Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πυλώνας του σχεδίου του ESM για χρέος και ΔΝΤ
Σκίτσο του Β.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το ΔΝΤ παρ' ό,τι δεν βάζει την υπογραφή του για συμφωνία στο χρέος, παραμένει σ' αυτή και αφήνει "χώρο” στην Ευρωζώνη "να βγάλει προσωρινά την Ελλάδα από το κάδρο της ανησυχίας” με μία συμφωνία για την αξιολόγηση και την δανειακή δόση.
Ένα από τα "κλειδιά” στην τελική μορφή που θα πάρει –εκτός απροόπτου– η συμφωνία είναι αφενός η δήλωση για την "on track” εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και αφετέρου ένα μεταβατικό μοντέλο αναδιάρθρωσης του χρέους, τέτοιο που να μη χρειασθεί να περάσει από τα κοινοβούλια, έχοντας ως βραχυμεσοπρόθεσμη "εγγύηση”, την ενεργοποίηση του Ταμείου
Ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για την ελάχιστη "εγγύηση” που χρειάζεται το ΔΝΤ για να δώσει το πιστοποιητικό (βραχυμεσοπρόθεσμης) βιωσιμότητας... Γιατί είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ για την οριστική κρίση του για το ελληνικό χρέος εξετάζει ολόκληρη την περίοδο μέχρι το 2060, όπως είχε ξεκαθαρίσει στην εαρινή σύνοδό του στην Ουάσιγκτον και θέλει "εγγυήσεις” μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, για τις οποίες προς το παρόν δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση με τους ευρωπαίους.
Όπως σημείωνε σε προχθεσινό του ρεπορτάζ το Capital.gr ενόψει της 24ης Μαΐου το κλίμα ήταν και παραμένει, μετά την χθεσινή συνάντηση του EWG, να κλείσει έστω και προσωρινά η συμφωνία "καθώς ολόκληρη η Ευρωζώνη – και σ' αυτό υπάρχει αποδοχή και από το ΔΝΤ – θέλει την Ελλάδα προσωρινά έξω από το κάδρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, που θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία...”.
Δεν είναι όμως μόνο η αβεβαιότητα του βρετανικού δημοψηφίσματος που πιέζει, αλλά και η νέα αναταραχή στην περιοχή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό μετά την απομάκρυνση του Νταβούτογλου που ήταν ο βασικός της υποστηρικτής στην Τουρκία...
Οι όροι και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Αυτή η "συμφωνία” όλων των πλευρών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι κάποιοι κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.
Αντίθετα όλοι επιμένουν σ' αυτές "αλλά με ένα πνεύμα συνεργασίας, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί και να συμβάλει από την πλευρά της...” υποστηρίζει στο Capital.gr αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί πλέον –μαζί με την ρύθμιση για την πώληση των NPLs– κεντρικό στοιχείο καθώς στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά να διασφαλισθούν οι βραχυμεσοπρόθεσμες εγγυήσεις που ζητάει το ΔΝΤ μέχρι το 2023 (που είναι η τελευταία δόση αποπληρωμής του ΔΝΤ με 612 εκατ. ευρώ), το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων καλείται να καλύψει το "κενό” χρηματοδότησης που υπάρχει στο τρίτο δάνειο των 86 δισ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό το δάνειο αυτό έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μόνο μέχρι τα 50 δισ. ευρώ που έχει δώσει ο ESM.
Σ' αυτά έχουν προστεθεί οι επιστροφές από τα αδιάθετα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως και οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες Αλλά μένει μία τρύπα η οποία θα έπρεπε να καλυφθεί από το ΔΝΤ.
Τώρα από την πλευρά των ευρωπαίων επιχειρείται για την τρύπα αυτή αφενός να δρομολογηθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγγύηση από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου να υπάρξει ένας συνδυασμός διευθέτησης του δανείου τέτοιος που έτσι κι αλλιώς οι δόσεις που θα εκταμιεύει ο ESM προς την Αθήνα μέχρι και το 2023 να εγγυούνται τις αποπληρωμές του ΔΝΤ.
Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο δάνειο θα περιορισθεί τελικά στα 6 – 8 δισ. ευρώ και θα πρέπει να έχει εξοφληθεί με την εγγύηση του ESM και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε μία διάρκεια όχι μεγαλύτερη από την τρέχουσα, δηλαδή το 2023.
Προς το παρόν ο ESM έχει κατασκευάσει τέσσερα σενάρια των οποίων το Α και βασικό σενάριο προβλέπει την επέκταση της διάρκειας των δανείων κατά 5 χρόνια, ένα "κόφτη” δαπανών ετήσιας πληρωμής για το χρέος στο 2% του ΑΕΠ (για το κεφάλαιο) μέχρι το 2050 και τρίτον διατήρηση του ύψους των (μεταβλητών) επιτοκίων σε ένα φάσμα που δεν θα ξεπερνά το 2%.
Όσες χρονιές τα τρέχοντα επιτόκια είναι πάνω από το ύψος αυτό, θα ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που θα κεφαλαιοποιεί το επιτοκιακό κόστος που είναι πάνω από το 2% και θα το μετατρέπει σε δόση του δανείου σε χρονιές που το συνολικό ύψος εξυπηρέτησης το επιτρέπει (δηλαδή μέσα στα προβλεπόμενα όρια δαπανών).
Το σχέδιο αυτό βέβαια είναι μία από τις βάσεις πάνω στις οποίες θα γίνει η συζήτηση για το χρέος και κατά τα εκτιμώμενα δεν είναι η πλέον πιθανή...
Κάπως έτσι περπατάει η συμφωνία της 24ης Μαΐου.
Δηλαδή στην λογική των αντίστοιχων συμφωνιών του Νοεμβρίου του 2012, με το ΔΝΤ να παραμένει στην συμφωνία αλλά χωρίς να την υπογράφει, όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει το Capital.gr, ιδιαίτερα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Γ.ΑΓΓΕΛΗΣ
13/5/2016
http://www.capital.gr/oikonomia/3125509/to-tameio-idiotikopoiiseon-pulonas-tou-sxediou-tou-esm-gia-xreos-kai-dnt