''Γενοκτονία η Σφαγή των Αρμενίων'':Η Bundestag έβγαλε κίτρινη κάρτα στον Erdogan




      
Η Bundestag έβγαλε κίτρινη κάρτα στον Erdogan

"Ορισμένες χώρες, που τις θεωρούμε φιλικές, όταν αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από αυτά. Το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί παράδειγμα". Αυτή ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Binali Yıldırım, στην είδηση ότι η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε το ψήφισμα, με το οποίο αναγνωρίζεται η Σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία.

Ομοίως, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε αμέσως δικό της ψήφισμα, με το οποίο "καταδικάζεται και απορρίπτεται το άνομο ψήφισμα της Bundestag, που διαστρέφει εσκεμμένα την ιστορική αλήθεια για τα γεγονότα του 1915".

Τη σχέση των Τούρκων ιθυνόντων με την ιστορική αλήθεια αποκαλύπτει η πρόσφατη δήλωση του Yıldırım ότι "το 1915 έλαβαν χώρα συνήθη συμβάντα που μπορούσαν να έχουν υπάρξει σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνία ή χώρα στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου". Με άλλα λόγια, οι Αρμένιοι υπήρξαν απλώς παράπλευρες απώλειες (ή και συνυπαίτιοι του αφανισμού τους), χωρίς να υπάρχει κρατικός σχεδιασμός και γενοκτονική πρόθεση.

Από την άλλη, το σε ποια γερμανικά εσωτερικά προβλήματα αναφέρεται ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν είναι σαφές. Πάντως, αν κάποιο ζήτημα κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση της Γερμανίας, αυτό είναι η προσφυγική κρίση - και η αίσθηση ότι εξαιτίας της οι παραχωρήσεις προς την Άγκυρα πήγαν πολύ μακριά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Frank Walter Steinmeier, δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία στην Bundestag - προφασιζόμενοι το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά τους. Όμως, είναι βέβαιο ότι η Angela Merkel που πάντοτε μελετά προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις δεν μένει αδιάφορη στο πολιτικό κόστος που επωμίζεται, από ό,τι ευρύτερα βιώνεται στη χώρα της ως ταπείνωση και παραγκωνισμός των αξιών της, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνεργασία των Τούρκων ιθυνόντων. Η δίωξη του κωμικού Jan Böhmerman για προσβολή του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdoğan υπήρξε, από αυτήν την άποψη, σημείο καμπής.

Το ψήφισμα προωθούσαν από πέρσι (με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης διεθνώς για τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της Σφαγής) οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι. Όμως, ακόμη και τότε, η κυβέρνηση του "μεγάλου συνασπισμού" ήταν σε θέση να παρακάμπτει το ζήτημα - παρά το ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Joachim Gauck είχε τοποθετηθεί με παρρησία επί τους θέματος.

Φέτος, ωστόσο, μολονότι η συγκυρία είναι πολύ πιο λεπτή, τα συγκυβερνώντα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών έσπευσαν να υπερψηφίσουν.

Για τον συναρχηγό των Πρασίνων και μεγάλο υποστηρικτή της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων   Cem Özdemir (ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την τσερκέζικη κοινότητα της Τουρκίας), το ζήτημα άπτεται και της ιστορικής αυτοσυνειδησίας των Γερμανών, καθώς η Γερμανία συνέργησε στη Σφαγή, εξοπλίζοντας και πλαισιώνοντας με στρατιωτικούς συμβούλους τη σύμμαχό της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανική Αυτοκρατορία - άποψη που συμμερίσθηκε ,κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση του ψηφίσματος, και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Franz Josef Jung .

Όμως, το κυριότερο, κατά τον Özdemir είναι ότι η αναγνώριση της αλήθειας ως προς την αρμενική γενοκτονία συνδέεται με την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου στη σημερινή Τουρκία: "Αν γυρίσω στο σπίτι μου δεν κινδυνεύω να συλληφθώ με την κατηγορία της προδοσίας - δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Τούρκους συναδέλφους μου".

Για άλλους, πάλι, οι αντιδράσεις της Άγκυρας έχουν υπερτιμηθεί. Μπορεί ο Tayyip Erdoğan να έκανε λόγο για επαπειλούμενη "βλάβη" στις διμερείς σχέσεις "διπλωματικές, εμπορικές, οικονομικές, πολιτικές, ή στρατιωτικές”" και να είχε, την Τρίτη, σχετική τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Merkel, όμως ο Michael Brand, επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Bundestag, αμφιβάλλει για τις πραγματικές δυνατότητες της Άγκυρας να αντιδράσει.

