Πόρισμα ΔΝΤ: O Σόιμπλε να συλληφθεί και παραπεμφθεί για εγκλήματα;


Στην Αγγλία, ο Τόνυ Μπλερ, πρώην αρχηγός του Εργατικού κόμματος, ενδεχομένως να συλληφθεί και καταδικαστεί στους επόμενους μήνες για εγκλήματα πολέμου, καθώς βομβάρδισε μία χώρα βασισμένος σε ένα ψέμα. Μήπως πρέπει και ο κος Σόιμπλε, ενορχηστρωτής  της φτωχοποίησης του 1/3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης  εις όφελος μιας χούφτας εταιριών να δικαστεί για εγκλήματα;

Η γνώμη του γράφοντος, είναι ότι ο Σόιμπλε όχι μόνο δεν πρέπει να δικαστεί, ή να καταδικαστεί, αλλά αντίθετα, πρέπει να προταθεί επισήμως και να του δοθεί, όπως και στο ιερατείο των Βρυξελλών με επικεφαλής τους Μπαρόζο και Γιούγκερ, το νόμπελ Οικονομικών! Ποτέ άλλοτε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφερε να βουλιάξει τόσο γρήγορα μια οικονομική ζώνη 510 εκατομμυρίων πολιτών! Ως τώρα πιστεύαμε ότι έγινε τυχαία, όμως από σήμερα υπάρχουν και οι αποδείξεις ότι αυτό έγινε σκόπιμα, με πολιτικό δόλο!

Δύο εκθέσεις, η μία από την ίδια Γερμανία, με αποκαλύψεις της έγκυρης εφημερίδας Neues Deutschland, και η άλλη από τα σπλάχνα του ΔΝΤ,  χορηγούν ενδείξεις και αποδείξεις, ότι επί 6 χρόνια τόσο η Γερμανική ηγεσία, όσο και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και το ΔΝΤ είχαν «στήσει» ένα παιχνίδι απειλών, διαστρέβλωσης πραγματικότητας και πολιτικού γκαγκστερισμού ώστε να επιβάλλουν μέτρα που εξαρχής θα ήταν καταστρεπτικά. Η έκθεση του ΔΝΤ και το δημοσίευμα της εγκυρότατης γερμανικής εφημερίδας…. ενδεχομένως επαρκούν για να τεκμηριωθεί σε διεθνή δικαστήρια ότι έχει διαπραχθεί ανθρωπιστικό έγκλημα κατά της Ελλάδας και η Ελλάς ενδεχομένως έχει βάση να προχωρήσει ακόμη και σε στάση πληρωμών, και να ασκήσει διώξεις έναντι συγκεκριμένων προσώπων. Να σημειώσουμε ότι διώξεις μπορεί να ασκηθούν όχι μόνο για πράξεις, αλλά και για παραλείψεις!

Όμως, γνωρίζοντας την «αντικειμενικότητα» των διεθνών δικαστηρίων, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, οποιαδήποτε δίωξη, θα ήταν μια τρύπα στο νερό. Τα διεθνή δικαστήρια ελέγχονται από αυτούς που δημιουργούν τις «ελεγχόμενες κρίσεις», είναι όργανά τους για να επιβάλλουν πολιτική με την «τήβεννο», θα ήταν αφελές να χτυπάμε το χέρι μας στο καρφί! Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι ένα θαυμάσιο επιχείρημα ώστε η Ελλάς να επιταχύνει άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα του χρέους, πατώντας όλα τα κουμπιά! Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρασυρθεί σε νομικές «τρύπες στον νερό», αλλά να ασκήσει τώρα αποφασιστική πολιτική που να υποχρεώσει σε διαγραφή και χρονική διαπλάτυνση του χρέους, βασιζόμενη στα νέα δεδομένα, κυρίως την έκθεση του ΔΝΤ. Το ότι ο κος Σόιμπλε ήθελε έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία, το δήλωσε ο ίδιος δημοσίως σε δείπνο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, το Μάιο του 2016. Και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για τις απόψεις του. Όμως, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το ότι το χρησιμοποίησε ως βασικό εργαλείο εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης , όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που επισυνάπτει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Neues Deutschland. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, που υπογράφει ο κορυφαίος γερμανός δημοσιογράφος Tom Strohscheider, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο κύριος Σόιμπλε, έχει εκβιάσει την ελληνική Κυβέρνηση με έγγραφο (11/6/2015) που ανέφερε ωμά το Grexit ώστε να επιβάλλει ανάλγητη και χωρίς όρους λιτότητα στην Ελλάδα! Πολιτικός γκαγκστερισμός, δηλαδή, με πολιτική που φτωχοποιεί το 1/3 της Ευρώπης, εξυπηρετώντας τα στενά συμφέροντα των «αφεντικών» του Σόιμπλε, μιας χούφτας εταιριών! Τόσο ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο κύριος Παπανδρέου, ενδεχομένως είχαν υποστεί αντίστοιχους γκανγκστερικού τύπου εκβιασμούς ώστε να εξαναγκαστούν να υπογράφουν μνημόνια φτωχοποίησης της Ελλάδος, όμως εδώ έχουμε, για πρώτη φορά, γραπτές αποδείξεις.

