημιουργήθηκε από δωρεές και κληροδοτήματα στον Ερυθρό Σταυρό. Η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν (Κ.Ι.Ε.Ν.) πιο συγκεκριμένα κυρώνεται με νόμο το 1992 και το 1999 ιδρύεται το νοσοκομείο.

Το Ερρίκος Ντυνάν τα χρόνια της λειτουργίας του στιγματίζεται από κατηγορίες για διπλά βιβλία και επιλεκτικές πληρωμές σε συγκεκριμένους εργαζόμενους και προμηθευτές, αλλά και προνομιακή τιμολογιακή μεταχείριση σε μεμονωμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, υπέρογκα φιλοδωρήματα σε εστιατόρια, ταξίδια πολυτελείας και πολλά άλλα.

Μάλιστα στην έκθεση ελεγκτή που είχε οριστεί με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας  Ανδρέα Λοβέρδου υπάρχει αναφορά πανάκριβα δώρα σε επώνυμους ασθενείς και κρατικούς αξιωματούχους, νοσηλείες στις σουίτες του θεραπευτηρίου και για αμοιβές εργαζομένων και προϊσταμένων από 5 χιλ. έως και 18 χιλ. ευρώ τον μήνα. Από τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών προκύπτει εξάλλου "τρύπα" από ανείσπρακτα ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ζημιά για τον Ερυθρό Σταυρό από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων, όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα 16,6 εκατ. ευρώ. Διαπιστώθηκαν ακόμη παρατυπίες στις πωλήσεις ακινήτων, καθώς και πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αξία. Από μόνο πέντε περιπτώσεις ο Ερυθρός Σταυρός έχασε 770 χιλ. ευρώ.

Το 2009 υπογράφεται συνεργασία του με τον Όμιλο "Ιατρικό Αθηνών" για τη λειτουργία μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής εντός του νοσοκομείου και έτσι η κλινική "Γαία" ανοίγει το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Ύστερα από μόλις λίγους μήνες, η άδεια της κλινικής βρίσκεται στον αέρα, καθώς υπήρχαν ενστάσεις για το εάν το κοινωφελές ίδρυμα είχε το δικαίωμα  με βάση το καταστατικό του να συγχρωτιστεί με ιδιωτικό όμιλο. Η εμπλοκή είχε επιπτώσεις και στο Ερρίκος Ντυνάν, αφού δεν του είχε ανανεωθεί ακόμη η ετήσια άδεια καλής λειτουργίας. Το 2011 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί για τη μη σύννομη λειτουργία της κλινικής, απόφαση που έριξε τίτλους τέλος για το "Γαία" ως σύμπραξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και του ομίλου του Ιατρικού Κέντρου.

Και ενώ τα χρέη του νοσοκομείου αυξάνονται επικίνδυνα, το Δεκέμβριο του 2012 ο Α. Μαρτίνης παραιτείται από πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν. Ήδη όμως το νοσοκομείο είχε πνιγεί σε οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές και είχε ξεκινήσει η διαδικασία της πώλησής του, έως ότου τελικά, και μετά από άγονους πλειστηριασμούς, περάσει το Σεπτέμβριο του 2014 στην Ημιθέα Α.Ε., θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, έναντι 115 εκατ. ευρώ και να μετονομαστεί σε Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Η αρχή για την πώληση του νοσοκομείου είχε ήδη ξεκινήσει από το 2010.  

Μετά την εξαγορά του από την εταιρεία ειδικού σκοπού Ημιθέα, το νοσοκομείο είχε εισέλθει σε φάση εξυγίανσης και ολικής αναδιοργάνωσης, ενώ παράλληλα είχαν παγώσει οι διαδικασίες για την πώλησή του, μέχρι να μπει τάξη στα οικονομικά του. Παράλληλα δαπανήθηκαν τουλάχιστον άλλα 30 εκατ. ευρώ για το εκσυγχρονισμό του.

Δαιδαλώδεις οι διαδρομές της μίζας

Η έρευνα για τη μίζα των 3,2 εκατ. μάρκων ξεκίνησε πριν απο 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μαρτίνη. Η υπόθεση αφορά - σύμφωνα με την κατηγορία- μίζα περίπου 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, απο γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, η οποία κατέβαλλε το ποσό της μίζας - σύμφωνα με τις αρχές- για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε σύμφωνα με την κατηγορία για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel.

Στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Mεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν. 

Το Δεκέμβριο τελικά υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από εσένα και της εταιρίας "Hospitalia International" με συνολικός κόστος κοντά στα 12 δισ. δραχμές (περίπου 36 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εισαγγελέων ο Α. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου. Το ποσό των 3,2 εκατ. γερμανικών μάρκων το οποίο η "Hospitalia International" κατέβαλε διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατ. μάρκα καταλήγουν στην off shore εταιρεία State Enterprise με έδρα την Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη
 18/5/2016
http://www.capital.gr/epikairotita/3126484/apo-tin-igesia-tou-eruthrou-staurou-sta-xeria-tou-eisaggelea