Το mega - ελικοπτεροφόρο της Τουρκίας που αναμένεται να ταράξει τα νερά του Αιγαίου
Τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια ισχυρή ναυτική δύναμη με πεδίο δράσης όχι μόνο τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και θαλάσσιες περιοχές κρίσεων στην Αφρική, στον Περσικό κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό σηματοδοτεί η ναυπήγηση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων (Landing Helicopter Dock -LHD), το οποίο, όπως ανήγγειλε το περασμένο Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, θα μπορεί να επιχειρεί και ως αεροπλανοφόρο...
Ανατρέποντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο
Ένα πλοίο το οποίο, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πλοία που κατασκευάζονται πλέον σε τουρκικά ναυπηγεία, ανατρέπει με δραματικό τρόπο εις βάρος της χώρας μας την ισορροπία δυνάμεων στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ εκτοξεύονται και απειλές εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών που ετοιμάζονται να εμπλακούν σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η παρουσίαση από τον Erdoğan
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στα Ναυπηγεία SEDEF Gemi Isaati AS στην Τούζλα με την ευκαιρία της έναρξης κατασκευής του πρώτου τούρκικου αεροπλανοφόρου και έστειλε μήνυμα για τον διεθνή ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία, αλλά και τον στόχο της χώρας του να εξαρτηθεί πλήρως από τις ξένες εταιρείες προμήθειας εξοπλισμών μέχρι το 2023:
«Καθώς η Τουρκία αναπτύσσεται και εξελίσσεται, οφείλει να κάνει την παρουσία της πιο έντονη στο διεθνές περιβάλλον. Προσδοκούμε σε αυτό το βήμα σε μια στιγμή που οι απειλές εναντίον της χώρας μας γίνονται όλο και πιο έντονες, επειδή πρέπει να είμαστε πιο “ορατοί” στη διεθνή αρένα και αυτό το έθνος θα πρέπει να πάρει τις υποθέσεις στα χεριά του.
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, άλλη επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Erdoğan.
Τα σημαίνοντα πρόσωπα που έδωσαν το παρόν
Μεταξύ αυτών που παράστησαν στην τελετή στα Ναυπηγεία της Τούζλα SEDEF ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, İsmail Kahraman, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΑΓΕΕΘΑ), στρατηγός Hulusi Akar, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΑΓΕΝ), ναύαρχος Bülent Bostanoğlu, ο υπουργός Άμυνας, İsmet Yılmaz, πολλοί υπουργοί, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Kadir Topbaş.
Οι πολλαπλές χρήσεις του ελικοπτεροφόρου
Το πολλαπλών λειτουργιών πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, που θα έχει το όνομα «Anadolu» θα προσφέρει τη δυνατότητα προσνήωσης και απονήωσης μαχητικών F35 και, όπως πρόσθεσε ο Tayyip Erdoğan, στο τουρκικής κατασκευής αεροπλανοφόρο θα υπάρχει δυνατότητα προσνήωσης ακόμη και των πιο μεγάλων και των βαρύτερων ελικοπτέρων, κάτι που αναβαθμίζει τις δυνατότητες του, καθώς θα μπορεί να συνδυάζει στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του κόσμου.
«Ήταν τεράστιο άλειμμα ότι η Τουρκία δεν είχε το δικό της αεροπλανοφόρο, είναι δική μας ατέλεια ότι δεν πετούν τουρκικά μαχητικά στον τουρκικό ουρανό, αλλά πρέπει να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις επιτυχείς δοκιμές των δικών μας οπλισμένων drones», είπε ο κ. Erdoğan.
T. Erdoğan: Στόχος η οπλική απεξάρτηση
Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η μείωση της εξάρτησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το εξωτερικό και, όπως είπε ο ίδιος ο Erdoğan, η εξάρτηση αυτή από τις ξένες πολεμικές βιομηχανίες ήταν το 2002 στο 80%, το 2015 μειώθηκε στο 40% και ο στόχος πλέον είναι να μηδενιστεί μέχρι το 2023, όταν πλέον θα υπάρχει δυνατότητα και μεγάλων εξαγωγών πολεμικού υλικού από την Τουρκία. Ο κ. Erdoğan ανέφερε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία είχε κέρδη 5 δισ. δολαρίων και κέρδη από εξαγωγές 1,6 δισ. δολαρίων, με συνολικό προϋπολογισμό 31 δισ. Δολαρίων, από τα οποία το 1 δισ. δολάρια θα επενδυθεί στην Έρευνα.
Σε ό,τι αφορά το Anadolu, ο κ. Erdoğan δήλωσε ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη ναυπήγηση του πιο σύγχρονου αεροπλανοφόρου στον κόσμο, ενώ συγχρόνως εξήρε και το τουρκικής κατασκευής ελικόπτερο T129ATTACK, που ήδη χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στο νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.
Όμως η προσήλωση στην εξασφάλιση αυτάρκειας σε θέματα εξοπλισμών έχει και έναν ακόμη λόγο. Όπως ο ίδιος ο Erdoğan δήλωσε, στο παρελθόν έχουν αρνηθεί την πώληση όπλων στην Τουρκία ακόμη και χώρες που συμμετέχουν μαζί με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. «Αυτοί που προσφέρουν όπλα σε τρομοκράτες αρνούνται να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, ακόμη και τώρα που η κρίση στη Συρία δημιουργεί νέους κινδύνους και προκλήσεις για τη χώρα».
Το σχέδιο για την κατασκευή του Anadolu είχε παρουσιαστεί πριν ένα χρόνο στη μεγάλη αμυντική Έκθεση IDEF 2015 και, κατόπιν απαίτησης του Erdoğan, η ναυπήγηση του θα επισπεύσει κατά ένα χρόνο, ώστε να παραδοθεί το 2020.
Χαρακτηριστικά και δυνατότητες
Το TCG Anadolu, με μήκος 231 μέτρα, με σχεδιασμό βασισμένο στα πρότυπα του ισπανικού «SPS Juan Carlos 1», θα μεταφέρει έως 10 μαχητικά F-35, 4 επιθετικά ελικόπτερα τύπου T-129 ATAK, έως 8 μεταφορικά ελικόπτερα, με δυνατότητα μεταφοράς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ θα μεταφέρει επίσης άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, που θα συμπληρώνουν και τον αποβατικό χαρακτήρα του πανίσχυρου αυτού αεροπλανοφόρου... Στον σχεδιασμό προβλέπεται γκαράζ 1.400m2 για βαρέα άρματα μάχης, όπως M-60 και Leopard, ενώ δυο μεγάλα ασανσέρ θα μπορούν να μεταφέρουν αριθμό ακόμη και βαρέων μαχητικών σε πατάρια στάθμευσης... Στο σκάφος θα λειτουργεί και πλήρες νοσοκομείο, που θα καλύπτει έκτακτες ανάγκες σε περιπτώσεις ανάληψης ανθρωπιστικών αποστολών...
5 Μαΐου 2016