Σε αμηχανία η Νουδούλα ...


Η εξομάλυνση των σχέσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές δείχνει να οδηγεί τη νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ. σε αμηχανία στρατηγικής, αφού φαίνεται ότι είχε επενδύσει σε μια ενδεχόμενη συνέχιση και κορύφωση της σύγκρουσης, η οποία θα επέφερε μοιραία και άμεσες πολιτικές εξελίξεις.Όσο η διαδικασία συνεννόησης της κυβέρνησης με ΔΝΤ και Ευρωπαίους πλησιάζει και είναι ορατό στις 24 Μαΐου να αποφασιστεί η εκταμίευση δόσης μεγαλύτερης του αναμενομένου τόσο απομακρύνεται η προσφυγή στις κάλπες, θέμα στο οποίο είχε προσηλωθεί μονομερώς η Ν.Δ. 

Στη Συγγρού επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί τώρα να αγοράσει πολιτικό χρόνο προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα κοινωνικής οργής για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ επίκειται και νέο φορολογικό πακέτο για τους άμεσους φόρους. Ο φόβος λοιπόν της νέας ηγετικής ομάδας για μακροημέρευση της κυβέρνησης αδυνατίζει το σύνθημα «φύγετε» και έχει ως αποτέλεσμα να αναζητείται νέος πολιτικός και επικοινωνιακός στόχος. Προς το παρόν, δειλά και χωρίς εξαγγελίες έχει αποφασιστεί μια στροφή στην καθημερινότητα, με επισκέψεις Μητσοτάκη και δηλώσεις σε σχολεία, νοσοκομεία και χώρους μικρών επιχειρήσεων.

«Ψάρεμα» ψηφοφόρων

Η Ν.Δ. ήδη έχει αρχίσει μια καμπάνια υπέρ της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων ποντάροντας στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τα όσα ψηφίστηκαν την Κυριακή στο ασφαλιστικό και φορολογικό. Θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος είναι ζωτικός χώρος «αλίευσης» ψηφοφόρων και επενδύουν σε μια αντιπολιτευτική ρητορική υπέρ των επενδύσεων και κατά της κυβέρνησης, που, όπως λένε στη Συγγρού, λόγω ιδεοληψιών, «διώκει την επιχειρηματικότητα». 

Ωστόσο, ένας πρόσθετος λόγος αμηχανίας στη Ν.Δ., όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι η πλήρης προσαρμογή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών για τον «αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη», αφού ουσιαστικά προσχωρεί σε μια νεοφιλελεύθερη λογική, αυτήν της περικοπής συντάξεων αλλά και μισθών στο δημόσιο τομέα.

Έτσι η Ν.Δ. στερείται το επιχείρημα, που ταυτίζεται με εκείνο των δανειστών, να αποφεύγονται φορολογικές επιβαρύνσεις και να γίνονται περικοπές στο Δημόσιο. Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για σταδιακή περικοπή των προσλήψεων στο Δημόσιο (αναλογία εισερχομένων προς όσους αποχωρούν) στο 1 προς 5 αντί 1 προς 3, ουσιαστικά κλείνει η στρόφιγγα των προσλήψεων, μαζί και τα σχετικά επιχειρήματα Μητσοτάκη. Παρότι οι ανάγκες σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία, Υγεία, δημόσια ασφάλεια) αναμένεται να γίνουν «εφιαλτικές» τα επόμενα χρόνια.

Έωλη υπόσχεση

Η Νέα Δημοκρατία αναζητεί από το βράδυ της Δευτέρας επιχειρήματα προκειμένου να αποδομήσει πλήρως την προσπάθεια της κυβέρνησης να πανηγυρίσει το τέλος της αξιολόγησης, παρουσιάζοντάς τη ως νίκη απέναντι στους δανειστές. Στη Συγγρού επιμένουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο, που δημιουργεί νέες συνθήκες επιτροπείας της ελληνικής οικονομίας έως το 2030, ενώ επισημαίνουν ότι η υπόσχεση για το χρέος είναι έωλη, ασαφής και σε κάθε περίπτωση κινείται σε διευθετήσεις μετά το 2022 και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων από το 2012 και αυτό δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. 

