Τι γυρεύει ο Μοσκοβισί στο παζάρι;

Δώσ’ τους Υπερταμείο και πάρ’ τους την ψυχή! 

Γιατί άραγε;

Σκίτσο του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ

Μήνες τώρα οι Ευρωπαίοι διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πει τα καλύτερα λόγια για την ελληνική οικονομία, τις προοπτικές ανάπτυξής της και άλλα τέτοια, που, για όσους γνωρίζουν την αληθινή κατάσταση της χώρας, προκαλούν θυμηδία. Και οι Ευρωπαίοι τη γνωρίζουν καλά. Τελευταίος, ο κύριος Μοσκοβισί.





Αυτός κι αν μας ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά. Κι όμως, ακούγοντάς τον, νομίζεις ότι ζεις σε άλλη χώρα! Αυτοί που σχεδίασαν το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας με σκοπό να μας βγάλουν, υποτίθεται, στις αγορές το 2018, αποδεχόμενοι τα υφεσιακά μέτρα που υιοθέτησε στο μεταξύ η κυβέρνηση, μιλούν τώρα για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ίδια στιγμή που όλα δείχνουν ότι πάμε σε δεύτερο χρόνο ύφεσης από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια απάντηση έχουν σ’ αυτό οι Ευρωπαίοι; Τον λεγόμενο «κόφτη»! Μπορείς, άραγε, με αυτόν να πετύχεις πλεόνασμα 3,5% το 2018; Μπορείς, αλλά όχι βιώσιμα. Βγαίνει, όμως, έτσι μια χώρα σαν την Ελλάδα στις αγορές, αν ο στόχος του πλεονάσματος επιτευχθεί με πλήρη αποστράγγιση της όποιας ρευστότητας έχει απομείνει στη χώρα; Τι λένε εδώ οι Ευρωπαίοι; Ιδιωτικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις. Λόγος για τον οποίο βρίσκεται ο κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε για κάτι προαπαιτούμενα από την πρώτη αξιολόγηση, που μείνανε ανεκπλήρωτα. Ποια είναι αυτά;

Μα το Υπερταμείο, φυσικά, το οποίο υποτίθεται έπρεπε να λειτουργεί πριν εκταμιευθεί η πρόσφατη δόση, πλην όμως οι Ευρωπαίοι, όπως είχαν αποκαλύψει στη διαρρεύσασα συζήτησή τους οι κ. Τόμσεν και Βελκουλέσκου, είχαν ήδη από καιρού αποφασίσει να τη δώσουν και χωρίς να βγαίνει το πρόγραμμα που ακόμα διαπραγματεύονταν. Τυχαία δεν μπήκε το ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα; Τελικά, το Υπερταμείο στήθηκε μεν, χωρίς όμως να λειτουργεί ακόμη. Αυτό ήρθε να ζητήσει ο κ. Μοσκοβισί από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό θέλουν σαν τρελοί οι Ευρωπαίοι και γι’ αυτό τους (περι)παίζει ανάλογα. Δώσ’ τους Υπερταμείο και πάρ’ τους την ψυχή! Γιατί άραγε;

Διότι, με την επιθετική λειτουργία του Υπερταμείου, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν ίσως να γυρίσουν το παιχνίδι στην Ελλάδα. Να φέρουν ξένες επενδύσεις και να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία. Κι αν μείνουν και με κανένα σιδηρόδρομο στο χέρι που τον αγόρασαν κοψοχρονιά, γιατί όχι; Αυτό, όμως, είναι μια... παράπλευρη ωφέλεια μόνον. Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλουν είναι να δοκιμάσουν να βγάλουν το πρόγραμμα με αυτό, κι αν δεν τα καταφέρουν, τουλάχιστον να μείνει στον έλεγχό τους ως εξασφάλιση αποπληρωμής των δανείων τους όλη η ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, αν τυχόν κληθούν αύριο-μεθαύριο να διαπραγματευτούν με τα Κοινοβούλιά τους το Grexit.

 Παναγιώτης Γκλαβίνης,
αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ
20/7/2016

http://www.ethnos.gr/antitheseis/arthro/ti_gyreuei_o_moskobisi_sto_pazari-64418851/