ΗΠΑ-Jack Lew:Αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. ''Αναβάπτιση'' Ελλάδας, λόγω… Ερντογάν!

Τζακ Λιου-Συνέντευξη στους ''Financial Times'':
 Η κατάσταση στην Τουρκία επιβάλλει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.Προκειμένου, όπως επιχειρηματολογεί ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.


 Τζακ Λιου: Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αρχίσουν να συζητούν με το ΔΝΤ ελάφρυνση χρέους. Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις  

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αρχίσουν γρήγορα να συζητούν με το ΔΝΤ το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως είπε το χρέος της Ελλάδας πρέπει να καταστεί βιώσιμο, ώστε να μπορεί να υπάρχει υγιές περιβάλλον και να επιτευχθούν τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Λιου αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μέσα στο τελευταίο έτος, επιδοκιμάζοντας τα συμπεράσματα για την αξιολόγηση. Όπως είπε, η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τα μέτρα, κάνοντας – επανειλημμένα- ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Η γοργή πρόοδος σε αυτούς τους τομείς. εκτίμησε, μπορεί να σηματοδοτήσει έναν θετικό κύκλο ανάπτυξης και επενδύσεων. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, η οποία θα γίνει με στρατηγική, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ελκυστικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Ο Αμερικανός υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός «σχεδίου που θα δουλέψει» για το ελληνικό χρέος, καλώντας παράλληλα τους θεσμούς να επιδείξουν ευελιξία. Ειδικότερα, ο κ. Λιου απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, σημείωσε όμως ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και αριθμοί που βγαίνουν, και παρέπεμψε για το θέμα στους θεσμούς.

«Βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες» τόνισε. Αναφερόμενος στη συμφωνία του Μαΐου, τη χαρακτήρισε βήμα προς τα εμπρός.

Όσον αφορά στα δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Λιου αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τις προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας – κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων- πως η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα εν ευημερία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πάντα αποτελούσε σημαντικό εταίρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόκειται να αναχωρήσει για τη σύνοδο του G20 στην Κίνα, αναφέρθηκε επίσης στο Brexit, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους για να διασφαλιστεί η ευημερία στην Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει σχέσεις με την Ευρώπη.

Από πλευράς του, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ο κ. Λιου τον τελευταίο χρόνο είχε μια εμπλοκή με την Ελλάδα, υπό τη μορφή πολλών συζητήσεων και συμβουλών. Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Κίνα για το G20, ο κ. Λιου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και συμπλήρωσε πως «είμαι σίγουρος ότι πηγαίνει ως φίλος της Ελλάδας», εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να ανοίξει σημαντικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

   Κώστας Μαυραγάνης
21/7/2016

http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/21/lew-xreos_n_11103884.html?1469093570&utm_hp_ref=greece




  Λιου: Συμφωνία για το χρέος πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα  

 Ως ένα από τα ζητήματα που η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετηθεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε αυτό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αμερικανική συνδρομή, προκειμένου, όπως είπε, να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα πίεσης για την άμεση δρομολόγηση διαδικασιών αναδιάρθρωσης. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο κ. Λιου υπογράμμισε στη σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουν την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και, υπό τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, ενισχύεται η ανάγκη για ανάπτυξη και σταθερότητα στη χώρα μας. Μάλιστα, παρέπεμψε σε μια πάγια θέση τους Αμερικανού Προέδρου ότι το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός και προέχει η ανάπτυξη και η ευημερία.


Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε, επίσης, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών διωκτικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διασυνοριακών φορoλογικών υποθέσεων, ενώ ζητήθηκε, συγκεκριμένα, ενεργοποίηση διαύλου ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI , αναφορικά με την υπόθεση της τράπεζας UBS, την οποία έχουν ερευνήσει οι αμερικανικές αρχές.


«Να παραμείνει η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για μία «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

«Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της συνάντησης τους τη χαρά του που συναντά τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα και τον συνεχάρη «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». «Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τόνισε ο ίδιος σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη- Τζακ Λιου

Εξάλλου, για ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, έκαναν λόγο, πηγές της λεωφόρου Συγγρού, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία διήρκησε μία ώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη, και πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία», προσθέτουν και επισημαίνουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
21/7/2016

http://www.kathimerini.gr/868285/article/epikairothta/politikh/lioy-symfwnia-gia-to-xreos-prin-th-lh3h-ths-8hteias-ompama








Λιού: Ελάφρυνση ελληνικού χρέους λόγω Τουρκίας
  Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας  

  Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε η χώρα να μπορεί να λειτουργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας, δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times o Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

 «Θα ήλπιζα πως (η πρόσφατη αναταραχή) θα άλλαζε το κλίμα υπό το οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους – και επειδή είναι ούτως ή άλλως το σωστό να γίνει, αλλά και επειδή σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί η δημοσιονομική της δομή», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Λιου. 

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας στη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού προς την Ευρώπη είχε ανανεώσει την έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας. 

«Πρέπει να επιδιορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μία ισχυρή Ελλάδα», λέει ο κ. Λιου, ο οποίος καλεί τους Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παραλλήλως με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους. 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Τζακ Λιου στην Αθήνα, όπου, όπως αναφέρουν οι FT, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο θα παροτρύνει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να βγάλει τη χώρα από τη μακρά ύφεση.