Συνεργάτες του Κυριάκου υποστήριζαν ότι ο δρόμος μέχρι τις αποφάσεις της 24ης Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και σημείωναν ότι υπολείπονται ακόμη πολλά και δύσκολα που δεν αιτιολογούν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τον κομπασμό του Τσίπρα. 

Σημείωναν ότι πρέπει να νομοθετηθούν φορολογικά κυρίως μέτρα ύψους 1,6 - 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και να προσδιοριστεί ακριβώς ο μηχανισμός δημοσιονομικής ισορροπίας, ο οποίος, όπως λένε, επιβλήθηκε από το ΔΝΤ εξαιτίας του λανθασμένου μείγματος πολιτικής της κυβέρνησης. Τονίζουν ακόμη ότι εκκρεμεί η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, όπου θα προβλέπεται η πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων, όπως και η αποσαφήνιση της κυβερνητικής θέσης απέναντι στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες.

Χωρίς σχόλια

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα την τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση και αυτό διεφάνη από τον πολύ κοφτό και θεσμικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες, έδειξε επιθυμία για μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, αλλά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο αρχηγός της Ν.Δ. άκουσε τα όσα είχε να του πει ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα του Eurogroup χωρίς πολλά σχόλια και ερωτήσεις. Οι σύμβουλοί του εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη διάθεση επικοινωνίας θα εκλαμβανόταν τώρα ως επιχείρηση συνεννόησης.

«Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί πάντα επικοινωνιακά τις επικοινωνίες του με τους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι πολιτικά. Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνιδάκι αυτό» έλεγαν συνεργάτες του Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία έγινε πριν ολοκληρωθεί και δοθεί το κείμενο της απόφασης, οπότε η Ν.Δ. θα είχε μια πλήρη και αντικειμενική εικόνα των αποφάσεων. Γι’ αυτό τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει τον καταγγελτικό τόνο κατά της κυβέρνησης, με την επωδό ότι επιχειρεί να βαφτίσει επιτυχία μια στρατηγική ήττα. 

Οι καραμανλικοί

Πάντως, εκτός από την αντιπολιτευτική τακτική, που συνεχώς αναπροσαρμόζεται χωρίς να δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρει ρυθμούς και πατήματα εντός του κόμματος, η νέα ηγετική ομάδα έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση του καραμανλικού συστήματος εντός του κόμματος. Η σκληρή κριτική αναφορά του Μητσοτάκη, στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα έπρεπε να είχε προωθήσει τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο ασφαλιστικό, αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο στην υπόγεια σύγκρουση που μαίνεται. 

Η διαρροή περί έντονης ενόχλησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την επίθεση Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για όσα είπε ο τελευταίος περί ανθρώπου και νομίσματος στο Ναύπλιο, είναι ένα ακόμη επεισόδιο. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται σε φιλοκυβερνητική κατεύθυνση και συχνά βάζει «επικοινωνιακή πλάτη» στον Τσίπρα.

Οι καραμανλικοί, από την πλευρά τους, στήνουν ένα τείχος προστασίας γύρω από τον Παυλόπουλο. Σύμφωνα με τις διαρροές συνεργατών του Μεϊμαράκη, ο Μητσοτάκης με την τοποθέτηση αυτή ανέδειξε ένα θέμα το οποίο, επί της ουσίας, δεν υφίσταται ούτε στην επικαιρότητα ούτε στο δημόσιο διάλογο. Μάλιστα έθεταν και θέμα ιδεολογικής διολίσθησης του κόμματος, αφού σημείωναν με νόημα πως «ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο ο Β. Μεϊμαράκης υπηρετεί, έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς. Σε αντίθεση με το νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος στηρίζεται μόνο στην οικονομία και στα συναφή με αυτήν, όπως το νόμισμα και η ανάπτυξη».

Μάλιστα, ένας ακόμη πούρος καραμανλικός και πρώην υπουργός, ο Γιάννης Μιχελάκης, από τη νέα ειδησεογραφική ιστοσελίδα του pressroom.gr, επικαλείται τον ιδρυτή της Ν.Δ. σε ένα άρθρο του που υπερασπίζεται τον Παυλόπουλο στην κόντρα του με τον Μητσοτάκη. Χρησιμοποιεί ως πρόλογο το εξής απόσπασμα από την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην υπογραφή των συμφωνιών ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979: «Εξίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρωπίνων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία». 

