Ελλάς Ελλήνων καταχρεωμένων



 Σύμφωνα με  έρευνα του ΕΒΕΑ το 89% των πολιτών θεωρεί ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε ύφεση και το 78% περιμένει και νέα μέτρα. Το εύρημα δεν λέει και πολλά επειδή λέει τα αναμενόμενα. Στην ίδια έρευνα όμως υπάρχει ένα στοιχείο  που λέει τα πάντα:
 επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους το 2016.

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η πραγματική αδυναμία  είναι σχετικά μικρότερη από αυτή που δηλώνεται, το εύρημα δεν φωτογραφίζει απλώς την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα. Ακυρώνει την οικονομική πολιτική έτσι όπως τη διαμόρφωσαν οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης –για να κλείσει η αξιολόγηση. 

Η φορολογική πλευρά αυτής της πολιτικής –συμπεριλαμβανόμενων των ασφαλιστικών εισφορών– την καθιστά χωρίς αντικείμενο και μετακινεί την προοπτική της δημοσιονομικής σταθερότητας στο κενό. 

Για ποια οικονομική και ποια φορολογική πολιτική, για ποιο ασφαλιστικό σύστημα, μπορούμε να μιλάμε όταν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν σε φόρους και εισφορές με τις συνεχείς επιβαρύνσεις; Ποια δημοσιονομική εξυγίανση και ποια πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξουν όταν πληρώνεται μόνο ένα μέρος όσων επιβάλει το κράτος;

Ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ταμείο ξεπέρασαν τα 85 δισ. ευρώ –ήτοι  το μισό ΑΕΠ της χώρας. Και αν σ' αυτόν τον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται και όφειλες που στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά –επειδή δεν θα ήταν δυνατόν να πληρωθούν ποτέ, καθώς αφορού νεκρές και ανύπαρκτες πλέον επιχειρήσεις και δραστηριότητες– η αδυναμία που δηλώνεται σήμερα αφορά  πραγματικές οφειλές. 

Κατά το τρέχον έτος δεν θα μπουν στο ταμείο του δημοσίου οφειλόμενα – καλώς ή κακώς– χρήματα όχι επειδή οι υπόχρεοι αρνούνται, ή δεν έχουν καμιά δραστηριότητα, αλλά γιατί οι υποχρεώσεις έφτασαν πλέον σε ύψος που τους ξεπερνά. 

Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα και εν λειτουργία επιχειρήσεις με συγκεκριμένη φοροδοτική ικανότητα, με τις νέες επιβαρύνσεις πρέπει να καταβάλουν σχεδόν το σύνολο των εσόδων τους. Όπως είναι εύκολο να αντιληφτεί κανείς απλώς δεν θα το κάνουν.

Με τη γλώσσα των ειδικών η ασκούμενη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική δημιουργεί μια νέα γενιά οφειλετών του δημόσιου. Στον μακρύ κατάλογο αυτών που δεν πληρώνουν θα προστεθούν πολλοί ακόμη. Στην πράξη δημιουργεί μια νέα γενιά πολιτών με χρέη και τελικά καθιστά την πλειοψηφία της κοινωνίας καταχρεωμένη στο κράτος.

Η έρευνα του ΕΒΕΑ αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Αν ως τώρα και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες κατάφερναν να εμφανίζουν στα χαρτιά αριθμούς που έδειχναν αντοχή της οικονομίας και της κοινωνίας, το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί με τα τελευταία μέτρα.

Ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι "η οικονομία γυρίζει σελίδα", δείχνει ότι δεν έχει κατανοήσει κάτι που έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Ωστιν Ο΄ Μάλει: "Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί". 

Του Γιώργου Λακόπουλου 
http://www.capital.gr/antilogies/3132174/ellas-ellinon-kataxreomenon
9/6/2016