Βούλγαροι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα! Τι έκαναν οι ελληνικές τράπεζες στην Βουλγαρία
Τι έκαναν οι ελληνικές τράπεζες στην Βουλγαρία
Tην Δευτέρα παρουσιάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2016 και των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στην Βουλγαρία.
Σύμφωνα με αυτά η ενοποιημένη Eurobank (που περιλαμβάνει και την ενσωματωμένη Αlpha Bank) βρίσκεται στην 4η θέση των βουλγαρικών τραπεζών. Τα κέρδη έφτασαν τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας ανεπάισθητη μείωση 0,86, το σύνολο των πιστώσεων τα 2,3 δισ. ευρώ με μείωση 19,2% και σύνολο καταθέσεων τα 2,5 δισ. ευρώ έχοντας μείωση 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Η Πειραιώς Βουλγαρίας βρίσκεται στην 9η θέση με ζημιές 7 εκατομμύρια ευρώ και -29% σε σχέση με πέρυσι, σύνολο πιστώσεων 960 εκατομμύρια ευρώ και μείωση 20% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και τέλος σύνολο καταθέσεων 1,03 δισ. ευρώ και αύξηση 1,28%.
Αυξημένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των βούλγαρων για ακίνητα στην Ελλάδα εδώ και μερικές εβδομάδες.
Τα ταξίδια στην Ελλάδα που ξεκίνησαν με την εθνική αργία της Βουλγαρίας τις 3 Μαρτίου, οι διακοπές στην νότια γείτονα της Βουλγαρίας που ξεκίνησαν για το Πάσχα οδηγούν βούλγαρους να ψάχνουν για ακίνητα στην Χαλκιδική και σε άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας τα οποία είναι κοντά στην Βουλγαρία.
Αυτό δηλώνει η Πολίνα Στοίκοβα εκτελεστική διευθύντρια της Bulgarian Properties η οποία συμπληρώνει ότι οι βούλγαροι αγοραστές τηρούσαν στάση αναμονής για να δουν που θα πάνε οι τιμές με αποτέλεσμα τα στοιχεία τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που έδειξαν μείωση τιμών των ακινήτων 8% κατά το 2015 να βοηθήσουν να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των βουλγάρων για επένδυση σε ακίνητα στην Βόρεια Ελλάδα παρ΄ ότι οι σύμβουλοι ακινήτων επισημαίνουν στους υποψήφιους βούλγαρους επενδυτές ότι από φέτος ο φόρος στην Ελλάδα για ακίνητα που ενοικιάζονται πιθανότατα θα αυξηθεί.
Άλλες-αλλά πιο ακριβές-χώρες ενδιαφέροντος για βούλγαρους είναι η Ιταλία ,η Ισπανία και η Γαλλία σημειώνουν από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων.
Ανησυχία επικρατεί στους βούλγαρους που ταξιδεύουν για διακοπές στην Ελλάδα για τις οι πληροφορίες που έρχονται και αναφέρουν ότι από αυτό ακόμη το καλοκαίρι τα ξένα οχήματα που εισέρχονται στην χώρα θα πληρώνουν ένα ειδικό τέλος(βινιέτα) κατά την είσοδο τους.Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη στον Προμαχώνα ετοιμάζεται σταθμός διοδίων για ακριβώς τον σκοπό.
Μέχρι τώρα οι βούλγαροι που ταξίδευαν στην Χαλκιδική μέσω του συνοριακού σταθμού Κούλατα -Προμαχώνα δεν πλήρωναν κάποιου είδους διόδια αντίθετα με αυτούς που ταξίδευαν είτε μέσω Εγνατίας,είτε μέσω Παθε κ.λ.π
Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτού του είδους τα διόδια θα προκαλέσουν την δυσαρέσκεια των Βρυξελών μιας και θα καταργήσει μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ αυτής της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων σημειώνει η εφημερίδα Bulgaria dnes.
Επίσης σημειώνουν ότι για την ελληνική κυβέρνηση αυτός είναι και ένας τρόπος να σταματήσει την πρακτική ελληνικές εταιρείες να μεταφέρονται στην Βουλγαρία και να χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες.
Οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 12χρόνου μέσου σχολείου φέρνουν στην ζωή των μαθητών της 9της τάξης (τρίτης γυμνασίου) την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχολικό πρόγραμμα που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το σχολικό έτος 2016-2017 οι μαθητές θα μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται το e-banking και πώς να δουλεύουν πάνω σε μία ιδέα για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και να την προωθούν.
Τα συγκεκριμένα μαθήματα θεωρήθηκαν αναγκαία να μπουν στο σχολικό πρόγραμμα μετά από την απαίτηση πάρα πολλών μαθητών αλλά και γονιών.