Με την σειρά του το ΙΕΟ, το όργανο εσωτερικού ελέγχου της ποιότητας των εργασιών του ΔΝΤ, δημοσίευσε χτες έκθεση-σεισμό με τίτλο  ‘The IMF and the Crises in Greece, Ireland, and Portugal’, στην οποία διαπιστώνει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν αντιεπιστημονικά και υπονοεί ότι υπήρχε πολιτικός δάκτυλος σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους που είναι βιώσιμο. Σκόπιμα δεν έγινε σοβαρή διαγραφή του χρέους, ενώ ήξεραν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το πληρώσει. Ρίχνει ευθύνες στο ΔΝΤ που δεν ζήτησε διαγραφή και αναρωτιέται γιατί αυτό δεν έγινε. Αυτή είναι σημαντική εξέλιξη. Σημαντικότατο επιχείρημα, με το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει διαγραφή τώρα!

Ας σημειώσουμε στα παραπάνω ότι μετά το δημοψήφισμα-βόμβα των Βρετανών που ανοίγει τον δρόμο στο Brexit, και το σημερινό νέο ότι ο μέχρι πρόσφατα «σκληροτράχηλος» Σόιμπλε υποχρεώθηκε σε προσωπική ταπείνωση εκλιπαρώντας  να διαγραφούν τα πρόστιμα σε Πορτογάλους και Ισπανούς αλλά και την παράλληλη γεωπολιτική στροφή Ερντογάν προς Ρωσία, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά αλλάζουν για την Ελλάδα. Η γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδος, αλλά και το ξεδόντιασμα τόσο του Σόιμπλε όσο και του «ιερατείου των Βρυξελλών», που πλέον εκλιπαρούν ώστε να μην αποχωρήσουν από την ΕΕ και οι υπόλοιπες 28 χώρες, δημιουργούν συνθήκες ώστε η χώρα μας να πετύχει τους καλύτερους όρους διαγραφής χρέους άμεσα! Διαγραφής που πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% όπως το έχουμε εξηγήσει, για να έχει έννοια, και διαπλάτυνσης-αντικατάστασής του υπολοίπου από  Ομόλογα 50 ως 100 ετών διάρκειας. Να σημειώσουμε ότι αυτά δεν θα γίνουν από μόνα τους! Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινήσει τον τροχό! Όμως, παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα, πιέζοντας ΗΠΑ και ΕΕ για απόφαση για χρέος πριν τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς η αμερικάνικη κυβέρνηση θα αλλάξει ηγεσία από το νέο έτος, λόγω προεδρικών εκλογών, και είναι άγνωστο αν και εφόσον ο νέος Πρόεδρος (μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ) θα δεχτεί διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ ξέρουμε ότι η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, το βλέπει θετικά!

 Κωνσταντίνος Βέργος,
 Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

 29 Ιουλίου 2016 

http://www.liberal.gr/arthro/68194/apopsi/k-bergos/porisma-dnt-O-soimple-na-sullifthei-kai-parapemfthei-gia-egklimata.html




ΣΚΙΤΣΑ:ΣΤΑΘΗΣ,ΙΩΑΝΝΟΥ,ΜΑΡΑΓΚΟΣ


                             ΣXETIKA                                  

 is a Finnish politician, who is the Minister of Economic Affairs in Juha Sipilä's cabinet. Previously, he served as European Commissioner for Economic and Monetary Affairs and the Euro of the European Commission from 2009 to 2014 and the European Commissioner for Enlargement from 2004 to 2010.[1] Rehn is a member of the Centre Party of Finland.

 Ολι Ρεν: Θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούν οι υπόλοιποι! 

