Είκοσι πρόθυμα... κοράκια στο «κουφάρι» της Λιβύης


Το πρώτο βήμα για μια νέα διεθνή «παρέμβαση» στην ακυβέρνητη Λιβύη -ο επανεξοπλισμός και η εκπαίδευση ενός νέου στρατού που θα είναι πιστός στη διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά εντελώς ανίσχυρη στο εσωτερικό της χώρας κυβέρνηση- πραγματοποίησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών είκοσι «προθύμων» κρατών, κυρίως από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, που συναντήθηκαν στη Βιέννη με «μαέστρους» τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της κυβέρνησης της Λιβύης για εκπαίδευση και εξοπλισμό των κυβερνητικών δυνάμεων... Η κυβέρνηση Εθνικής Συναίνεσης εξέφρασε την πρόθεσή της να υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων προς την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ, ώστε να προμηθευτεί τα απαραίτητα φονικά όπλα και τα εφόδια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές ομάδες και να καταπολεμήσει το “Ισλαμικό κράτος” σε όλη τη χώρα. Στηρίζουμε πλήρως αυτές τις προσπάθειες» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου της Βιέννης.

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και βεβαίως η Ιταλία, που «καίγεται» να σταματήσει την προσφυγική ροή, φάνηκαν στη Βιέννη έτοιμες να αναλάβουν άμεση δράση για την υποστήριξη της νέας λιβυκής κυβέρνησης.

Αντίθετα, η Γερμανία κράτησε αποστάσεις από την πολεμική αισιοδοξία των εταίρων της: ο υπουργός της των Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, είπε χαρακτηριστικά ότι «το κομβικό ερώτημα είναι αν η Λιβύη θα παραμείνει μια χώρα όπου η τρομοκρατία, η εγκληματική διακίνηση ανθρώπων και η αστάθεια θα συνεχίσουν να ενισχύονται ή αν όλοι εμείς είμαστε ικανοί, μαζί με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να επαναφέρουμε τη σταθερότητα. Το ερώτημα αυτό παραμένει σήμερα αναπάντητο».

Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Λιβύη μοιάζει να δικαιώνουν τη... συγκρατημένη απαισιοδοξία του Στάινμαγερ: η νέα κυβέρνηση υπό τον Φάγεζ αλ-Σαράτζ έχει «μετακομίσει» στην Τρίπολη εδώ και ενάμιση μήνα, υπό την προστασία ξένων επίλεκτων στρατιωτικών, αλλά παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, καθώς αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό ως «εμφύτευμα» των μεγάλων δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή οι εξτρεμιστές του «Ισλαμικού κράτους» και οι συνεργαζόμενες μαζί τους πολιτοφυλακές επεκτείνουν το τελευταίο διάστημα τον έλεγχό τους πέραν της Σύρτης, της λιβυκής πόλης που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Ιούνιο - για την ακρίβεια οι τζιχαντιστές κατέλαβαν πριν από λίγες μέρες ένα χωριό 100 χιλιόμετρα δυτικά της Σύρτης, εκδιώκοντας τις ισχνές κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα, η Λιβύη εξακολουθεί να διαθέτει δύο κυβερνήσεις -μία στην Τρίπολη και μία στη Βεγγάζη, στα ανατολικά- αλλά η ύπαιθρος εξακολουθεί να ελέγχεται από δεκάδες τοπικές μιλίτσιες, που αλλάζουν συχνά στρατόπεδο και αντιμετωπίζουν εχθρικά την προοπτική μιας νέας επέμβασης των ξένων.

Προμηθεύοντας την αδύναμη κυβέρνηση Σαράτζ με σύγχρονα οπλικά συστήματα και στρατιωτικούς «συμβούλους», οι Δυτικοί ρισκάρουν να την πατήσουν όπως στο Ιράκ, όπου ο ακριβοπληρωμένος τακτικός στρατός διαλύθηκε μέσα σε μια νύχτα στη Μοσούλη και το «Ισλαμικό κράτος» βρέθηκε ξαφνικά εφοδιασμένο με τα καλύτερα αμερικανικά όπλα και οχήματα...

Γιώργος Τσιάρας

http://www.efsyn.gr/arthro/eikosi-prothyma-korakia-sto-koyfari-tis-livyis
17/5/2016











[ http://www.evilyoshida.com/Thread-Libya-Before-and-After-Humanitarian-Intervention-picture-gallery ]

[ http://belfercenter.ksg.harvard.edu/publication/23387/lessons_from_libya.html ]

[ http://morallowground.com/2013/10/02/libya-in-anarchy-2-years-after-nato-humanitarian-intervention/ ]