Ελληνορωσικές σχέσεις 1.000 χρόνια μετά
Άγιο Όρος- το ρωσσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα
Η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα και στο Άγιο Όρος εξαιτίας της συμπλήρωσης 1000 ετών της ρωσικής μοναχικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία, αλλά και τον εορτασμό του έτους 2016 που έχει από οριστεί ως έτος `` Ελλάδας- Ρωσίας ``, αποτελεί ως γεγονός, πρόκληση για την ελληνική διπλωματία.
Επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται στη δύσκολη διαμορφωμένη οικονομική κατάσταση, αλλά και με τη μετακίνηση των Ασιατικών πληθυσμών εξαιτίας και του πολέμου στη Συρία να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Ορθά, ο Έλληνας ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος θέτει το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Έλληνας Πρόεδρος ζητάει από τον καλεσμένο Ρώσο ομόλογό του, να σταματήσει με κάθε τρόπο ο πόλεμος στη Συρία, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό θα σημάνει και τον τερματισμό της μεταναστευτικής ροής από την κατεστραμμένη πλέον χώρα της Μέσης Ανατολής.
Η Ρωσία, παίζει, ξανά, σημαντικό ρόλο στα τεκτενόμενα τα γειτονιάς μας, η ίδια επιθυμεί και θέλει να έχει γεωπολιτικά τον έλεγχο της περιοχής, χρησιμοποιώντας τον νεοδιαμορφωμένο ηγετικό στη περιοχή ρόλο ως ανάχωμα στα επεκτατικά σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ειδικά σε χώρες που πάλαι ποτέ ανήκαν στο ρωσικό τόξο επιρροής, χώρες του τέως Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Η Μόσχα, συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο της Συρίας, με κάθε κόστος, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα που έχει στη περιοχή της ``Πάσης Παλαιστίνης``, με την ίδια να αναφέρει με κάθε ευκαιρία πως πολεμάει ενάντια στους εξτρεμιστές του ISIS.
Επιδεικνύει με παρρησία και διαφημίζει τα ρωσικά οπλικά συστήματα και την αποτελεσματικότητα αυτών στον συγκεκριμένο πόλεμο.
Aπό τον καιρό που οι αδερφοί - ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος εκχριστιάνισαν το Σλαβικό γένος, προσφέροντάς και το γλαγολιτικό – κυριλλικό αλφάβητο πέρα από την ορθόδοξη πίστη, αλλά και από το μακρινό 988 μ.Χ., έτος, κατά το οποίο ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β` ο Βουλγαροκτόνος βαφτίζει χριστιανό τον Ρώσο Βασιλιά Βλαντίμιρ, με τον Βλαδίμηρο να λαμβάνει το όνομα του νονού του (Βασίλειος) και τον άμεσο εκχριστιανισμό των Ρώσων της ``πάσης Ρωσίας ``, έχει περάσει αρκετός καιρός.
Πολλά και τα χρόνια , συγκεκριμένα 1000, από την χρονιά που για πρώτη φορά γίνεται αναφορά για τον ρωσικό μοναχισμό στο Άγιο Όρος.
Σε ένα από τα έγγραφα που φυλάσσονται στη Μονή της Μέγιστης Λαύρας υπάρχει αναφορά για τον ρωσικό μοναχισμό, έγγραφο υπογεγραμμένο από τους ηγούμενους των μοναστηριών αλλά και από τον Γεράσιμο, ηγούμενο μοναχό της Μονής των Ρως.
Αυτή είναι και η αιτία των εορτασμών, η συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος ,το οποίο αποτελεί για το ξανθό γένος το κέντρο της Ορθοδοξίας.
Στα πλαίσια των εορτασμών των χιλίων ετών, το 2016 ορίζεται σε συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας ως έτος Ελλάδας – Ρωσίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό, πολιτικό αλλά και
ιστορικό γεγονός θέλει και επιζητεί βάση συμφωνιών να αποκομίσει κέρδη ουσιαστικά και επικοινωνιακά στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που η χώρα βιώνει.
Αέριο, ενέργεια, τουρισμός θρησκευτικός η μη, μέσα στην ατζέντα των συμφωνιών της ελληνικής κυβέρνησης με τη ρωσική διπλωματία.
Όμως τι πραγματικά ζητούν οι Ρώσοι από την Ελλάδα, πόσο είναι διαθετημένος ο Πούτιν να στηρίξει την Ελλάδα και κυρίως υπάρχει συνέπεια του ξανθού γένους απέναντι προς το αδελφό ελληνικό στα βάθη των αιώνων;
Ερωτήματα στα οποία θα πρέπει η ελληνική διπλωματία να δώσει απάντηση.
Η απάντηση; Απλή.
Η ρωσική μεγάλη αρκούδα, χρησιμοποίησε την ορθόδοξη πίστη ώστε να δώσει ταυτότητα στον λαό της.
Ο Πούτιν στην ομιλία του - στο ελληνικό προεδρικό μέγαρο - , χρησιμοποίησε στην αναφορά του τον Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Έλληνα κυβερνήτη, πρώην ΥΠΕΞ της Τσαρικής Αυτοκρατορίας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ανέφερε όμως πως ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν είχε ποτέ τη μεγάλη από τους Ρώσους συμπαράσταση όταν αποφάσισε να γίνει κυβερνήτης στην Ελλάδα εγκαταλείποντας τη ρωσική διπλωματία.
Άλλωστε η Τσαρική Ρωσία, ποτέ δεν μπήκε στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την ίδια να επιζητεί την με κάθε τρόπο έξοδο του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, μέσω του Αιγαίου.