Αλλά δεν σταματάει εδώ το μάθημα επιχειρηματικότητας. Οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου θα μαθαίνουν τι είναι οι φόροι, πόσα είδη υπάρχουν την διαφορά ανάμεσα στον κυβερνητικό έλεγχο και την κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομία αλλά και να μπορούν να αναλύσουν την σημασία του ανταγωνισμού στην οικονομία και γενικά όλα αυτά τα οικονομικά εργαλεία και νόμους που χρησιμοποιεί η σημερινή βουλγαρική οικονομία.
Από την άλλη υποχρεωτική γίνεται πια στο σχολικό πρόγραμμα η εκμάθηση 2 παραδοσιακών χορών από την ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου- κάθε έτος κι ένας χορός χορό-και μάλιστα στο 12ο και τελευταίο χρόνο σπουδών το ελληνικό συρτάκι!
Μέχρι τώρα οι Βούλγαροι μαθητές μάθαιναν-όχι υποχρεωτικά-και άλλους ξένους χορούς από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Σερβία και η Ρουμανία.
Η πλειοψηφία των βούλγαρων φοιτητών που σπουδάζουν στην Αυστρία δεν θα γύρναγε στην Βουλγαρία αν δεν έπαιρνε πρώτο μισθό τουλάχιστον 1000 ευρώ (2000 λέβα).
Αυτό έδειξε έρευνα υπηρεσίας του υπουργείου κοινωνικών υποθέσεων της Βουλγαρίας που έγινε σε 169 βούλγαρους που είτε σπουδάζουν τώρα είτε φοίτησαν τώρα σε αυστριακά πανεπιστήμια.
Οι περισσότεροι από αυτούς σπουδάζουν ανθρωπιστικές επιστήμες, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί και οι πάνω από τους μισούς περίπου θα μπορούσαν να γυρίσουν για δουλειά στην Βουλγαρία αλλά μόνο από μισθούς που θα ξεκινούσαν από 1000 ευρώ και πάνω.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία του Ινστιτούτου οικογενειακής πολιτικής της Βουλγαρίας δείχνουν ότι το 85% των μορφωμένων νέων βούλγαρων εγκαταλείπουν την χώρα και ψάχνουν το επαγγελματικό τους μέλλον εκτός Βουλγαρίας κάτι που εντείνει δραματικά το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και το πρόβλημα κάλυψης επαγγελμάτων για τα οποία χρειάζεται ανώτερη και ανώτατη μόρφωση.
Με αφορμή την ημέρα των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων που στην Βουλγαρία γιορτάζεται την 6η Μαΐου και συμπίπτει με την μέρα που η βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο πραγματοποιήθηκε στην Σόφια η μεγαλύτερη από το 2009 στρατιωτική παρέλαση με την συμμετοχή 1300 στελεχών των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων,35 οπλικών συστημάτων και 12 στρατιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων κάθε είδους.
Στην μεγάλη-για τα βουλγαρικά δεδομένα-παρέλαση παρουσιάσθηκαν στην μέγιστη πλειοψηφία τους οπλικά συστήματα από την εποχή της σοσιαλιστικής Βουλγαρίας όπως Τανκ Τ72 ,τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜP 1,BMP 23 και BTR 60,αντιεροπορικά συστήματα S 300 και OSA-AK,πυροβόλα των 122 και 152 μμ,αεροπλάνα MIG 29 και CY-25,μεταφορικό αεροπλάνο Spartan καθώς και εκπαιδευτικά αεροπλάνα Pilatuw καθώς και ελικόπτερα Mi-17,Cougar,Bell και το πρωτοεμφανιζόμενο ελικόπτερο Panter των πεζοναυτών.
Να σημειωθεί ότι μετά το 1989 οι δυνάμεις των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μειωθεί σε συντριπτικό βαθμό με αποτέλεσμα και από την πλειοψηφία της βουλγαρικής κοινής γνώμης να θεωρούνται …συμβολικές για το μέγεθος της χώρας αλλά και να έχει μπει στην άμεση προτεραιότητα από την κυβέρνηση η ενίσχυση τους-τουλάχιστον σε αεροναυτικό επίπεδο-μέχρι το 2018 με την αγορά μιας μοίρας δυτικών πολεμικών αεροσκαφών 3ης γενιάς και της ναυπήγησης 2 περιπολικών πολεμικών πλοίων.
Βελτιωμένες παρουσιάζονται οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Βουλγαρίας το 2016 και το 2017.
Ενώ λοιπόν στις χειμερινές προβλέψεις μίλαγε για ανάπτυξη 1,6% το 2016 και 2% το 2017 τώρα μιλάει για 2% ανάπτυξη το 2016 και 2,4% το 2017.
Αποπληθωρισμό 0,7% προβλέπει το 2016 και πληθωρισμό 0,9% το 2017.
Η ανεργία αναμένεται να κλείσει στο 8,6% το 2016 και στο 8% το 2017.
Το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί από 28,1% του ΑΕΠ το 2016 έως 28,7% το 2017.
