Οι Τούρκοι ψηφίζουν τη στοχοποίηση των Κούρδων του HDP



Η πολιτική συγκυρία είναι το λιγότερο περίεργη, με άγνωστες προς το παρόν παραμέτρους.

Πέντε ημέρες πριν από το έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος AKP -όπου θα εκλεγεί ο διάδοχος του «καρατομημένου» Αχμέτ Νταβούτογλου στην κομματική ηγεσία, αλλά και στην πρωθυπουργία- κι ενώ η συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό καρκινοβατεί, εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να αλλάξει τον σκληρό αντιτρομοκρατικό νόμο της, η τουρκική Δημοκρατία ετοιμάζεται να δεχθεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.

Σήμερα -εκτός νέου απροόπτου- έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πρώτη ψηφοφορία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η συνταγματική τροποποίηση για την άρση ασυλίας 136 βουλευτών, σε σύνολο 550, με μία προσωρινού χαρακτήρα διάταξη που καταγγέλλεται από πολλούς ως αντισυνταγματική, πρακτικά «φωτογραφική» για το φιλοκουρδικό/αριστερό κόμμα HDP.

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εμπόδιο, δηλαδή, στον στόχο του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ να εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία, ώστε να περάσει μόνο του από τη Βουλή ή έστω με δημοψήφισμα το σύνολο της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί, με δεδηλωμένο διακύβευμα την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στη χώρα.

Παρά τις επαναληπτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου -τις δεύτερες μέσα σε ένα 6μηνο-, ο στόχος αυτός του AKP δεν επετεύχθη.

Ουδόλως όμως εγκαταλείφθηκε από την ισλαμοσυντηρητική ηγεσία του. Και υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια αποκτά διπλά βαρύνουσα σημασία.



Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Αφενός επειδή θα ανοίξει τον δρόμο για ένα μεθοδικό, όσο κι επικίνδυνα αντιδημοκρατικό «ξεκαθάρισμα» πολιτικών «λογαριασμών» του AKP, με κατ’ αρχήν στόχο την κοινοβουλευτική εξάλειψη του HDP, μέσω της ποινικοποίησης της δράσης του -οι κατηγορίες κατά των μελών του αφορούν «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», ήτοι του PKK, ταιριάζοντας έτσι... ταμάμ με την επιδίωξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να διευρύνει την ερμηνεία του όρου «τρομοκράτης».

Αφετέρου επειδή, μέσω της ψηφοφορίας, το AKP θα ξαναμετρήσει «φίλους» και «εχθρούς», τόσο εντός, όσο κι εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Κατά τις επεισοδιακές ψηφοφορίες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της έγκρισης της πρότασης είχαν ψηφίσει ομόφωνα το κυβερνών AKP, το κεμαλικό CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το εθνικιστικό MHP. Για να εγκριθεί η συνταγματική τροποποίηση περί άρσης της βουλευτικής ασυλίας, απαιτούνται στην ολομέλεια 367 ψήφοι.

Δεδομένης της κοινής μέχρι σήμερα στάσης των τριών κομμάτων στο θέμα, ο αριθμός δείχνει εύκολα επιτεύξιμος.

Τουρκικά ΜΜΕ αφήνουν ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυτή τη φορά διαρροές τόσο από το AKP (317 βουλευτές) όσο και από το CHP (133).

Εκκρεμές παραμένει και το ερώτημα εάν η κλιμακούμενη εσωτερική έριδα στο MHP θα επηρεάσει κάποιες από τις ψήφους των 40 βουλευτών του.

Μόλις προχθές, εξάλλου, η τουρκική αστυνομία εμπόδισε τα σχέδια «ανταρτών» του MHP να διεξαγάγουν έκτακτο συνέδριο σε ξενοδοχείο της Αγκυρας, με θέμα την αντικατάσταση του 68χρονου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επί 19 χρόνια ηγέτη τους και αρχηγού των «Γκρίζων Λύκων».

«Θρυαλλίδα» στο «αντάρτικο» αποτέλεσε η πολιτική συντριβή του MHP στις εκλογές του Νοεμβρίου και η προοπτική οι Τούρκοι εθνικιστές να μην καταφέρουν καν να περάσουν το εκλογικό πλαφόν του 10%, στο (ορατό και πάλι) ενδεχόμενο προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

«Η εκτελεστική εξουσία προχώρησε σε πραξικόπημα κατά της δικαστικής εξουσίας. Το σύνταγμα και οι νόμοι αναστέλλονται. Μια αλλαγή της ηγεσίας του MHP έγινε ο εφιάλτης της κυβέρνησης του AKP» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εσωκομματικοί «αντάρτες», μετά το «ναυάγιο» του έκτακτου συνεδρίου.

Η ακύρωση των σχεδίων τους φαίνεται ότι θα αποτελεί εφεξής πολιτικό «γραμμάτιο» για τον Μπαχτσελί.

Και η εξόφλησή του δεν αποκλείεται να είναι τελικά οι 40 ψήφοι της Ακροδεξιάς που χρειάζεται το AKP στο Κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει στη μοναδική λύση, υπό την παρούσα Βουλή, για τη συνταγματική αναθεώρηση: την προκήρυξη δημοψηφίσματος, με το ερώτημα της έγκρισής της.

Στο μεσοδιάστημα, «η άρση της ασυλίας με τόσο έκνομες τροποποιήσεις δεν θα έχει καμία άλλη επίδραση από την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του κουρδικού πολιτικού κινήματος», παρατηρεί στην Deutsche Welle o Εργκούν Οζμπουντούν, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Istanbul Sehir της Πόλης.

Προς επίρρωσιν, απλώς υπενθυμίζει τι ακολούθησε το 1994 την άρση της ασυλίας και τη φυλάκιση τεσσάρων βουλευτών κουρδικής καταγωγής -μεταξύ αυτών και της Λεϊλά Ζανά- για προδοσία και συμμετοχή στο PKK, βυθίζοντας την Τουρκία σε 20ετή αιματοχυσία.

Εκατοντάδες αιτήματα

Σύμφωνα με τα αρχεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 619 αιτήματα άρσης ασυλίας κατά 136 βουλευτών, σε σύνολο 550.

Πάνω από τα μισά (366) είναι κατά του HDP, σε βάρος 50 από τους 59 βουλευτές του, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των συμπροέδρων του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Η άρση ασυλίας αφορά αντίστοιχα 51 βουλευτές του κεμαλικού CHP (σύνολο 133), 27 του ισλαμοσυντηρητικού AKP (σύνολο 317) και 7 του εθνικιστικού MHP.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΕΡΓΟΛΙΑ

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-toyrkoi-psifizoyn-ti-stohopoiisi-ton-koyrdon-toy-hdp

17/5/2016