Ο Σόιμπλε κατά της λιτότητας, αλλά όχι στην Ελλάδα!
Ο «αιρετικός» κύριος Σόιμπλε
Τόση κατανόηση από τον Πάπα της ευρωζώνης την περιμένατε;
Για τον Σόιμπλε ο λόγος, που έριξε το βάρος του για να μην τιμωρηθούν τώρα Ισπανία και Πορτογαλία επειδή δεν έχουν πιάσει το στόχο του ελλείμματος, όπως προβλέπει το ιερό Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αιρετικός λοιπόν ο άνθρωπος που σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν υπερασπίστηκε τις συμφωνίες και τις συνθήκες, όπως είχαν υπερασπιστεί τον επίσημο λόγο της εκκλησίας οι ιεροεξεταστές; Μην τσιμπάτε.
Ο πολιτικός που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του όταν επρόκειτο για την Ελλάδα με την ανάγωγη κυβέρνησή της δεν άλλαξε ξαφνικά απόψεις.
Απλώς θέλει να βοηθήσει τον εκλεκτό του Μαριάνο Ραχόι και μαζί μ' αυτόν (δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς) βοηθάει και τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο οποίος ηγείται μιας κυβέρνησης την οποία στηρίζουν οι αμετανόητοι κομμουνιστές και οι ατίθασοι ριζοσπάστες του Μπλόκο.
Δεν θα μπορούσε να αφήσει στην τύχη του τον Ραχόι τώρα που προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ισπανία, η οποία θα επιβάλει μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ ώστε να επιστρέψει η χώρα στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής θηλιάς.
Άλλωστε ο Ραχόι δεν είναι και στα καλύτερα του. Αν και νικητής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, οι εισαγγελείς της Ισπανίας τον έχουν περικυκλώσει.
Αυτός, ο πρώην ταμίας του κόμματος και σχεδόν όλη η ηγετική ομάδα της παράταξης αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για διαφθορά. Αν γίνει ξανά πρωθυπουργός, ελπίζει ο Σόιμπλε, ότι η δικαστική διερεύνηση της βρόμικης ιστορίας θα καθυστερήσει.
Ελπίζει επίσης ο Σόιμπλε ότι το απύλωτο μίσος των σοσιαλιστών για το Podemos (δείτε τις αναλογίες με τα δικά μας) θα υπερισχύσει και τελικά το κόμμα του Γκονζάλεθ θα κάνει αυτό που πρέπει και θα βάλει πλάτη στον Ραχόι.
Δυστυχώς ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους σοσιαλιστές της Ισπανίας οι διαφορές σε θέματα στρατηγικής είναι επουσιώδεις. Όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες.
Οι αποκλίσεις μεταξύ του ακραιφνούς νεοφιλελευθερισμού και του επίσημου μεταρρυθμισμού της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας είναι μικρές.
Το λέει χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Γκοσέ: «Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια απληστία χωρίς κανέναν ενδοιασμό και μια απληστία με τύψεις και με προσαρμογές δευτερεύουσας σημασίας» («Τι να κάνουμε; Διάλογος Αλέν Μπαντιού- Μαρσέλ Γκοσέ», εκδόσεις Πατάκη).
28.07.2016
Συντάκτης: Τάσος Παππάς
http://www.efsyn.gr/arthro/o-airetikos-kyrios-soimple
Ο Σόιμπλε κατά της λιτότητας, αλλά όχι στην Ελλάδα!
Με παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η Κομισιόν έδωσε συγχωροχάρτι σε Ισπανία και Πορτογαλία για τις δημοσιονομικές παρεκκλίσεις τους και -παρά τα όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας- τα πρόστιμα στις χώρες της Ιβηρικής έμειναν στα λόγια.
Με παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η Κομισιόν έδωσε συγχωροχάρτι σε Ισπανία και Πορτογαλία για τις δημοσιονομικές παρεκκλίσεις τους και -παρά τα όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας- τα πρόστιμα στις χώρες της Ιβηρικής έμειναν στα λόγια.
Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», που επικαλείται υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Ε.Ε., διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, που φρόντισε να προλάβει την επιβολή κυρώσεων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μερικά τηλεφωνήματα από κοινού με τον Ισπανό(!) ομόλογό του, Ντε Γκουίντος, από την Κίνα, όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.
Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, σχολιάζει η «Handelsblatt» και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.
Την ίδια εξήγηση δίνει και το Politico, που βλέπει πίσω από την κίνηση Σόιμπλε στήριξη στον πολιτικό σύμμαχό του, Μαριάνο Ραχόι.