Νωρίτερα της Επανάστασης, στη συνθήκη Κιουτζούκ- Καϊναρτζή το 1774, οι Ρώσοι εξασφαλίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Εύξεινο Πόντο αλλά και την ανεξαρτησία της Κριμαίας από τον Σουλτάνο.
Είχε προηγηθεί η κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους Ρώσους στην συνθηκολόγηση να δίνουν ως αντάλλαγμα στη Μεγάλη Πύλη τα ελληνικά νησιά που κατείχαν στο Αιγαίο καθώς και την Πελοπόννησο.
Στα μεταεπαναστατικά χρόνια ο Ρώσος αδελφός δεν βοήθησε έμπρακτα τον ελληνικό λαό όπως ο ελληνικός λαός ήλπιζε, αντίθετα με την ύπαρξη του ρωσικού κόμματος στη μεταεπαναστατική Ελλάδα συντέλεσε στη διαίρεση της ενότητας των Ελλήνων.
Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία στα χρόνια του ελληνικού εμφυλίου το τότε Κουμμουνιστικό καθεστώς, ήθελε έστω αν και χωρίς εμπλοκή την επικράτηση της κυβέρνησης του βουνού, ώστε η Ελλάδα χωρίς την παρέμβαση της κραταιάς ΕΣΣΔ, να περάσει στη Ρωσική επιρροή.
Σχέδιο το οποίο ευτυχώς δεν ευδοκίμησε.
Στο πρόσφατο παρελθόν, στα προμνημονιακά ελληνικά χρόνια, ο Πούτιν διαμήνυσε στον Γιώργο Παπανδρέου πως η λύση στο Ελληνικό χρέος έρχεται αυστηρά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το IMF.
To ίδιο μήνυμα ο Ρώσος Πρόεδρος θα δώσει ή έδωσε και στον σημερινό Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άσχετα αν η Ρωσία συμμετέχει πλέον ενεργά στη νεοφώτιστη BRICS.
Όσο και αν η ελληνική διπλωματία σήμερα με τα λάθη και τις παραλείψεις θέλει να αξιοποιήσει την ελληνορωσική σχέση, η ίδια θα πρέπει να έχει στο μυαλό της πως η Μεγάλη Αρκούδα δρα πάντα με γνώμονα το συμφέρον.
Αποκομίζει μόνο κέρδη γεωπολιτικά στη σκακιέρα της παγκόσμιας διπλωματίας.
Τον Πούτιν δεν τον αγγίζουν τα ψίχουλα των συμφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδα – Ρωσίας.
Ενδεχομένως οι συμφωνίες αυτές να μην υλοποιηθούν ποτέ. Παράδειγμα ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Σίγουρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB και metr της διπλωματίας δεν νοιάζεται ούτε για το έτος Ελλάδας- Ρωσίας, ή για τα 1000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στην Ελλάδα.
Νοιάζεται όμως για τη σκληρή σχέση του με το Πατριαρχείο της Μόσχας και τον Κύριλλο Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης των Ρωσιών.
Στόχος του Πούτιν, ο εκκλησιαστικός χάρτης του Ρωσικού Πατριαρχείου, καθώς στον τίτλο `` Πάσης των Ρωσιών`` συμπεριλαμβάνονται όλες οι πάλαι ποτέ ρωσικές κτήσεις.
Μέσα στις ρωσικές κτήσεις η Κριμαία αλλά και η Ουκρανία, με την Ρωσική Διπλωματία να θέλει να χρησιμοποιήσει την εκκλησιαστική ρωσική παράδοση, συγκεκριμένα τον εκκλησιαστικό Ρωσικό Χάρτη.
Χρησιμοποίηση του εκκλησιαστικού Ρωσικού Χάρτη ως όπλου υπερ της εδαφικής ακεραιότητάς της, σε μια τεταμένη περιοχή, αλλά και συνάμα ως ανάχωμα παράδοσης και κεκτημένων με στόχο την τελική επικράτηση της ρωσικής επεκτατικής -πολλές φορές εθνικιστικής- πολιτικής.
Σήμερα οι Ελληνορωσικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο.
Με την πτώση του υπαρκτού κουμμουνισμού αλλά και με το ξύπνημα από τη χειμερία νάρκη της Μεγάλης Αρκούδας, εκατομμύρια Ρώσων πολιτών, ολιγαρχών ή μη, επισκέπτονται την πατρίδα μας είτε για διακοπές είτε για θρησκευτικό τουρισμό.
Η Ελλάδα, λοιπόν, πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί και να περιμένει κέρδος μόνο από την άφιξη των εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων τουριστών, παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες τουρισμού χωρίς καθυστερήσεις, αφήνοντας σε δευτερεύοντα ρόλο είτε τις μη υλοποιήσιμες συμφωνίες, είτε την παρτίδα σκακιού με την ομολογουμένως υψηλή ρωσική διπλωματία.
Σήμερα, χίλια και κάτι χρόνια μετά από το ιστορικό έτος 988 μ.Χ., έτος βάφτισης του Ρώσου Βασιλιά Βλαδίμηρου και των υπηκόων του σε χριστιανούς, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και στο Άγιο Όρος για να γιορτάσει τα χίλια χρόνια του ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική Πολιτεία ακούει στο όνομα Βλαδίμηρος. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν.
Δυο Βλαντίμιρ στο τιμόνι των Ρώσων με διαφορά χιλίων ακριβώς χρόνων.
Τυχαίο ;
Ανδρέας Β. Τσιλογιάννης,
δημοσιογράφος.
3/6/2016
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=114025061