 Όπως σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, «η ημέρα της κρίσης της Ελλάδας για το τεράστιο βάρος χρέους της έχει αναβληθεί επανειλημμένως λόγω διαφωνιών μεταξύ των πιστωτών της χώρας». 

Παρατίθεται επίσης πρόσφατη δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους FT με την οποία εξέφραζε τη γνώμη ότι «για να είναι βιώσιμο το χρέος, απαιτείται αναδιάρθρωση… που θα μπορούσε να γίνει χωρίς ονομαστικό ‘κούρεμα’».

 Ο κ. Λιου διατυπώνει την εκτίμηση ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι μοιάζουν να έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση χρέους που δεν θα μειώνει το ποσό που θα επιστραφεί στους πιστωτές. Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία 

20/7/2016

http://mignatiou.com/2016/07/liou-elafrinsi-ellinikou-chreous-logo-tourkias-i-ellada-pilonas-statherotitas/



Λιού - Τσακαλώτος: Καλές προθέσεις για το χρέος 

Τα καλά λόγια για την ανάγκη να βρεθεί σταθερή και μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τον υπουργς Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κυριάρχησαν στη συνέντεξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο στην Αθήνα.

Ωστόσο ο κ. Λιού δεν μπήκε σε λεπτομέρειες παρά τα ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου και επανέλαβε αξριβώς την ίδια δήλωση που είχε κάνει προ δύο μηνών στη Σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία όταν είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτή τη φορά, απλώς, είπε ότι αυτό αναμένεται από το Φθινόπωρο και μετά.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Λιου δεν θέλησε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος, όπως και για το εάν πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, όπως ζητεί η Ελλάδα. Ειδικά για τα πρωτογενή, ανέφερε ότι «το ζήτημα των στόχων πρέπει να λυθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της».

Σημείωσε, πάντως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και «οι αριθμοί που βγαίνουν».Σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και υψηλά πλεονάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, είπε ο Αμερικανός υπουργός τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το «κλειδί».

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», όμως όλα πρέπει να καταλήγουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Κατά τον κ. Λιου, οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να είναι συμβατές με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Στο τέλος του μονοπατιού, η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώνει και να αναπτύσσεται», δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιου επιθυμεί την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, «φέρνει σημαντική προοπτική και είναι πολύ σημαντικός εταίρος, παρότι η σχέση από τη φύση της δημιουργεί εντάσεις». Ωστόσο, παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος, για το εάν το Ταμείο θα επανέλθει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό των ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει πριν από τις συζητήσεις για το χρέος να συνεχίσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους θεσμούς. Έκανε ειδική αναφορά στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στα «κόκκινα» δάνεια (στα «κόκκινα» και στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει ήδη βήματα). Δήλωσε πως η μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα έχει σημαντική σημασία στα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και τόνισε ότι «ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν στην κρίση».

Ο κ. Λιου απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί (τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, διότι «έπρεπε να ξανακτιστούν τα θεμέλια για μια γερή Ελλάδα»), για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και για τα σημάδια ότι η οικονομία φεύγει από την ύφεση και πάει σε ανάπτυξη. Τέλος, επισήμανε τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι κάτι νέο, εγώ το λέω για πολλά χρόνια τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος καλωσορίζοντας τον κ. Λιου, επεσήμανε τη συμβολή του και τις προσπάθειές του να επηρεάσει τα πράγματα στην κατεύθυνση να υπάρξουν λύσεις. Είπε ότι κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα, οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, το Brexit και τα γεγονότα στην Τουρκία.

Συνάντηση με Τσίπρα

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου

Συνέντευξη στους Financial Times

Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Τζακ Λιου χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τα γεγονότα στην Τουρκία, για να ενισχύσει το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπουν στέρεες βάσεις στην ελληνική οικονομία.

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι [η πρόσφατη αναταραχή στην περιοχή] θα αλλάξει το κλίμα με το οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, απλά επειδή από μόνο του είναι το σωστό, και σε μία εποχή στην οποία η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της», είπε ο Τζακ Λιου, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο Αμερικανός τόνισε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως περιοχή διέλευσης των προσφύγων που έρχονται από τη Συρία στην Ευρώπη, έδωσαν νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. «Πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια για να έχεις ισχυρή Ελλάδα», είπε, καλώντας την ελληνική ηγεσία να έχει πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση χρέους, ο Λιου εξέφρασε την άποψη ότι φαίνεται πως τα δύο «στρατόπεδα» έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μία αναδιάρθρωση που δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους δανειστές. Όπως ανέφερε, πλέον υπάρχει μία ευρύτερη συμφωνία για την ανάγκη της αναδιάρθρωσης χρέους. «Οι λεπτομέρειες προφανώς θα έχουν σημασία, σε μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν «φιλικοί» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι έχασαν την ευκαιρία να «επιδιορθώσουν» τις ιταλικές τράπεζες νωρίτερα.

 Παπαστάθης Αργύρης 
21/7/2016

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=816135