Την ώρα που ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε αλλάξει σκεπτικό και παρότρυνε τους συναδέλφους του να ταχθούν υπέρ τής επιβολής προστίμων προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία των Βρυξελλών, «η σωτηρία για τις χώρες της Ιβηρικής ήρθε από μια απίθανη πηγή, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
O Σόιμπλε, λάβρος κατά της σπατάλης των χωρών του νότου, προέβη σε μια συντονισμένη εκστρατεία της τελευταίας στιγμής προκειμένου να σταματήσει τις κυρώσεις.
Με τηλεφωνήματα και προσωπικές επαφές κυρίως από το δικό του κεντροδεξιό μπλοκ, κατάφερε να ακυρώσει τα επαπειλούμενα πρόστιμα, κάνοντας αξιωματούχο της Ε.Ε. να δηλώσει: «Κάτι συνέβη εν μια νυκτί».
Σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν κοντά στις συνομιλίες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ήδη ενημερώσει τους πρωθυπουργούς Ισπανίας και Πορτογαλίας, Μαριάνο Ραχόι και Αντόνιο Κόστα, για τη... χαλαρή στάση Σόιμπλε.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο «και οι δύο ήξεραν ότι επιθυμία του Βερολίνου ήταν να μην επιβληθούν κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η αλλαγή της στάσης του Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών που «μετράει» περισσότερο από τους άλλους, έρχεται την ώρα που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες διατηρώντας τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις ευλογίες Σόιμπλε η Ελλάδα κλήθηκε και υπέγραψε προληπτικά μηχανισμό επιβολής μέτρων (ο περιβόητος «κόφτης») σε περίπτωση που δεν πιάσει τους στόχους του 2018!
Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες κρύβει η στάση του «νούμερο 2» στη γερμανική κυβέρνηση;
Το Politico απαντά ότι κατά κύριο λόγο ο Σόιμπλε δεν ήθελε να βλάψει τον Μαριάνο Ραχόι, την ώρα που ο τελευταίος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Με τη Γαλλία και την Ιταλία να βρίσκονται στα χέρια της Κεντροαριστεράς, το Βερολίνο επιθυμεί συντηρητικό ηγέτη στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και γι' αυτό στη σύνοδο των G20 έκανε λόγο για «πολιτική σταθερότητα» στην νοτιοδυτική Ευρώπη.
Και, ως γνωστόν, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά: η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας επωφελήθηκε από την ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ισπανία και γλίτωσε τις κυρώσεις.
Στην πραγματικότητα, σταματώντας τις κυρώσεις ο Σόιμπλε υπονόμευσε την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για τη διαμόρφωση του οποίου έδωσε αγώνα.
«Δεν πρέπει να είμαστε πιο καθολικοί από τον Πάπα, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι ο Πάπας μηδενικά πρόστιμα ήθελε», φέρεται να σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο λόγος Σόιμπλε μετράει στην ευρωζώνη όσο ο λόγος του Πάπα στο Βατικανό.
28.07.2016
Συντάκτης: Γιώτα Τέσση
http://www.efsyn.gr/arthro/o-soimple-kata-tis-litotitas-alla-ohi-stin-ellada
''Wenn die EU weiterhin den Eindruck erweckt, dass sie Länder abhängig von ihrer jeweiligen Macht und politischen Gesinnung behandelt, so wird das Europas Krise nur verstärken.''
«Κατηγορώ» Der Spiegel κατά Σόιμπλε:
Μεροληπτεί υπέρ της Ισπανίας και απορρίπτει κάθε επιείκεια στην Ελλάδα
Το έγκριτο Γερμανικό περιοδικό κατηγορεί τον Σόιμπλε για δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι σε Ελλάδα και Ισπανία
Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκεια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.
Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα όμως η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται όμως πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Οι απειλές κατά της Μ. Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο.
Όταν η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία)
28/7/2016
http://www.topontiki.gr/article/179504/katigoro-spiegel-kata-soimple-meroliptei-yper-tis-ispanias-kai-aporriptei-kathe
Το κείμενο του ''SPIEGEL''
Gewohnt prinzipientreu trat dabei BundesfinanzministerWolfgang Schäuble (CDU) auf, der die Anwendung der Regeln als "Signal der Verlässlichkeit" lobte. Schäuble und seine Amtskollegen könnten die Kommissionsentscheidung auch jetzt noch kippen, haben das aber offenbar nicht vor. Im Gegenteil: Laut einem Bericht des "Handelsblatts", der vom Finanzministerium nicht dementiert wurde, hat Schäuble persönlich bei mehreren EU-Kommissaren für die Milde geworben.
28/7/2016
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/eu-verzicht-auf-strafen-fuer-defizitsuender-passt-nicht-zum-ton-a-1105082.html)
Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
ΣΧΕΤΙΚΑ
''Wenn die EU weiterhin den Eindruck erweckt, dass sie Länder abhängig von ihrer jeweiligen Macht und politischen Gesinnung behandelt, so wird das Europas Krise nur verstärken.''
