Η στρατιωτική ισορροπία στην Κύπρο: Ελληνοκυπριακές-τουρκικές δυνάμεις στο νησί



 Αμετάβλητοι οι στρατιωτικοί συσχετισμοί μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, 
σύμφωνα με έκθεση του ΚΚΣΜ.

 Ουσιαστικά αμετάβλητοι παραμένουν οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο παρά την απόσυρση ενός τάγματος από τα κατεχόμενα για τις ανάγκες των τουρκικών επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, εκτιμά Δρ Άριστος Αριστοτέλους του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.

 Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση «Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 2016», η παράλληλη μείωση που σημειώθηκε κυρίως στον αριθμό των κληρωτών και σε αριθμό στελεχών στην Εθνική Φρουρά αφήνει αναλλοίωτο ή και δυσμενέστερο το συσχετισμό δυνάμεων στο τομέα αυτό».

 Η απόφαση για άμεση μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων εξισορροπητικών ρυθμίσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, οργάνωση, τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό, αναφέρει η έκθεση, ενδέχεται να διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά με την τουρκική πλευρά, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και λειτουργικά ασκώντας περαιτέρω πιέσεις επί της εφεδρείας για να συμπληρώσει πιθανά κενά.

 Έμψυχο δυναμικό 

Το έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζεται μειωμένο κατά 500 ή και περισσότερα άτομα και ανέρχεται συνολικά γύρω στις 12.000, με τον αριθμό των εφέδρων είναι γύρω στις 50.000. Το δε σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού υπό τα όπλα περιλαμβανομένης και της ΕΛΔΥΚ (950) υπολογίζεται στις 62.950, όπως αναφέρεται. 

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο σε ανθρώπινο δυναμικό το 2016 έπειτα από την απόσυρση ενός τάγματος, υπολογίζεται στις 42.500 από 43.000 που ήταν το 2015. 
Προστιθεμένων των 3.500 Τουρκοκύπριων ενόπλων και 26.000 εφέδρων, ο συνολικός αριθμός της δύναμης αυτής ανέρχεται στις 72.000. 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι: Για κάθε ένα εθνοφρουρό αναλογούν 3,5 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ όσον αφορά το σύνολο των δυνάμεων στις δύο πλευρές, οι αριθμητικές αναλογίες παραμένουν σχεδόν ένας εθνοφρουρός για κάθε 1,1 Τούρκους στρατιώτες (1: 1.1). 

Οπλισμός 

Όσον αφορά τα άρματα μάχης, μετά την απόσυρση των απαρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων αρμάτων, η Ε.Φ διαθέτει σήμερα 134 άρματα μάχης σε σύγκριση με 179 το 2011. Το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό σε άρματα μάχης επίσης μειώθηκε κατά 101 και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 348 σε σύγκριση με 449 που ήταν κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια. 

Σύμφωνα με έκθεση, από τους πιο πάνω αριθμούς συνάγεται ότι για κάθε άρμα μάχης της Ε.Φ αναλογούν 2,5 τουρκικά σε σύγκριση με 2.8:1 το 2012, 5.7 :1 το 1994 και 15 : 1 το 1974. Λαμβανομένων υπόψη και των 61 Μ-48 της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της Ε.Φ. για κάθε 1.7 τουρκικά. 

Όσον αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), η Ε.Φ. διαθέτει συνολικά 294 ΤΟΜΠ (περιλαμβανομένων και τεθωρακισμένα οχήματα μάρχης – ΤΟΜΑ). Οι τουρκικές δυνάμεις διαθέτουν 627. Δηλαδή: Για κάθε ένα ΤΟΜΠ της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 2.1 τουρκικά.

 Στους τομείς Ναυτικό – Αεροπορία, «παραμένει ουσιαστικά αναπάντητη και καθοριστικής σημασίας η απειλή και η πρόκληση που προβάλει η Τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό στον αέρα και στη θάλασσα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πως οι προβλεφθείσες αγορές πλωτών μέσων από μέρους της Κ.Δ. δεν αλλοιώνουν το ανισοζύγιο αυτό. 

Σε σχέση με τις βρετανικές δυνάμεις, η βασική δύναμη των Βρετανών σε ανθρώπινο δυναμικό στην Κύπρο ανέρχεται στις 2800, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές τους ανάγκες στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με πρόσθετες αεροπορικές δυνάμεις. Ένα σμήνος μαχητικών σταθμεύει στο Ακρωτήρι για δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στα πλαίσια της “Οperation Shader”. 

Τέλος, σχεδόν στα ίδια σχεδόν επίπεδα όπως τον προηγούμενο χρόνο παραμένουν οι δυνάμεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που ανέρχονται στα 858 άτομα. 

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

http://mignatiou.com/2016/05/i-stratiotiki-isorropia-stin-kipro-ellinokipriakes-tourkikes-dinamis-sto-nisi/
 MAY 31, 2016