Ο κροίσος φίλος του Ερντογάν που θέλει το Hilton
Πριν από τρία χρόνια, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του στην Ελλάδα, ο Φερίτ Σαχένκ (Ferit Sahenk), ισχυρός άνδρας του ομίλου Dogus και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας, είχε προτείνει τη σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών ώστε να μετατραπεί το Αιγαίο σε έναν από τους δημοφιλέστερους κόμβους για το luxury travel διεθνώς.
Είχε, μάλιστα, θέσει ως προϋποθέσεις για την ανάδειξη των νησιών του Αιγαίου σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του πολυτελούς τουρισμού την υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων σε luxury ξενοδοχεία, την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών (μαρίνες και περιφερειακά αεροδρόμια), την εξάλειψη των γραφειοκρατικών προβλημάτων στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, αλλά και το καλύτερο μάρκετινγκ των προορισμών.
Ξενοδοχεία και μαρίνες
Το όραμα του 52χρονου Σαχένκ εντέλει φαίνεται πως βρήκε ανταπόκριση μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η Dogus, εκτός του ομίλου Λάτση, με τον οποίο συνεργάζεται για τη διαχείριση της Μαρίνας Φλοίσβου, απέκτησε έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο στην Ελλάδα, την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, με την οποία συνέπραξε προκειμένου να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του εμβληματικού ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα. Στο σχήμα ΤΕΜΕΣ-Dogus αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν και δύο επενδυτικά funds, καθώς και διεθνής όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων.
Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη μεγάλη κίνηση του τουρκικού ομίλου στην Ελλάδα: Η Dogus Group (μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding) συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, μαζί με την AGC Equity Partners, κρατικά κεφάλαια του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, και έτερους Άραβες επενδυτές, που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ακόμα, μέσω της D-Marine ελέγχει και διαχειρίζεται, πέραν της Μαρίνας Φλοίσβου, άλλες τρεις μαρίνες στην Ελλάδα, σε Πειραιά (Ζέας), Κέρκυρα (Γουβιών) και Λευκάδα, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο της MedMarinas από την Κυριακούλης.
Εκτόπισμα
Για τους γνωρίζοντες, οι στρατηγικές κινήσεις του Σαχένκ στην Ελλάδα αποτελούν μέρος μόνον ενός ευρύτερου σχεδίου να αποτελέσουν ο τουρισμός, το hoteling και το yachting πεδία ευρύτερων ελληνοτουρκικών συνεργασιών. Οι τρεις αυτοί τομείς, ανεξαρτήτως οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί ότι θα συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας νέα ξένα κεφάλαια. Το εκτόπισμα του ομίλου Dogus επιτρέπει την υλοποίηση τέτοιων κινήσεων, σε μια περίοδο που το επιχειρηματικό αμάλγαμα στην Ελλάδα αναδιαμορφώνεται και νέες δυνάμεις διεκδικούν θέση και ρόλο.
Ο σχεδιασμός της Dogus, εφόσον τελικώς πλειοδοτήσει για την απόκτηση της Ιονικής Ξενοδοχειακής, θυγατρικής της Alpha Bank και ιδιοκτήτριας του Hilton, ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, οι πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν πως ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και στους νέους διαγωνισμούς που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ για τη διαχείριση μαρινών, τόσο στην Αττική (Άλιμος) όσο και περιφερειακά, αλλά και ακινήτων. Ο ίδιος ο Σαχένκ, εξάλλου, γνωρίζει πλέον καλά την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τη δυναμική του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Πολύ συχνά επιλέγει ελληνικά νησιά για τις διακοπές του, ενώ φέρεται να έχει αποκτήσει μεγάλης αξίας ακίνητο στη χώρα μας.
Η κίνηση - "κλειδί"
Τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes", με προσωπική περιουσία 2,4 δισ. δολαρίων και μεταξύ των βασικών χρηματοδοτών, όπως λέγεται, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο εμφανίζεται να διατηρεί στενή προσωπική φιλία, ο Φερίτ Σαχένκ κατάφερε να επεκτείνει τον όμιλο Dogus, που ίδρυσε ο πατέρας του, Αϊχάν, το 1950.
Η κίνηση-"κλειδί" που γιγάντωσε τον όμιλο πραγματοποιήθηκε το 2001, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που διερχόταν τότε η χώρα. Ο Σαχένκ έθεσε ως προτεραιότητα τη διάσωση του τραπεζικού τομέα της Dogus, συγχώνευσε όλες τις δραστηριότητες στον κλάδο και τρία χρόνια μετά, το 2004, πούλησε σχεδόν το ένα τέταρτο της –διευρυμένης πλέον– Garanti Bank στην General Electric έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η απόφασή του να δημιουργήσει και μια εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού, τη Humantitas, κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία μιας "δεξαμενής" στελεχών τόσο για τον πολυσχιδή όμιλό του όσο και για το τουρκικό επιχειρείν εν γένει.
Η διαδρομή από την Καππαδοκία
Γεννήτορας του σημερινού επιχειρηματικού κολοσσού Dogus Holdings είναι ο πατέρας του Φερίτ Σαχένκ, Αϊχάν, ο οποίος ξεκίνησε από τη Νιγκντέ (Νίγδη) της Καππαδοκίας και σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στονοικοδομικό κλάδο.
Σταδιακά, ανέλαβε μεγάλες κρατικές συμβάσεις για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, νοσοκομείων, έργων υποδομής κ.ά., ενώ επεκτάθηκε σε νέες δραστηριότητες, στον τουρισμό, στα χρηματοοικονομικά και στην εμπορία αυτοκινήτων, εξασφαλίζοντας "χρυσά" συμβόλαια συνεργασίας με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως την Ροrche, τη Volkswagen και την Audi στην Τουρκία.