Οι βελτιωμένες εκτιμήσεις οφείλονται στην πρόβλεψη για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς.
Μειωμένες κατά 16,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014 εμφανίζονται οι υποχρεώσεις της εταιρείας που διαχειρίζεται τους βουλγαρικούς σιδηροδρόμους.
Συγκεκριμένα από 282 εκατομμύρια ευρώ περίπου έπεσαν στα 235 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών Ιβάηλο Μοσκόφσκι μέρος των εσόδων από την παραχώρηση του αεροδρομίου της Σόφιας θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υποχρεώσεων ενώ αναγνώρισε ότι αν δεν διασφαλισθούν τα απαραίτητα ποσά οι πιστωτές μπορούν να κινηθούν ακόμη και προς το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ως ανώτατο ποσό κρατικής ενίσχυσης προς την εταιρεία τα 160 εκατομμύρια ευρώ που συμπεριλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς την κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών.
Με εκθεσή της η ένωση βουλγάρων βιομηχάνων υπολογίζει σε 150-200 εκατομμύρια ευρώ τις ζημιές στις βουλγαρικές επιχειρήσεις λόγω των παρατεταμένων διακοπών κάθε χρόνο.
Φέτος για παράδειγμα λόγω ότι το Πάσχα ήταν 1 Μαΐου και η ημέρα γιορτής του Αγίου Γεωργίου για τους βούλγαρους στις 6 Μάιου αλλά και την αργία στις 24 του μήνα έχει σαν αποτέλεσμα οι εργάσιμες μέρες να είναι 13 και οι αργίες 19 για τον Μάιο.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Νova Televizia ιδιοκτήτης βιομηχανίας παπουτσιών, «ενώ παράγουμε 100.000 ζευγάρια παπουτσιών ετησίως οι συνεχείς αργίες του Μαΐου μας αλλάζουν το πρόγραμμα. Όλοι θέλουμε να κάνουμε διακοπές συνέχισε αλλά εμείς έχουμε συμβόλαια, εποχιακή δουλειά, χάνουμε χρόνους παράδοσης προϊόντων κ.λ.π. Η παραγωγή πέφτει αλλά οι μισθοί τρέχουν», κατέληξε.
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας μαλλιού στον κόσμο η Lempriere Wool είναι έτοιμη να επενδύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας της πρώτης ύλης στην πόλη Σλίβεν.
Αυτή την στιγμή το εργοστάσιο έχει κατασκευασθεί και δουλεύει σε πειραματικό επίπεδο με 85 εργαζομένους ενώ αναμένεται η επίσημη λειτουργία του τον Ιούνιο και σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται να απασχολήσει μέχρι 160 εργαζομένους.
Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται 500 τόνους μαλλί τον μήνα το οποίο θα εισάγεται από την Νέα Ζηλανδία, την Νότια και Βόρεια Αμερική και την Νότια Αφρική.
Το επεξεργασμένο μαλλί από το εργοστάσιο στο Σλίβεν θα χρησιμοποιείται κυρίως για ρούχα αλλά και για την βιομηχανία οικιακών ειδών.
Το 20% περίπου της παραγωγής θα μένει στην Βουλγαρία ενώ το υπόλοιπο θα εξάγεται σε Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας στην Βουλγαρία Ερίκ Ντιοράν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υλοποίηση της επένδυσης ήταν η γραφειοκρατία.
Σε κέντρο logistics αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ θα επενδύσουν κινέζοι μετά την συμφωνία που υπογράφτηκε στην κινεζική πόλη Χαντζού ανάμεσα στο αγροτικό επιμελητήριο, το λιμάνι του Μπουργκάς από την μία πλευρά και το βιομηχανικό πάρκο για το ηλεκτρονικό εμπόριο της κινεζικής πόλης από την άλλη...
Η συμφωνία είναι 5ετούς διάρκειας και το πρώτο διάστημα θα δημιουργηθεί περίπτερο 200 τετραγωνικών μέτρων όπου θα λειτουργεί έκθεση κινεζικών προϊόντων και προϊόντων από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενώ το εμπόριο θα πραγματοποιείται μέσω του Μπουργκάς...
Το πλεονέκτημα των πελατών θα είναι η άμεση και στον χρόνο παράδοση των παραγγελιών στον πελάτη.
Για τους παραγωγούς των προϊόντων πλεονεκτήματα θα είναι η ικανοποίηση των πελατών και η αύξηση των κερδών τους μέσω της αύξησης του χρόνου διανομής των προϊόντων, και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών που θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων μέσω των ικανοποιημένων πελατών.
Δημήτρης Μπέλλος
11/5/2016
http://www.liberal.gr/arthro/48970/apopsi/arthra/-boulgaroi-agorazoun-akinita-stin-ellada-ti-ekanan-oi-ellinikes-trapezes-stin-boulgaria.html