Το μεγάλο πάρτι με τα κόκκινα δάνεια


Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι υποχρεωμένο να στηρίζει με νέα δάνεια εταιρείες που είναι υπερχρεωμένες και να συμπεριφέρεται στους ιδιοκτήτες τους σαν να πρόκειται για ιερές αγελάδες. Το πάρτι αυτό πρέπει να τελειώσει. Όποιος θέλει να είναι «αφεντικό» να το κάνει με τα δικά του λεφτά και όχι με εκείνα του ελληνικού λαού.

Είναι αδιανόητο να γίνονται κάποιοι επιχειρηματίες  και τα χρήματα να τα βάζουν οι φορολογούμενοι! Θέλει αυτός ο κάποιος να είναι ξενοδόχος ή εκδότης; Είναι δικαίωμά του, αρκεί να βάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Δεν υπάρχει μέρος στον πλανήτη που να συμβαίνει αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα!

Πίσω από τις αντιδράσεις που σημειώνονται για την εκκαθάριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων κρύβονται πολλές σκοπιμότητες. Όσο η κατάσταση παραμένει στάσιμη, όπως συμβαίνει σήμερα, και οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, τόσο οι «παλαιοί μέτοχοι» κερδίζουν χρόνο και παραμένουν στο τιμόνι των εταιρειών. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζουν τα όποια πλεονεκτήματα τους προσφέρει η θέση του διαχειριστή. Είναι σαν να δίδεται το δικαίωμα σε κάποιον να μείνει δίχως ενοίκιο σε ένα σπίτι που δεν του ανήκει.

Η αναδιάρθρωση προβληματικών εταιρειών και κλάδων είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι παλαιοί μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν κεφάλαια για να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους. Κι οι τράπεζες να δώσουν μία ευκαιρία μόνο σε όσες επιχειρήσεις έχουν πιθανότητες να ανακάμψουν.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ξενοδόχοι να έχουν την μεγαλύτερη πληρότητα των τελευταίων δεκαετιών και την ίδια ώρα να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ζημίες που έχουν ποτέ εμφανίσει! Κάτι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι τράπεζες δεν μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τέτοιες περιπτώσεις. Τα χρήματα που δίδουν μοιάζει σαν να πέφτουν σε έναν Καιάδα και τα χρήματα αυτά τα στερούνται βιώσιμες επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Υπάρχουν, επίσης, υπόνοιες ότι αρκετοί έντιμοι συμπολίτες μας έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και την ίδια ώρα κοκκίνισαν τα δάνειά τους στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που η Τράπεζα της Ελλάδος το γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει ποιοι και πότε έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Δεν είναι αποδεκτό οι άνθρωποι αυτοί να αφήνουν πίσω τους κόκκινα δάνεια, τα οποία στο τέλος καλείται να τα πληρώσει ο φορολογούμενος.

Θανάσης Μαυρίδης
  22 Σεπτεμβρίου 2016 

http://www.liberal.gr/arthro/79365/apopsi/th-mauridis/to-megalo-parti-me-ta-kokkina-daneia.html