«Κατηγορώ» Der Spiegel κατά Σόιμπλε:
Μεροληπτεί υπέρ της Ισπανίας και απορρίπτει κάθε επιείκεια στην Ελλάδα
Το έγκριτο Γερμανικό περιοδικό κατηγορεί τον Σόιμπλε για δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι σε Ελλάδα και Ισπανία
Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκεια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.
Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα όμως η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται όμως πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Οι απειλές κατά της Μ. Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο.
Όταν η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία)
28/7/2016
http://www.topontiki.gr/article/179504/katigoro-spiegel-kata-soimple-meroliptei-yper-tis-ispanias-kai-aporriptei-kathe
Το κείμενο του ''SPIEGEL''
Defizite von Spanien und Portugal: Wer nicht beißt, darf auch nicht bellen
Die EU-Kommission verzichtet auf Geldstrafen gegen die Defizitsünder Spanien und Portugal. Das ist vernünftig. Doch es passt nicht zum üblichen Ton von Wolfgang Schäuble oder Jean-Claude Juncker.
Hunde, die bellen, beißen nicht: Anhänger dieser Weisheit haben seit Mittwoch einen neuen Beleg. Da verkündete die EU-Kommission, sie werde trotz anhaltender Verstöße gegen die Verschuldungsregeln keine Geldstrafen für Spanien und Portugal fordern. Dabei hatten Kommission und EU-Finanzminister noch vor zwei Wochen mit genau solchen Strafen gedroht, die im Fall Spaniens bis zu zwei Milliarden Euro betragen könnten.Gewohnt prinzipientreu trat dabei BundesfinanzministerWolfgang Schäuble (CDU) auf, der die Anwendung der Regeln als "Signal der Verlässlichkeit" lobte. Schäuble und seine Amtskollegen könnten die Kommissionsentscheidung auch jetzt noch kippen, haben das aber offenbar nicht vor. Im Gegenteil: Laut einem Bericht des "Handelsblatts", der vom Finanzministerium nicht dementiert wurde, hat Schäuble persönlich bei mehreren EU-Kommissaren für die Milde geworben.
Aus wirtschaftspolitischer Sicht ist das vernünftig. Die Erholung von Spanien und Portugal ist nach wie vor fragil. Ihnen in dieser Lage durch hohe Strafen Geld zu entziehen, wäre irrsinnig gewesen - erst recht nach dem Brexit-Votum. Es hätte all jene bestätigt, die in Brüssel ohnehin eine weltfremde Bürokratie am Werk glauben. Stattdessen verwies Kommissionsvizepräsident Valdis Dombrovskis nun ausdrücklich auf die schwierige wirtschaftliche Lage beider Länder.
Aus finanzpolitischer Sicht aber ist die Entscheidung hochproblematisch. Mit den Geldstrafen sollten erstmals Regeln zur Anwendung kommen, die in Folge der europäischen Schuldenkrise verschärft wurden. Ihre Botschaft: Verstöße gegen gemeinsame EU-Vorgaben werden nicht länger ohne Konsequenzen bleiben. Am Ende aber hatte Brüssel auch diesmal eine Beißhemmung. Was nun?
Mittelfristig muss die EU ihre Regeln entweder ändern oder aber sie von einer wirklich unabhängigen Behörde durchsetzen lassen. Bis dahin kann die Konsequenz nur lauten: Das Verständnis, das nun Spanien und Portugal entgegengebracht wird, muss auch für andere gelten. Davon aber kann bislang keine Rede sein.
So wies Schäuble im Falle Griechenlands lange jede Forderung nach Milde zurück. Dabei warnen Ökonomen auch hier seit Jahren, dass die bis auf die Nachkommastelle diktierten Sparziele jeden Aufschwung abwürgen. In Griechenland aber kam der Widerstand von einer Linksregierung. In Spanien dagegen kommt Schäuble nun dem Konservativen Mariano Rajoy entgegen, der seit Monaten um den Machterhalt kämpft.
Mit zweierlei Maß scheinen aber auch andere zu messen. Auf die Frage, warum er Frankreichs fortgesetzte Verstöße gegen die Defizitregeln dulde, gab EU-Kommissionspräsident Jean-Claude Juncker die erstaunliche Antwort: "Weil es Frankreich ist." Großbritannien hingegen warnte Juncker vor einem EU-Austritt mit dem Hinweis, dass "der Deserteur nicht mit offenen Armen empfangen wird".
Die Drohung hat die Briten bekanntlich nicht vom Brexit abgehalten. Im Gegenteil: Wenn die EU weiterhin den Eindruck erweckt, dass sie Länder abhängig von ihrer jeweiligen Macht und politischen Gesinnung behandelt, so wird das Europas Krise nur verstärken.
28/7/2016
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/eu-verzicht-auf-strafen-fuer-defizitsuender-passt-nicht-zum-ton-a-1105082.html)
Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
ΣΧΕΤΙΚΑ