Πώς τα drones μπορούν να γίνουν άγγελοι ελπίδας για την Αφρική.





Η λύση 
  
Ορισμένα είναι φονικές μηχανές. Προορισμός τους είναι να σκοτώνουν. Άλλα πάλι, είναι απλώς το ενοχλητικό πάθος ενός χομπίστα. Σε κάθε περίπτωση, τα drones δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Αλλά στην Αφρική η χρήση ανοίγει νέους δρόμους. 

Τα project που δρομολογούνται θα μπορούσαν να φέρουν μία πραγματική επανάσταση. Να δημιουργήσουν αλυσίδες για τις προμήθειες ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, να διευκολύνουν τις παραδόσεις εμπορικών προϊόντων, να συνδράμουν στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας, να δώσουν χιλιάδες λύσεις στην επιβαρημένη ήπειρο.

Στη Ρουάντα, όπως και σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, η περίοδος των βροχών κάνει τους ήδη άθλιους δρόμους μεταξύ των μικρών πόλεων και των χωριών αδιάβατους. Παλιά, κακοσυντηρημένα φορτηγά παλεύουν μέσα στη λάσπη, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και οι πιο ευέλικτες μοτοσικλέτες αδυνατούν να περάσουν, ενώ υπάρχουν μέρες που οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι ακόμη και στους πεζούς.




«Η Ρουάντα είναι ουσιαστικά μια αγροτική χώρα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν υποδομές για αποθήκευση αίματος σε όλα τα κέντρα υγείας.

Στην καλύτερη περίπτωση, η μεταφορά αίματος μπορεί να γίνει σε τέσσερις έως έξι ώρες, λέει ο υπουργός Τεχνολογίας της χώρας, Jean Nsengimana Nsengimana.

«Η αιμορραγία μετά από έναν τοκετό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, που σημαίνει ότι αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί είναι μια απλή και ταχεία επέμβαση».




Μία εταιρεία ρομποτικής με έδρα την Καλιφόρνια σχεδίασε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος σταθερών πτερύγων για την παράδοση ιατρικών ειδών πρώτης ανάγκης σε κέντρα υγείας τα οποία βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Το «zip», όπως ονομάζεται - με άνοιγμα φτερών δύο μέτρων - απελευθερώνει ένα μικρό αλεξίπτωτο εξοπλισμένο με το ωφέλιμο φορτίο που πέφτει σε οποιοδήποτε σημείο χωρίς να απαιτείται προσγείωση.





Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, την οποία στελεχώνουν έμπειροι μηχανικοί αεροδιαστημικής -μεταξύ αυτών μηχανικοί που έχουν εργαστεί σε SpaceX, Boeing και NASA- λέει στον Guardian, ότι «η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση στο θέμα της πρόσβασης όσον αφορά την παράδοση προμήθειας ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού και να σώσει ζωές σε μια κλίμακα που δεν ήταν προηγουμένως δυνατή», ενώ συμπληρώνει ότι, παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής, το ενδιαφέρον έχει συνειδητά εστιαστεί στην εφαρμογή για τη σωτηρία ανθρώπων.



Σε πρώτη φάση, το σχέδιο αφορά 50 έως 150 παραδόσεις αίματος την ημέρα σε 21 κέντρα υγείας, σε μία ακτίνα 75 χλμ., με την προοπτική να προστεθούν στο πολύτιμο φορτίο του εμβόλια και άλλες επείγουσες προμήθειες.

Κάθε zip επιχειρεί από βάσεις που ονομάζονται «φωλιές» στις οποίες  στεγάζονται 15 αυτόνομες συσκευές drones και μπορεί να κάνει μία πτήση  75 μιλίων μετ’ επιστροφής, με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας, ακόμη και με αέρα και βροχή.



Οι πτήσεις σε τακτική, καθημερινή βάση για τη ρίψη ιατρικού υλικού θα ξεκινήσουν  στη Ρουάντα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου 2016.

Η χρήση drones στη Ρουάντα  για αυτόν τον λόγο δεν είναι η μοναδική περίπτωση.



Δείγματα για ανάλυση από μικρές αγροτικές κλινικές σε εργαστήριο μεταφέρονται επίσης με drones στην Παπούα Νέα Γουινέα, από εταιρεία που συνεργάζεται με τη Unicef στο Μαλάουι για τη μεταφορά δειγμάτων αίματος βρεφών που οι γονείς τους είναι  φορείς του AIDS.

 27/7/2016
http://tvxs.gr/news/kosmos/pos-ta-drones-mporoyn-na-ginoyn-aggeloi-elpidas-gia-tin-afriki






                       ΣΧΕΤΙΚΑ                        

Rwanda's blood-delivering drones to service 20 hospitals this summer