Έχοντας φοιτήσει στο Αμερικανικό Σχολείο της Ελβετίας (ΤASIS) και ακολούθως με σπουδές μάρκετινγκ και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ, ο υιός Σαχένκ είχε αποκτήσει όλα τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να παραλάβει τη σκυτάλη από τον πατέρα του. Επιστρέφοντας το 1989 στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του αποφάσισε πως θα έπρεπε να ξεκινήσει τη μαθητεία του στην Garanti Bank, την τράπεζα του ομίλου, όπου και παρέμεινε για ένα διάστημα περίπου οκτώ ετών, μαθαίνοντας τους μηχανισμούς της τραπεζικής.
Τα ηνία του ομίλου ανέλαβε ο Φερίτ Σαχένκ το 2001, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο όμιλος Dogus αποτελείται από 150 εταιρείες, με έσοδα που ξεπερνούν τα 7 δισ. δολάρια, απασχολώντας 30.000 εργαζομένους. Στο χαρτοφυλάκιό του συναντά κανείς την Garanti Bank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, με ενεργητικό 104 δισ. δολαρίων και πάνω από 1.000 υποκαταστήματα. Πέρυσι, μάλιστα, πέτυχε να ολοκληρώσει την πώληση του 15% της Garanti Bank στην ισπανική BBVA, έναντι 2 δισ. δολαρίων. Ακόμα, ελέγχει
τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, NTV Spor TV, CNBC-e, Kral TV κ.ά.), ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά και παράλληλα διαθέτει δραστηριότητες στον χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού, του real estate κ.ά.
Οι μπίζνες στον τουρισμό
Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πολυτελέστερες και πλέον προβεβλημένες ξενοδοχειακές μονάδες της Τουρκίας, στα παράλια και στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ αυτών, τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη και Maritim Hotel Grand Azur στον Μαρμαρά, ενώ είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού ξενοδοχείου 6+ αστέρων στη χώρα, του D-Hotel Maris. Η εταιρεία του που διαχειρίζεται μαρίνες, πέραν της Τουρκίας και της Ελλάδας, έχει παρουσία στην Κροατία και στο Μαυροβούνιο.
Οι δεσμοί με τον Ερντογάν
Οι δεσμοί με τον Ερντογάν
Οι επικριτές ή, για όσους προτιμούν, οι "κακές γλώσσες" στη γειτονική Τουρκία συχνά λένε για τη στήριξη που έχει προσφέρει ο Σαχένκ μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συχνά ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει τοποθετηθεί ευμενώς απέναντι στον Τούρκο "σουλτάνο", ο οποίος πλέον εμφανίζεται ακόμα πιο ενισχυμένος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα. Ορισμένα τουρκικά media είχαν επικρίνει την προ ετών βαθιά υπόκλιση του επιχειρηματία στον Ερντογάν, κατά την κοινή τους παρουσία σε μια εκδήλωση.
Ωστόσο, η σχέση τους δοκιμάστηκε έναν χρόνο αργότερα, εξαιτίας της γνωστής και στην Ελλάδα σειράς "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής". O Τούρκος πρωθυπουργός, σε εγκαίνια αεροδρομίου στην Κιουτάχεια, είχε ασκήσει έντονη κριτική εναντίον του σίριαλ, κατακρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο αποδιδόταν ο χαρακτήρας του Σουλεϊμάν. "Καταδικάζω τον παραγωγό της σειράς και τον ιδιοκτήτη του καναλιού που την προβάλλει", είχε πει τότε. Λίγο καιρό μετά, η πρωταγωνίστρια της σειράς και σύζυγος του Σουλεϊμάν φόρεσε μαντίλα και ήρθε πιο κοντά στο Ισλάμ...
Σαχένκ και Ατζούν
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Σαχένκ τον Οκτώβριο του 2011 αγόρασε από τον όμιλο Dogan το τηλεοπτικό δίκτυο Star.
Προ τριετίας, στο ίδιο κανάλι βρήκε τηλεοπτική στέγη ο Ιλίτζαλι Ατζούν, που βρέθηκε στη δημοσιότητα ως διεκδικητής μιας εκ των τηλεοπτικών αδειών που παραχωρεί η ελληνική κυβέρνηση. Ο Ατζούν μέχρι προ διετίας παρέμενε στο Star και σήμερα είναι ιδιοκτήτης του καναλιού TV8, ενώ στην Ελλάδα έχει συστήσει την "Acun Medya Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων", έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα τηλεοπτικών σόου"πακέτο" για την ελληνική και τουρκική αγορά. Μεταξύ των τηλεοπτικών αυτών παραγωγών φέρεται να είναι και το γνωστό talent show "The voice".
Παίζει και μπάλα
Ο Σαχένκ σε κάθε ευκαιρία δηλώνει φανατικός οπαδός της Φενέρμπαχτσε, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε προ ετών να ανακοινώσει μια επιχειρηματική συνεργασία με την Μπεσίκτας, μια από τις πιο ιστορικές και δημοφιλείς ομάδες της Τουρκίας.
H IMG Dogus, κοινοπραξία του γνωστού αμερικανικού ομίλου IMG, που δραστηριοποιείται στους τομείς του αθλητισμού, της μόδας και των μίντια, και της Dogus, ανέλαβε τη διαχείριση των διαφημιστικών σποτ της Μπεσίκτας, καθώς επίσης τον σχεδιασμό και έργα ανάπτυξης στο νέο της στάδιο.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
NIKOΣ XΡYΣIKOΠOYΛOΣ
NIKOΣ XΡYΣIKOΠOYΛOΣ
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3144978/o-kroisos-filos-tou-erntogan-pou-thelei-to-hilton
31/7/2016
31/7/2016