Ωμή, κυνική, σοκαριστική η ομολογία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ωμή, κυνική, σοκαριστική η ομολογία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που απαρτίζουν τη διερευνητική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που έχουν τεθεί υπό μνημονιακό καθεστώς, ο Φινλανδός κομισάριος τους είπε ουσιαστικά ότι η ΕΕ προτίμησε να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και πάνω απ’ όλα για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες! Τι ακριβώς είπε ο Ολι Ρεν; «Στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010 και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη - μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη» δήλωσε επί λέξει. Θα υπήρχαν λοιπόν «δραματικές συνέπειες μετάδοσης», λέει ο Ρεν, αν γινόταν «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους την άνοιξη του 2010. Χρησιμοποιεί, πέρα από τις επιπτώσεις «σε άλλα κράτη - μέλη» και μια έκφραση κατ’ ουσίαν ακατάληπτη από τον μη επαΐοντα αναγνώστη: «μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη». Τι ακριβώς εννοεί ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν;

Ο ίδιος φυσικά προτιμάει να το αφήσει απροσδιόριστο. Εμείς όμως δεν έχουμε κανέναν λόγο να μη διευκρινίσουμε αυτό που ο ίδιος αποφεύγει να εξηγήσει. Το ζήτημα είναι απλούστατο: αν γινόταν κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων την άνοιξη του 2010, το κόστος θα το πλήρωναν κυρίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες!

Ενώ με το μνημόνιο που επέβαλαν οι Γερμανοί στη χώρα μας και με τη μετάθεση του «κουρέματος» δύο χρόνια αργότερα, σχεδόν όλο το κόστος το πλήρωσαν αποκλειστικά οι Ελληνες! Βάσει των στοιχείων της «τράπεζας των τραπεζών», από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που ανερχόταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στις 31 Δεκεμβρίου 2009, τα 184 δισεκατομμύρια τα χρωστούσε σε ξένες τράπεζες, σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκές και όλες ιδιωτικές!

Τότε δεν υπήρχαν καθόλου ελληνικά κρατικά χρέη προς άλλα κράτη, προς το ΔΝΤ, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν υπήρχαν δηλαδή δανειστές της χώρας μας που να αποκλείεται εκ προοιμίου να κουρευτούν τα δάνεια που μας είχαν δώσει. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες, αν υποθέσουμε ότι γινόταν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% το 2010, θα έχαναν περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ! Αντιθέτως, με το μνημόνιο που μας επιβλήθηκε και με τα δάνεια που μας έδωσαν υποτίθεται για να σωθεί η Ελλάδα, στην πραγματικότητα πληρώθηκαν στο ακέραιο όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες και έληγαν ως το 2012.

Τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, μεγαλύτερης διάρκειας, τα ξεφορτώθηκαν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες πουλώντας τα στη δευτερογενή αγορά στην ΕΚΤ, με πολύ περιορισμένες απώλειες. Ετσι... «κρατικοποιήθηκε» σχεδόν όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος στο εξωτερικό, αφού πλέον χρωστάμε ως χώρα σχεδόν μόνο στα κράτη της Ευρωζώνης, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, όπου όλα τα ομόλογα που λήγουν πληρώνονται στο 100% της ονομαστικής αξίας τους! Οταν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά αυτός ο κύκλος της «κρατικοποίησης» σε διεθνές επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους, έλαβε χώρα το 2012 το διαβόητο «κούρεμα». Τότε όμως, με την προαναφερθείσα μεθόδευση των Ευρωπαίων, σχεδόν όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που μπορούσαν να «κουρευτούν» βρίσκονταν στα χέρια των... ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, των Ελλήνων μικροομολογιούχων, των ελληνικών πανεπιστημίων, των ελληνικών νοσοκομείων!

Οι Ελληνες λοιπόν κουρεύτηκαν «γουλί», οι Ευρωπαίοι καθόλου! Υπάρχει και άλλη μεγαλύτερη τραγωδία. Αν το ελληνικό δημόσιο χρέος «κουρευόταν» π.χ. κατά 50% το 2010, τότε τα 300 δισ. ευρώ του χρέους θα γίνονταν 150, επειδή δεν υπήρχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα στα χέρια κρατών ή διεθνών οργανισμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εξ ορισμού δεν κουρεύονται.

Η Ελλάδα τότε όντως θα είχε σωθεί! Με το «κούρεμα» όμως του 2012, όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο εξωτερικό είχε «κρατικοποιηθεί» με δάνεια που είχαν φορτώσει στο ελληνικό κράτος, τα 300 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας μας του 2009 έγιναν 330 το 2010 και 355 δισ. ευρώ το 2012 και στη συνέχεια, μετά το «κούρεμά» τους κατά 53% έγιναν... 321 δισ. ευρώ το 2013! «Μάγοι» οι Ευρωπαίοι: «κούρεψαν» κατά 53% τα 300 δισ. και τα έκαναν... 321! Η μαθηματική επιστήμη παραδίνεται στη μεγαλοφυΐα τους!

  16/1/2014