"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Τουρκία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή απομονωμένη στη εξωτερική της πολιτική και αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ, διαθέτει την πολυτέλεια να διακόψει τις σχέσεις της με τη Γερμανία - έναν από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της", τόνισε, μιλώντας στη Deutsche Welle, και πρόσθεσε: "Το θέμα δεν είναι να ενοχλήσουμε την Τουρκία, αλλά να αρθρώσουμε μιαν ιστορική αλήθεια. Σε αυτό δεν χωρά τακτ".

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε (και έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από μερικές δεκάδες συγκεντρωμένους έξω από τη Bundestag, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες της Αρμενίας, της Ελλάδας και της κουρδικής οργάνωσης PYD της Συρίας), δεν έχει βέβαια νομικές επιπτώσεις. Τοποθετεί, όμως, τη Γερμανία στη χορεία των 27 κρατών που έχουν ήδη προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Η πρόσφατη εμπειρία είναι διαφωτιστική. Το 2015, η Τουρκία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Αγία Έδρα, όπως πράττει και τώρα με την Γερμανία, όμως συντόμως το ζήτημα ξεθύμανε - όπως και η πολύ πιο περιπετειώδης απόπειρα της Γαλλίας επί Sarkozy, όχι απλώς να αναγνωρίσει την γενοκτονία, αλλά να ποινικοποιήσει την αμφισβήτησή της. 

Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις για τη βίζα με το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. που βρίσκεται, από σήμερα, στην Άγκυρα είναι, αυτήν τη στιγμή, το κύριο μέλημα της Άγκυρας και το πραγματικό πεδίο δοκιμασίας και των τουρκογερμανικών σχέσεων. 

2/6/2016
Του Κώστα Ράπτη



 Συνομιλίες Ε.Ε.-Τουρκίας στη σκιά της... Αρμενικής Γενοκτονίας

Το timing είναι μάλλον ατυχές. Από την μια, σε εφαρμογή των όσων προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν Frans Timmermans στην γείτονα, η Ε.Ε. και η Τουρκία ξεκινούν σήμερα Πέμπτη συνομιλίες σε επίπεδο επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες – με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης Yildirim, Ömer Çelik να ανακοινώνει το γεγονός υπενθυμίζοντας ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και η επανεισδοχή ή μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτή προβλέπεται από την ευρωτουρκική συμφωνία της 18ης Μαρτίου, αποτελούν διαφορετικές όψεις της αυτής διαδικασίας.

Από την άλλη, η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα στην ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας για την αναγνώριση της Σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονίας φέρνει στα όριά της την τουρκογερμανική συνεργασία. Το επίμαχο ψήφισμα υποστηρίζεται από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Angela Merkel, ήτοι τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και από τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους, οι οποίοι κατεξοχήν το προώθησαν, ενώ δεν προσυπογράφεται από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο επιθυμεί να αναδειχθούν οι ευθύνες και της Γερμανίας, ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα για την Άγκυρα δεν χρειάζεται να τονισθεί – αφού η βίαιη εθνική ομογενοποίηση που συντελέσθηκε στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι το έδαφος στο οποίο μπόρεσε να αναδυθεί και η Τουρκική Δημοκρατία, ενώ η τύχη των μειονοτήτων που απέμειναν έκτοτε (πρωτίστως των μη μουσουλμανικών) μαρτυρεί τις ιδέες "καθαρότητας” που εμπνέουν τα κρατικό ιδεώδες της γείτονος.

Για τη γερμανική πλευρά, πάλι, η υιοθέτηση του ψηφίσματος περί αρμενικής γενοκτονίας εντάσσεται όχι μόνο στους "πολέμους της μνήμης” που σφραγίζουν τη διαμόρφωση της μεταπολεμικής της φυσιογνωμίας, αλλά και στην ανάγκη να μπει ένας φραγμός σε ό,τι ευρύτερα βιώθηκε ως ταπείνωση της Γερμανίας και παραγκωνισμός των αξιών της για χάρη της εξασφάλισης της συνεργασίας της Άγκυρας στο προσφυγικό ζήτημα. Η δίωξη του κωμικού Jan Böhmerman για προσβολή του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdoğan υπήρξε από αυτή την άποψη σημείο καμπής – και η Angela Merkel χρεώθηκε ατόφιο το πολιτικό κόστος.

Μόλις πέρσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της σφαγής των Αρμενίων, η Bundestag είχε και πάλι συζητήσει την πιθανότητα αναγνώρισης της γενοκτονίας – όμως κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης Merkel δεν είχε δοθεί συνέχεια.

Η τουρκική κυβέρνηση ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις. Ο Tayyip Erdoğan έκανε λόγο για "βλάβη” που θα υποστούν οι διμερείς σχέσεις "στο επίπεδο το διπλωματικό, το εμπορικό, το οικονομικό, τοι πολιτικό, το στρατιωτικό και αυτό του ΝΑΤΟ” ενώ την Τρίτη είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Merkel.

