Jack Lew,Martin Schulz,Pierre Moscovici: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους




Martin Schulz: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. 

Δεν μπορούμε να κόβουμε άλλο μισθούς και συντάξεις

«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Euronews.

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Σουλτς έδωσε τρεις πολύ σύντομες απαντήσεις. «Καταρχήν, τη Δευτέρα νομίζω ότι βρήκαμε έναν καλό τρόπο για να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα. Δεύτερον, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους και είναι η πρώτη φορά που το συζητήσαμε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διστάζει να το συζητήσει αυτό, ακόμα και η Γερμανία είναι ανοικτή προς συζήτηση. Ανήκω σε ένα κόμμα που είναι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. Στηρίζουμε απόλυτα μια τέτοια συζήτηση και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει αντιταχθεί σε αυτήν την θέση. Τρίτον, πρέπει να σταματήσουμε να απαιτούμε συνέχεια περισσότερες θυσίες. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες που απαιτήσαμε από τους Έλληνες άρχισαν τώρα να αποδίδουν καρπούς».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος αυτών των μέτρων λιτότητας. Η εξυγίανση του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά εάν δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη ή απασχόληση που να αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δεν πρόκειται να διορθώσεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα».

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε: «Αυτό που έκανα τις προηγούμενες εβδομάδες είναι ότι σταμάτησα το σχέδιο για ταξίδια χωρίς βίζα, που υπέβαλε η Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή η Τουρκία δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τα 72 κριτήρια που απαιτούνταν σε αντάλλαγμα για κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών, είναι η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλαγές στον τρόπο προστασίας δεδομένων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτόν τον δρόμο υποστηρίζοντας ότι δεν θα αλλάξει το πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τότε δεν θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας».

Σε σχέση με την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο μας και εσείς τον δικό σας», απάντησε: «Είμαστε συνεργάτες που έχουν ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να εγκαταλείψει αυτή τη συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά η Τουρκία έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από την δική μας πλευρά την συμφωνία. Παρά τις υποσχέσεις, η Τουρκία κάνει τώρα πίσω. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση, επομένως θα πρέπει να την συζητήσουμε, αλλά αν η Τουρκία δεν προωθήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τότε εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορούμε να περάσουμε τη συμφωνία. Αν ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι η συμφωνία έχει ανασταλεί, αν και δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μας, διότι αυτό θα ήταν κρίμα, θα βρούμε μια λύση στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας συνεργασίας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

13/5/2016

http://www.huffingtonpost.gr/2016/05/13/schulz-elafrynsh-xreous_n_9944200.html?utm_hp_ref=greece




Ο   Jack Lew θα ζητήσει από G7 την αποφυγή νέας ελληνικής κρίσης: 
Επιμένει στην ελάφρυνση

 Νέα παρέμβαση για την αποφυγή μιας νέας ελληνικής κρίσης σκοπεύει να κάνει ο Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 στις 20 Μαϊου στην Ιαπωνία, ο οποίος παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα όμως ζητά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως υποσχέθηκε η ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πρόγευμα της εφημερίδας Christian Science Monitor, τόνισε ότι σκοπεύει να υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια νέα «δραματική κρίση» για τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής δανείων του Ιουλίου.

 Μάλιστα, επέμεινε στην αμερικανική θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι Ευρωπαϊκές απαιτήσεις στα δημοσιονομικά είναι ιδιαίτερα αυστηρές. 

«Θα πρέπει να υπάρχει μια κάποια ευελιξία σε αυτές τις συζητήσεις» είπε ο κ. Λιού, και συνέχισε: «Ιδιαίτερα σε καιρούς που πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, ένας νέος κύκλος υψηλής έντασης για την Ελλάδα θα ήταν ατυχής». 
http://www.reuters.com/article/us-usa-jacklew-currency-idUSKCN0Y41RD


Πηγή
http://mignatiou.com/2016/05/o-liou-tha-zitisi-apo-g7-tin-apofigi-neas-ellinikis-krisis-epimeni-stin-elafrinsi/

13/6/2016





   Pierre Moscovici: 

 Το χρέος η "δαμόκλειος σπάθη" πάνω από την  οικονομία  

"Η Ελλάδα επιστρέφει στο επίκεντρο της πραγματικότητας της ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Αλλά έξι χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων βοήθειας, τι άλλο έχουμε να πούμε; Και πού βρισκόμαστε πραγματικά;".

Αυτά σημειώνει ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici στο προσωπικό του blog, στο οποίο επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία "ευχάριστη αλλαγή", αναφερόμενος στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, από το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι παρέμειναν αρκετά ευχαριστημένοι.

"Για πρώτη φορά από το 2010, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δέχτηκαν την προηγούμενη Δευτέρα να συζητήσουν για την ανακούφιση του χρέους, ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν θετικοί στις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Ο οδικός χάρτης του καλοκαιριού του 2015 – για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας έναντι οικονομικής βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ και ελάφρυνσης του χρέους – τιμάται από τους Ευρωπαίους", τόνισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά το Eurogroup της 9ης Μαΐου είναι πεπεισμένος για την ικανότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, προειδοποίησε, "μην εφησυχάζεστε. Οι Έλληνες εξακολουθούν να υποφέρουν. Στα μέσα του 2015, το κατά κεφαλήν εισόδημα επέστρεψε στα επίπεδα του 1999. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες τραγωδίες, που τροφοδοτούν την άνοδο της άκρας δεξιάς. Η προσφυγική κρίση αυξάνει επίσης τα ελληνικά βάρη. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να υπερασπιστούν ισορροπημένες θέσεις, έτσι ώστε να μην προσθέσουν λιτότητα στη λιτότητα".

"Και τότε" συνέχισε ο P. Moscovici, "το ζήτημα της μείωσης του χρέους είναι το βασικό ζήτημα, δεδομένου ότι παραμένει η δαμόκλειος σπάθη πάνω από το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να μειώσουν το χρέος απορρίπτοντας παράλληλα ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του. Δουλεύουμε πάνω σε διάφορες τεχνικές επιλογές για να διευκολυνθούν οι πιστωτικές συνθήκες". Στο σημείο εκείνο ο Γάλλος Επίτροπος αναφέρθηκε στην πρόταση για χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης των δανείων "έτσι ώστε οι αποπληρωμές να είναι λιγότερο βαριές". "Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που σημειώθηκε από τους Έλληνες, πιστεύω ότι αυτή η ελάφρυνση είναι απαραίτητη. Είναι καιρός να δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα και ελπίδα στους Έλληνες".

Ο P. Moscovici μάλιστα ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος J. C. Juncker αγωνίζονται για μία κοινωνικά δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ μιλώντας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι "θα μπορούσαμε να επικρίνουμε ή να χαιρετίσουμε τις δεξιότητές του"

13/5/2016

http://www.capital.gr/oikonomia/3125668/moscovici-to-xreos-i-damokleios-spathi-pano-apo-tin-elliniki-oikonomia-kai-koinonia