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι την επίμαχη φράση έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 16 φορές, αλλά τώρα έγινε ο... «πανικός». Συνειδητοποιούν, λέει με νόημα, όσοι βιάστηκαν να επιτεθούν στον Προκοπή Παυλόπουλο ότι δεν χτύπησαν ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή το θεσμό που συμβολίζει την ενότητα της χώρας;

Η κόντρα λοιπόν προσλαμβάνει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ενώ ο Κυριάκος, από την πλευρά του, φρόντισε να προσδώσει στον Μεϊμαράκη χαρακτηριστικά «ορκισμένου αντιπάλου», διαρρέοντας ότι επτά φορές τον αναζήτησε στο τηλέφωνο, προκειμένου να έχουν μια συζήτηση ώστε να «λιώσουν οι πάγοι» και να αρθούν παρεξηγήσεις, χωρίς αποτέλεσμα.

Έμειναν στα γραφεία

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ομιλία Μητσοτάκη την Κυριακή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης, Καραμανλής και Σαμαράς, και ο πρώην πρόεδρος Μεϊμαράκης, παρότι βρίσκονταν στη Βουλή, προτίμησαν να μείνουν στα γραφεία τους από το να ενισχύσουν με την παρουσία τους την αντιπολιτευτική προσπάθεια του νέου αρχηγού. 

Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν γνώριζε ο Αντώνης Σαμαράς ότι ο Μητσοτάκης θα εκθείαζε την κυβέρνησή του για τις επιδόσεις της στο ασφαλιστικό και τη φορολογία και επέλεξε την αποχή. Ένα ακόμη σημείο που προβληματίζει τη νέα ηγετική ομάδα είναι μια ιδιότυπη αποχή βουλευτών που ήταν στην πρώτη γραμμή παλιότερα και τώρα βρέθηκαν εκτός νυμφώνος, οι οποίοι δείχνουν απροθυμία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να δώσουν με ενθουσιασμό τη μάχη κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όλες αυτές οι παρασκηνιακές εντάσεις δεν είναι άσχετες από την πίεση που ασκείται στο εσωτερικό για την επάνοδο στα ψηφοδέλτια σειράς πρώην μεγαλοστελεχών του καραμανλικού κυρίως χώρου που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές και επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι, παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για πλήρη ανανέωση των ψηφοδελτίων.

Με δεδομένο ότι στις 25 Ιουλίου συμπληρώνεται το διάστημα που το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές με λίστα και ενόσω οι εκλογές απομακρύνονται, αυξάνονται οι πιέσεις για επάνοδο στα ψηφοδέλτια όσων θέλουν να κριθούν με σταυρό. Ιδιαίτερα στο αχανές ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας, όπου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κυριάκος θέλει να δείξει το στίγμα του με την τοποθέτηση τουλάχιστον πέντε νέων υποψηφίων. 

Ο Μητσοτάκης πάντως έκανε το βράδυ της Κυριακής επίδειξη δύναμης στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, απειλώντας με διαγραφή τους βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Σίμο Κεδίκογλου, Γιάννη Ανδριανό και Άννα Καραμανλή, οι οποίοι, ως πρώην δημοσιογράφοι, ζήτησαν να αλλάξει στάση η Ν.Δ. προκειμένου να υπερψηφίσει την τρίμηνη παράταση για το αγγελιόσημο που αφορά το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στους βουλευτές του, επισημαίνοντας ότι είναι βουλευτές και όχι δημοσιογράφοι. «Δεν μπορείτε να δράτε συντεχνιακά» φέρεται να τους είπε και τους ξεκαθάρισε πως, αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, «θα έχουν συνέπειες», δηλαδή θα διαγραφούν. Παρά το υποτιθέμενο μεταρρυθμιστικό του προφίλ, λοιπόν, και αυτός έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη συνταγματική επιταγή για ψήφο των βουλευτών κατά συνείδηση.

14/5/2016
http://www.topontiki.gr/article/169517/se-amihania-i-noydoyla