Γαλλικό Πρακτορείο: Υπάρχουν ρωγμές στη σχέση Ερντογάν-Νταβούτογλου.
Ερντογάν και Νταβούτογλου κρατούν εδώ και ενάμιση χρόνο τα ηνία της Τουρκίας, η οποία περνάει δύσκολες στιγμές σε πολλά μέτωπα. Ωστόσο, σήμερα παρατηρούνται ρήγματα στο δίδυμο που απαρτίζουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας και το μέλλον του Νταβούτογλου δείχνει πλέον αβέβαιο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οταν εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, μετά από τρεις θητείες ως πρωθυπουργός, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε για διάδοχό του τον επιμελή Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έμοιαζε αρκετά υπάκουος.
Αλλά ο Νταβούτογλου, πανεπιστημιακός καριέρας, έκανε σιγά σιγά τα δικά του βήματα στην τουρκική πολιτική σκηνή. Μεταμορφώθηκε σε ρήτορα και απέδειξε ότι έχει ικανότητες διαπραγματευτή, όπως φάνηκε το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες όπου υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και κέρδισε το δύσκολο στοίχημα με τις τουρκικές βίζες.
Το πρώτο χτύπημα στον Νταβούτογλου
Και ξαφνικά, την τελευταία εβδομάδα, το ανώτερο κομματικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αφαίρεσε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πρόεδρο του κόμματος, το δικαίωμα να διορίζει τους υπεύθυνους του ΑΚΡ στην επαρχία και τις περιφέρειες. Αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση εξελήφθη ως το πρώτο χτύπημα μια εκστρατείας που ξεκινάει εναντίον του.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι επίσημα πρόεδρος του ΑΚΡ αλλά ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπεράνω όλων ως πρόεδρος της δημοκρατίας, διαθέτει αποκλειστικότητα στα ερίσματα του κόμματος που ίδρυσε ο ίδιος το 2001.
«Υπάρχει έδαφος για διαμάχες οι οποίες ξεκίνησαν ήδη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιλτέρ Τουράν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi, της Κωνσταντινούπολης. «Προφανώς πρόκειται για δύο φιλόδοξους πολιτικούς, επομένως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σκεφτεί κανείς ότι ξεκινάει μάχη εξουσίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος», πρόσθεσε.
Ονόματα για αντικατάσταση Νταβούτογλου
Τα σενάρια για αντικατάσταση του Νταβούτογλου ξεκίνησαν και κυκλοφορούν ήδη ονόματα διαδόχων του. Πρώτος, ο Binali Yildirim, παλιός φίλος του Ερντογάν και νυν υπουργός Μεταφορών και Berat Albayrak, υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν.
Η απόφαση να αφαιρεθούν εξουσίες από τον πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου ελήφθη στις 29 Απριλίου από την εκτελεστική επιτροπή (MKYK) του AKP και σηματοδοτεί για πολλούς αναλυτές μια στροφή στην ιστορία αυτού του κόμματος που επαίρεται για την ενότητά του από την στιγμή που αναρριχήθηκε στην εξουσία το 2002.
«Το ΑΚΡ κατόρθωσε να μην επιτρέψει στις εσωκομματικές διαμάχες να μεταμορφωθούν σε διαμάχες εξουσίας» υπογραμμίζει ο Τουράν, και θυμίζει ότι η Τουρκία έχει μακρά ιστορία πολέμων μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού από την εποχή του Τουργκούτ Οζάλ, το 1989.
Ανησυχία για αστάθεια στο κυβερνών κόμμα
Ενδεχόμενη αστάθεια στο ΑΚΡ, ένα κόμμα που κυβερνάει αδιάκοπα από το 2002, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες την ώρα που η Τουρκία περνάει σοβαρές κρίσεις: τζιχαντιστική απειλή, ανάφλεξη του εμφυλίου με τους Κούρδους, πόλεμος στη Συρία, μεταναστευτικό κύμα.
«Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΑΚΡ θα έχουν συνέπειες στο μέλλον της Τουρκίας» γράφει στην εφημερίδα Hürriyet ο Abdulkadir Selvi, γνώστης του κόμματος AKP.
Οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν προς το παρόν ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ Νταβούτογλου και Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αρνήθηκε ότι υπάρχει «κρίση» λέγοντας ότι η απόφαση του κομματικού οργάνου ήταν ένα «τεχνικό» μέτρο για το οποίο είχε συμφωνήσει και ο πρωθυπουργός.
Ο Ερντογάν θέλει να γίνει σουλτάνος
Ωστόσο, από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να αλλάζει το Σύνταγμα της χώρας και να κάνει το πολίτευμα προεδρικό, ώστε να μην υπάρχει πρωθυπουργός. Δημοσίως, ο Νταβούτογλου υποστήριξε αυτή την ιδέα αλλά δεν δείχνει να βιάζεται να την υλοποιήσει.
Αντιδρώντας στις φήμες για τις κακές σχέσεις του με τον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου δήλωσε: «Δεν έχει σημασία η διαμάχη που κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν, δεν έχει σημασία τι γράφουν ορισμένοι, εγώ δεν φοβάμαι παρά μόνο τον Αλλάχ». Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, όπως γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. «Αυτή η συνάντηση θα είναι κρίσιμη», έγραψε την Τετάρτη η Hürriyet: «Ή οι δυσκολίες που οδηγούν σε προβλήματα μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού θα απαλειφθούν και θα πάμε σε μια σχέση που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ή αλλιώς, θα γίνει ό,τι χρειάζεται», γράφει.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της βουλής Ισμαήλ Καχραμάν, φίλος του Ερντογάν, είχε δηλώσει: «Ενα αυτοκίνητο που έχει δύο οδηγούς δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς ατύχημα. Θα κάνει οπωσδήποτε ατύχημα».
www.iefimerida.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.anixneuseis.gr/?p=143900
4/5/2016