Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα


Deutsche Bank: Έκθεση-φωτιά από το ΔΝΤ για τις γερμανικές τράπεζες

H Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το Ταμείο σημειώνει χαρακτηριστικά  στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα ότι «από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse».\

Στην έκθεση καταγράφεται ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικών παρά στο εσωτερικό της χώρας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης, σημειώνει το ΔΝΤ.

Σε επίπεδο γερμανικής οικονομίας, οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος βαθμός σύνδεσης είναι μεταξύ των Allianz, Munich Re, Hannover Re, Deutsche Bank, Commerzbank και Aareal bank με την Allianz να είναι εκείνη που ενέχει το μεγαλύτερο ρίσκο από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ είναι πως η Γερμανία πρέπει άμεσα να ελέγξει άμεσα την εξυγίανση των τραπεζών (ρευστότητα, σχεδιασμός, αποτίμηση περιουσίας, προσβασιμότητα στις αγορές) και το αν οι αρχές μπορούν να εξασφαλίσουν έλεγχο πάνω σε μια τράπεζα εάν οι δράσεις εξυγίανσής της χρειαστούν μερικές ημέρες.



30.06.2016 
http://www.efsyn.gr/arthro/i-deutsche-bank-o-megalyteros-kindynos-pagkosmios-gia-trapeziko-systima




   «Καμπανάκι» ΔΝΤ για Γερμανία μετά το Brexit  

 Χαμηλώνει τις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη το Ταμείο  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδέχεται να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου χθες.

Η Ένρικα Ντετραγιάς, βοηθός διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σημείωσε ότι η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας προσθέτοντας ότι σημαντικές αλλαγές στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία.

Προχώρησε, όμως, ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι το Ταμείο προσανατολίζεται στο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στη Γερμανία.«Ήδη υποδεικνύουμε στην έκθεσή μας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα ενείχε κίνδυνο μείωσης. Δεν θα μάθουμε πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα σχέση για αρκετό καιρό» είπε η Ντετραγιάς και συμπλήρωσε ότι και μόνο η αβεβαιότητα θα είναι αρκετή να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στις προβλέψεις του, οι οποίες συντάχθηκαν πριν το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι  η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 1,7%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις του 1,5%. Μείωσε όμως την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 στο 1,5% από το 1,6%.

«Αναμένουμε ότι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης θα είναι η εσωτερική ζήτηση, παρά η εξωτερική, με την βοήθεια της καλής αύξησης μισθών, χαμηλών τιμών ενέργειας και χρηματοπιστωτικών και νομισματικών πολιτικών ανάπτυξης», είπε το στέλεχος του Ταμείου.
Το ΔΝΤ προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις της ταχύρρυθμης γήρανσης του πληθυσμού της, όπως τη μείωση ειδικευμένων εργατών.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για πλήρη απασχόληση των γυναικών και να αυξήσει το κατώτατο όριο συντάξιμης ηλικίας, καθώς και να ενσωματώσει τους μετανάστες στην αγορά εργασίας, τόνισε η Νετραγιάς.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ενδέχεται να μειώσει τις γερμανικές εξαγωγές και την ανάπτυξη μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού ινστιτούτου DIW.

Η γερμανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,7% το 2015, το ψηλότερο ποσοστό σε τέσσερα χρόνια, ωθούμενη από την ιδιωτική κατανάλωση και ψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους μετανάστες.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ συμφωνούν με εκείνες της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επίσης αναμένει την οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1,7% φέτος, και να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξής της στο 1,5% το 2017. Η έξοδος όμως της Βρετανίας από το ΕΕ δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στις προβλέψεις της.

30.06.2016 
http://www.efsyn.gr/arthro/kampanaki-dnt-gia-germania-meta-brexit