Εμπλοκή αορίστου χρόνου...


Σε επίπεδο διμερών σχέσεων και ειδικότερα την ενεργειακή συνεργασία η Γερμανία και η Ιταλία θα ήθελαν να είχαν αρθεί χθες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Στην πράξη ακολουθούν εθνική πολιτική το μεν Βερολίνο με την προώθηση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού Φυσικού Αερίου Northstream-2 και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρέντσι να δηλώνει ότι επείγεται γιά την εξομάλυνση των σχέσεων με την Μόσχα.

Χθες η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι προανήγγειλε την παράταση των κυρώσεων μετά την ημερομηνία λήξης τους, τον προσεχή Ιούλιο, με το επιχείρημα ότι δεν έχει ικανοποιηθεί η απαίτηση των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε που θέτουν την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Ειρήνευσης του Μινσκ ως προαπαιτούμενο.

Η αλήθεια είναι δυστυχώς πιο σκληρή, η Ε.Ε. των «28» δεν έχει πολιτική απέναντι στην Ρωσία, δεν έχει καν αξιοποιήσει την σύγκλιση-συνεργασία Ουάσιγκτον-Μόσχας στην Μέση Ανατολή ούτε καν τις σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές επαφές Κέρι -Λαβρόφ όχι για να αρθούν μονομερώς οι κυρώσεις αλλά για να αναζητήσει μια σύντομη συμβιβαστική λύση ως πιο επειγόμενη από την Ουάσιγκτον πλευρά.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε μια σκληρή αδιάλλακτη στάση του Κρεμλίνου , ούτε ένα βέτο των ΗΠΑ σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία: Το πρόβλημα είναι η αδυναμία διαμόρφωσης ομοφωνίας των «28» απέναντι στην Ρωσία.

Ακόμη και στην περίπτωση που σημειωνόταν πρόοδος σε διμερές επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας η Ε.Ε θα έπρεπε να συνυπολογίσει το βέτο της Ανατολικής Ευρώπης με την ομάδα Κρούσης να είναι διαφορετική από την τετράδα του Βίζεγκραντ -Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία- που βραχυκύκλωσε μια ενιαία στάση της Ε.Ε. στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Η άρση, η παράταση ή ακόμη και η ελάφρυνση των κυρώσεων της Ε.Ε. απέναντι στην Ρωσία είναι άμεσα εξαρτώμενες επιλογές από την συνεργασία της Βαρσοβίας και των τριών Βαλτικών Χωρών.

Στο πλαίσιο της Ε.Ε. που χρειάζεται ομόφωνη απόφαση η Πολωνία και οι Βαλτικές μπορούν να έχουν διευρυμένα περιθώρια ελιγμών από ότι στο ΝΑΤΟ όπου η διάταξη και η μόνιμη ή όχι παρουσία συμμαχικών δυνάμεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ουάσιγκτον.

Δίπλα στην παραπάνω ομάδα χωρών να προσθέσουμε την Σουηδία και την Δανία, δύο χώρες εκτός ΟΝΕ με την πρώτη και εκτός ΝΑΤΟ που αναζητούν στην ψυχροπολεμική ένταση με την Ρωσία αναβάθμιση του ρόλου τους στην Ε.Ε και στην διατλαντική σχέση.
Η δήλωση της Μογκερίνι έρχεται λίγο μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της παρουσίας του στην Βαλτική με εκ περιτροπής στάθμευση στρατιωτικών μονάδων και κυρίως λίγες μέρες μετά την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην βάση Ντεβεσέλου της Ρουμανίας, δύο επιλογές που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου.

Η Ε.Ε δεν έχει εξωτερική πολιτική , ούτε καν προσχηματικά: Στην Μέση Ανατολή, μια περιοχή προνομιακής παρουσίας και επιρροής της Βρετανίας και της Γαλλίας κυριαρχεί το δίδυμο ΗΠΑ - Ρωσίας ενώ στις σχέσεις με την Ρωσία δεν τηρούνται καν τα προσχήματα καθώς Μέρκελ- Ολάντ ήταν μεσολαβητές και συνεγγυητές της Συμφωνίας του Μινσκ για πολιτική διευθέτηση στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο ερώτημα πότε θα αρθούν οι κυρώσεις και πότε θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις δύο αλληλεξαρτώμενων εμπορικά και ενεργειακά πόλων της Ε.Ε. και της Ρωσίας, η απάντηση παραπέμπει στη δυναμική των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.

Τον Φεβρουάριο του 2014 οι ΗΠΑ τορπίλισαν την συμβιβαστική Συμφωνία μεταξύ του τότε Προέδρου της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς και της Αντιπολίτευσης που διαπραγματεύθηκε ως διαμεσολαβητής η Τρόικα της Ε.Ε οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Φαμπίους , της Γερμανίας Σταϊμάγιερ και της Πολωνίας Σικόρσκι.
Σήμερα δεν θα χρειαζόταν να μπούν οι ΗΠΑ σε παρόμοιο κόπο καθώς δύσκολα η Βαρσοβία θα μπορούσε να συντονισθεί με το Παρίσι και το Βερολίνο...

Απούσα Ευρώπη

Στην Μέση Ανατολή, μια περιοχή προνομιακής παρουσίας και επιρροής της Βρετανίας και της Γαλλίας κυριαρχεί το δίδυμο ΗΠΑ - Ρωσίας ενώ στις σχέσεις με την Ρωσία δεν τηρούνται καν τα προσχήματα καθώς Μέρκελ - Ολάντ ήταν μεσολαβητές και συνεγγυητές της Συμφωνίας του Μινσκ για πολιτική διευθέτηση στην Ανατολική Ουκρανία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
20/5/2016
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=114011727