Δημοψήφισμα αλά γαλλικά ...





Σε πολλά μέτωπα εξακολουθεί να δίνει μάχες η γαλλική κυβέρνηση, μετά από την ανάφλεξη που προκάλεσε η επιμονή του François Hollande να προωθήσει την εργασιακή του μεταρρύθμιση παρά την αντιπαράθεση με τους εργαζομένους και τη νεολαία. Ενδέκατη διαδήλωση οργανώνουν σήμερα εφτά συνδικάτα, την ημέρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου από τη Γερουσία. Το ηλεκτροσόκ που προκάλεσε το αποτέλεσμα της ψήφου της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδοτεί κριτικές, για την αδυναμία του Γάλλου Προέδρου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του σχετικά με μια ουσιαστική συμβολή του στον «αναπροσανατολισμό» της Ευρώπης. Επίσης διατυπώνονται επικρίσεις για  «υποταγή» του στην Angela Merkel.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία του αναβρασμού, συνέπεσε και το τοπικό δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή στην περιοχή της Loire-Atlantique σχετικά με την αμφιλεγόμενη δημιουργία αεροδρομίου στην τοποθεσία Notre-Dame-des-Landes. Υπέρ ψήφισαν 55,17% των κατοίκων της περιοχής. Αλλά οι «αντί», που έχουν κάνει κατάληψη χώρου στην περιοχή και αγωνίζονται σκληρά με διαδηλώσεις και δικαστικές προσφυγές, αρνούνται τώρα να αποδεχτούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δηλώνουν ότι θα αντιπαρατεθούν στην κυβερνητική  απόφαση να τους απομακρύνει άμεσα, για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του αεροδρομίου.

Η διένεξη μεταξύ των εκάστοτε κυβερνήσεων και των «αντί» διαρκεί πάνω από μισό αιώνα. Το σχέδιο για τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή της Νάντης, εκπονήθηκε το 1960.  Οι αντιδράσεις οικολόγων απέτρεψαν την υλοποίηση του σχεδίου, παρόλο που οι τοπικές αρχές το είχαν εγκρίνει και η δικαιοσύνη είχε απορρίψει τις ενστάσεις. Η έναρξη των εργασιών προβλέπονταν για το 1985. Αλλά οικολόγοι και εκατοντάδες ακτιβιστές από τη Γαλλία και την Ευρώπη συρρέουν στην περιοχή, δημιουργούν ανθρώπινη αλυσίδα 25 χλμ. Κάνουν κατάληψη του χώρου που τον ονομάζουν ZAD, «zone à défendre - ζώνη προς υπεράσπιση». Εγκαθίστανται σε παράγκες, αντιστέκονται σθεναρά σε αστυνομικές παρεμβάσεις.

Τον Νοέμβριο του 2012 πάνω από 1.000 χωροφύλακες και αστυνομικοί προσπάθησαν να εκδιώξουν τους «zadistes» και να αδειάσουν την «παράνομη ζώνη» καταστρέφοντας παράγκες και φάρμες. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις. Πολυάριθμοι ήταν oι τραυματίες από τον ανταρτοπόλεμο. Τα ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στα γεγονότα.  Η περιοχή της Notre-Dame-des-Landes έγινε σύμβολο αγώνων που ξεπερνούν τα τοπικά ζητήματα και τις οικολογικές επιλογές. Κίνημα αλληλεγγύης διαμορφώθηκε για τους ακτιβιστές που δέχτηκαν την υποστήριξη πολυάριθμων ευρωπαϊκών οργανώσεων.

Τον Οκτώβριο του 2015 η γαλλική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι οι εργασίες για την εγκατάσταση του αεροδρομίου θά ξεκινήσουν το 2016. Ύστατο  επεισόδιο, η ανακοίνωση τον Φεβρουάριο από τον Πρόεδρο Hollande, της διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για να αποφανθούν οι κάτοικοι της περιοχής αν θέλουν ή όχι να εγκατασταθεί το αεροδρόμιο. Το τοπικό αυτό δημοψήφισμα είναι πρεμιέρα στη Γαλλία. Ποσοστό 51,08% των ψηφοφόρων της Loire-Atlantique προσήλθαν στις κάλπες.  Το «ναι» υπερίσχυσε με 268.981 ψήφους, 50.000 ψήφους παραπάνω από το «όχι».

Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο François Hollande εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του δημοψηφίσματος και υποσχέθηκε ότι «θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα». Ο πρωθυπουργός Manuel Valls δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία της κάλπης», προσθέτοντας ότι «οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου θα ξεκινήσουν το επόμενο φθινόπωρο». Τόνισε ότι όσοι έχουν καταλάβει παράνομα το χώρο, θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι την έναρξη των εργασιών, σεβόμενοι τους δημοκρατικούς κανόνες που ισχύουν για όλους στη χώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των οικολόγων που αμφισβητούν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος και θεωρούν ότι πρόκειται για «χειρισμό» των κατοίκων που «δεν έλαβαν επαρκή ενημέρωση για την κατάσταση». Οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι δεν θά αποχωρήσουν και «θα αγωνιστούν μέχρι τέλους». Νέο μέτωπο δημιουργήθηκε για τον  François Hollande με εντάσεις που προμηνύουν καυτό φθινόπωρο.

Της Ήρας Φελουκατζή
28/6/2016