Αποκωδικοποιώντας τις πρώτες δηλώσεις του Vladimir Putin







Οι αντιφωνήσεις του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin στα θερμά λόγια με τα οποία τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και κατόπιν στα όσα, μάλλον αυτεγκωμιαστικά, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποκαλυπτικά του πραγματικού επιπέδου των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο πρώτος πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, πέραν των αναμενόμενων αναφορών στο τρέχον Έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Ρωσίας και στην αυριανή προσκυνηματική επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του στο Άγιον Όρος, έκανε λόγο για "καθοριστική διεθνή εμβέλεια της μεγάλης χώρας της Ρωσίας” σε μία συγκυρία "εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη”. Στάθηκε μάλιστα στην "σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τερματισθεί, οριστικώς και ουσιαστικώς, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Συρία”.

Ο Vladimir Putin περιορίσθηκε να αναφέρει ότι σε μια εποχή όπου "όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς” στα ζητήματα της οικονομίας και της διεθνούς ασφάλειας, προέχει η αναζήτηση λύσεων μέσω διαλόγου και δεν είναι "διόλου τυχαίο” μια τέτοια ευκαιρία δίνεται στην Ελλάδα, χώρα με την οποία η Ρωσία έχει "βαθιές, διαχρονικές, πνευματικές σχέσεις”.

Ακολούθως επικεντρώθηκε σε ό,τι κατεξοχήν δείχνει να τον ενδιαφέρει: την επίσκεψη στο Άγιον Όρος ως μία "ευκαιρία να γυρίσουμε και να δούμε τις ρίζες μας” και την πορεία των οικονομικών σχέσεων, όπου παρά τα "γνωστά προβλήματα”, εντυπωσιάζει η αύξηση κατά τον μήνα Μάρτιο του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά 523%.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να είναι σκηνικό μιας ορισμένης ρωσικής νοσταλγίας, ευκαιρία ασκήσεων εθνικής αυτογνωσίας ή προορισμός διακοπών, αλλά πάντως δεν προβάλλει ως συνομιλητής για τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις ή εταιρικές σχέσεις υψηλού προφίλ – όπως ακόμη φάνταζε εφικτό επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή.

Κατά την υποδοχή του Ρώσου προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε "στρατηγική επιλογή” την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα έκρινε ότι εμβαθύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο με τις δικές του επισκέψεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάλι, τοποθέτησε την επίσκεψή του στο φόντο το Έτους Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας και τόνισε με νόημα ότι "και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία”, για να προσθέσει ότι "τα προβλήματα είναι βεβαίως πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες,αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές”.

Η φράση κλειδί του Vladimir Putin ήταν ότι "πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα”, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στις υψηλές τεχνολογίες, τις υποδομές, τις αμοιβαίες επενδύσεις...

Πρόκειται για ένα μήνυμα χαμηλών προσδοκιών, που δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι για τον Vadimir Putin η "καρδιά” της επίσκεψής του συνίσταται κυρίως στην μετάβαση στο Άγιον Όρος, καθώς, στην προσπάθεια σταδιακής ιδεολογικοποίησης του νέου ψυχρού πολέμου, η Ορθοδοξία (ως φορέας παραδοσιακών αξιών και συνεκτικός δεσμός με έναν χώρο πολύ ευρύτερο της Ρωσικής Ομοσπονδίας) έχει για το Κρεμλίνο όλο και σημαντικότερο ρόλο.

Κατά τα λοιπά, το ίδιο το γεγονός της παρουσίας του σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. (για πρώτη φορά μετά την Διεθνή Διάσκεψη των Παρισίων για το Κλίμα τον Νοέμβριο), είναι για τον Putin αρκετό, ακόμη και αν η ατζέντα φτωχαίνει διαρκώς.

Του Κώστα Ράπτη
27/5/2016
http://www.capital.gr/politiki/3129162/apokodikopoiontas-tis-protes-diloseis-tou-vladimir-putin