BREXIT: Τράπεζες και πολυεθνικές αποχωρούν από την Ευρώπη σε ενδεχόμενο Brexit
Αν αποφασίσουν οι Βρετανοί να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε ορισμένες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι πιθανό να αποσυρθούν εντελώς από την Ευρώπη, αντί να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο ηπειρωτικό της κομμάτι. Σχεδόν ένα μήνα πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την πορεία της Βρετανίας και τη μορφή της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια, εντείνονται οι προειδοποιήσεις ότι ενδεχόμενη έξοδος θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της ίδιας της Βρετανίας αλλά και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια.
Οι προσεκτικές προειδοποιήσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων και μεγάλων τραπεζών ότι θα επανεξετάσουν συνολικά τα οφέλη από τη δραστηριοποίησή τους στη Βρετανία πιθανότατα έχουν ήδη πλήξει τη βρετανική οικονομία. Παράλληλα η Fitch διαλύει την αίσθηση που φαίνεται να υπάρχει σε πολλές χώρες ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας θα έπληττε μόνο την ίδια τη χώρα. «Θυμάμαι ότι το επίπεδο αβεβαιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι το ίδιο με το επίπεδο αβεβαιότητας που υπάρχει σήμερα στην οικονομία, αυτός είναι ένας από τους λόγους για την επιβράδυνση της τοπικής οικονομίας», είπε ανοιχτά την περασμένη Κυριακή ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ.
Το πραγματικά ακανθώδες ερώτημα δεν είναι αν η αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση της Βρετανίας θα προκαλέσει μείωση των επενδύσεων και φυγή επιχειρήσεων και κεφαλαίων. Αυτό ήδη συμβαίνει, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Το ερώτημα είναι αν ενδεχόμενη επικράτηση των υποστηρικτών της Ε.Ε. στη Βρετανία στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα διαλύσει τις αμφιβολίες και θα πείσει επιχειρήσεις και επενδυτές να εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τα σημάδια δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ορισμένες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν εντελώς από την Ευρώπη αντί να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα της Ενωσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών τραπεζών στις αγορές, δεδομένου ότι οι συναλλαγές για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων γίνεται κυρίως από το Λονδίνο. Οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απασχολούν 40.000 υπαλλήλους στο Λονδίνο, περισσότερους από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες μαζί, εκμεταλλευόμενες το «διαβατήριο» προς την ευρωπαϊκή κοινή αγορά που έχει σήμερα η Βρετανία.
Η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεών τους και η μεταφορά τους σε άλλες χώρες της Ενωσης θα είχε τόσο υψηλό κόστος, ώστε ορισμένοι τραπεζίτες θα αναγκάζονταν να επανεξετάσουν συνολικά τη δραστηριοποίησή τους. Τραπεζίτες από τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Wall Street αποκαλύπτουν στο Reuters ότι, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να παραμένει τελείως απρόβλεπτο, έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης έπειτα από αίτημα της κανονιστικής αρχής αλλά και για να είναι προετοιμασμένες οι ίδιες. Μια από τις τράπεζες έχει σχηματίσει ειδική ομάδα 20 ατόμων που συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα εξετάζοντας τις εξελίξεις και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Οι οίκοι
Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα επηρέαζε αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των υπόλοιπων μελών της Ε.Ε. και θα προκαλούσε ευρύτερη αβεβαιότητα, προειδοποιεί και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. «Δεν θα υποβαθμίζαμε αμέσως άλλες χώρες της Ε.Ε., αν έφευγε η Βρετανία. Ωστόσο η υποβάθμιση θα είναι πιθανότερη μεσοπρόθεσμα, αν ήταν σημαντική η οικονομική επίπτωση (που θα προκαλούσε η έξοδος) ή αν υλοποιούνταν τα πολιτικά ρίσκα», σύμφωνα με έκθεση της Fitch. Η ζημία θα ήταν σημαντικότερη για τη βρετανική οικονομία απ’ ό,τι για την υπόλοιπη Ε.Ε., αλλά και οι υπόλοιπες χώρες θα αντιμετώπιζαν προβλήματα. Με βάση το εμπόριο, μεγαλύτερη έκθεση στη Βρετανία έχουν οι Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρος και Λουξεμβούργο. Ισχυρό πλήγμα θα μπορούσαν να υποστούν και οι Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ του τραπεζικού τους συστήματος και του βρετανικού. Η βαρύτητα του πλήγματος θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εμπορικές συμφωνίες που θα συναφθούν μετά την ενδεχόμενη έξοδο. Φυσικά υπάρχει και η πολιτική διάσταση, η οποία μάλλον δεν έχει αναλυθεί επαρκώς. Το Brexit θα δημιουργούσε προηγούμενο που ενδεχομένως να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες, είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
http://www.kathimerini.gr/860702/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/trapezes-kai-polye8nikes-apoxwroyn-apo-thn-eyrwph-se-endexomeno-brexit