Ο πρωθυπουργός του, Binali Yildirim υποστήριξε ότι η Γερμανία πρόκειται να "εξαπατηθεί” και χαρακτήρισε την ψηφοφορία στη Bundestag "γελοία”. Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι αποτελεί έργο των ιστορικών και όχι των κοινοβουλίων η απόφανση επί του παρελθόντος και ότι η χώρα του "έχει ανοίξει τα χαρτιά της” (με την παλαιότερη επιστολή Erdoğan προς τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Robert Cocharian για τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής ειδικών που θα μελετήσει τα γεγονότα του 1915).

Όμως, η προσέγγιση του Τούρκου πρωθυπουργού προς την ιστορική αλήθεια φωτίζεται από την αποκαλυπτική του φράση ότι "το 1915 έλαβαν χώρα συνήθη συμβάντα που μπορούσαν να έχουν υπάρξει σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνία ή χώρα στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου”. Με άλλα λόγια, οι Αρμένιοι υπήρξαν απλώς παράπλευρες απώλειες (ή και συνυπαίτιοι του αφανισμού τους), χωρίς να υπάρχει κρατικός σχεδιασμός και γενοκτονική πρόθεση.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι μολονότι και ο Yildirim μιλά για "βλάβη” των τουρκογερμανικών σχέσεων σε περίπτωση που "δεν επικρατήσει η κοινή λογική”, σπεύδει να διαχωρίσει το θέμα από την ευρωτουρκική συνεργασία την οποία χαρακτήρισε "πολύ καλή”. Αναφερόμενος ρητά στις συμφωνίες για απελευθέρωση της βίζας και επανεισδοχή μεταναστών υποστήριξε ότι "η Τουρκία δεν είναι χώρα που "απειλεί ή εκβιάζει”. Ωστόσο, τα όσα κατά καιρούς λέγονται από τον ίδιο τον Erdoğan ή συνεργάτες του, τον διαψεύδουν.
"Δεσμευόμαστε μέχρι τέλους στις συμφωνίες που συνάψαμε. Μένει και στην Ε.Ε. να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις” κατέληξε με νόημα ο Yildirim.

Σε ό,τι δε αφορά ειδικά τη Γερμανία, έσπευσε να ρίξει κάπως τους τόνους, θυμίζοντας ότι και άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει ανάλογα ψηφίσματα, τα οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει ως άκυρα και κενά περιεχομένου. Κάλεσε όμως τους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς να μην κλείσουν τα αυτιά τους σε 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων τους, εννοώντας τους τουρκικής καταγωγής πολίτες της Γερμανίας. Προφανώς, οι τουρκικές πιέσεις πρόκειται σύντομα να γίνουν σύντομα εσωτερική υπόθεση της γερμανικής κοινωνίας και πολιτικής σκηνής...

 2/6/2016
Του Κώστα Ράπτη



Η Άγκυρα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στo Βερολίνο      

Το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την Τουρκία να κάνει λόγο για "ιστορικό λάθος" και να ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις.

Συγκεκριμένα, με μία ψήφο κατά και μία αποχή το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ παραδέχτηκε και τον "άδοξο" ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου Μερκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία.

Η συνεδρίαση - ακόμα και για τους εισηγητές - πραγματοποιήθηκε σε μάλλον δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να αξιοποιεί τον κομβικό της ρόλο στην προσφυγική κρίση, απειλώντας ακόμη και να "παγώσει" την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας για την Ζώνη Σένγκεν. 

Για "ιστορικό λάθος" κάνει λόγο η Τουρκία - Ανακαλεί τον πρεσβευτή

Η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα "ρατσιστικό αρμενικό λόμπι" ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Είχε προηγηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω Twitter που έκανε λόγο για "ιστορικό λάθος, άκυρο και κενό περιεχομένου". Συγκεκριμένα ο Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι "η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος" και πρόσθεσε πως "για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου".

Επιπλέον εκτίμησε πως η έγκριση του κειμένου "δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων" που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

"Το ψήφισμα έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα", δήλωσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις "γενοκτονία", θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

"Γελοίο" χαρακτήρισε το ψήφισμα ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο ίδιος τηλεφωνικά τις απόψεις και τις απειλές του στην κυρία Μέρκελ.

Χαιρετίζει την απόφαση η Αρμενία

Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ψήφισμα που αμφισβήτησε με δριμύτητα η Τουρκία η οποία απορρίπτει αυτό τον όρο.

"Η Αρμενία χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας", εκτίμησε.

Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί "οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία" υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, "η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης" στη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Merkel: Ισχυροί οι δεσμοί με την Τουρκία

Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή που χαρακτηρίζει "γενοκτονία" τις σφαγές των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915. Σε αντίποινα η Τουρκία, η οποία απορρίπτει αυτό τον όρο, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία. "Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι", δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2/6/2016