ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Η λίστα που ξεθωριάζει τη λάμψη!
Οι... εξαγγελίες των Ρώσων χάκερ, που απέκτησαν πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα της WADA, έγιναν πράξη χθες, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα 65 ονόματα αθλητών που φέρονται να έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, με τη συγκατάθεση του επίσημου αντι-ντόπινγκ οργανισμού.
Ηδη γνωρίζαμε για τέσσερις Αμερικανίδες αθλήτριες (Σιμόν Μπάιλς, αδερφές Ουίλιαμς και Ελενα Ντέλε Ντον) και χθες είδαμε περισσότερα τεράστια ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού. Μεταξύ άλλων ολυμπιονικών, συναντάμε τον Ισπανό σταρ του τένις Ράφαελ Ναδάλ, αλλά και τον Βρετανό δρομέα αντοχής Μο Φάρα!
Ράφα Ναδάλ, Μο Φάρα Ράφα Ναδάλ και Μο Φάρα τα νέα ονόματα που υπέκλεψαν οι Ρώσοι χάκερ από τα απόρρητα αρχεία της WADA | AP PHOTO/ TSERING TOPGYAL, EPA/ YOAN VALAT
Ράφα Ναδάλ, Μο Φάρα Ράφα Ναδάλ και Μο Φάρα τα νέα ονόματα που υπέκλεψαν οι Ρώσοι χάκερ από τα απόρρητα αρχεία της WADA | AP PHOTO/ TSERING TOPGYAL, EPA/ YOAN VALAT
Στην περίπτωση του Ναδάλ, τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ομάδα Fancy Bears, αναφέρουν πως ο νικητής 14 Γκραν Σλαμ, χρησιμοποίησε την ουσία μπεταμεθασόνη το 2009 και 2012 για ιατρικούς λόγους. Αντίστοιχα, ο Μο Φάρα τόσο το 2008 όσο και το 2014 φέρεται πως έκανε χρήση τριαμσινολόνης, που είναι κι αυτή απαγορευμένη.
Ο Βρετανός -δις χρυσός- φετινός ολυμπιονίκης στο Ρίο είχε παραδεχτεί πέρυσι πως το 2014 είχε κάνει χρήση αυτής της ουσίας για ιατρικούς λόγους, τονίζοντας μάλιστα πως εμπίπτει στην κατηγορία των TUE.
Είναι τα αρχικά των λέξεων Therapeutic Use Exemption, δηλαδή «Απαλλαγή για θεραπευτικούς σκοπούς» και συνηθίζεται στις πρακτικές της WADA. Δηλαδή όποιος αθλητής δηλώσει μια ασθένεια, μπορεί να πάρει φάρμακα που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες και να μην τιμωρηθεί.
O Ναδάλ, για παράδειγμα, δήλωσε τους απανωτούς τραυματισμούς στα πόδια του, ενώ ο Φάρα την κατάρρευσή του, όταν προπονούνταν το 2014 σε μέρος με μεγάλο υψόμετρο.
Από την άλλη, αρκετοί αθλητές δηλώνουν ως αιτία χορήγησης της «απαλλαγής» το άσθμα και γίνεται κατανοητό πως αρκετοί εξ αυτών μπορεί να ψεύδονται.
Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το TUE και πότε η WADA δίνει την έγκρισή της; Για την ακρίβεια πρέπει να τηρούνται κάποιοι «κανόνες», με τον πρώτο να λέει ότι ο αθλητής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και να είναι σε θέση να αποδείξει πως το έχει, πριν καν λάβει ποτέ του το «απαγορευμένο» φάρμακο.
Κατά δεύτερον, αυτές οι ουσίες που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι σε ποσότητες που να μη βελτιώνουν πολύ την απόδοση ενός αθλητή.
Ολα τα παραπάνω τα κρίνει βέβαια κατά βούληση η WADA και οι υπάλληλοί της. Τέλος, για να δοθεί το ΟΚ λήψης μιας απαγορευμένης ουσίας, πρέπει να μην υπάρχει ιατρική εναλλακτική αγωγή...
Ο ντόρος από τις νέες χθεσινές αποκαλύψεις είναι τεράστιος, όμως όλοι γνωρίζουν πως δεν τελειώσαμε εδώ. Οι χάκερ ανακοίνωσαν πως σύντομα θα δώσουν κι άλλα ονόματα στη δημοσιότητα, αφού για παράδειγμα έχουν προαναγγείλει πως στα χέρια τους βρίσκονται έγγραφα για 53 Βρετανούς αθλητές, αλλά εμείς χθες μάθαμε μόλις τους 16. Είναι δεδομένο πως σύντομα θα... ξαναπέσουμε όλοι από τα σύννεφα όταν μάθουμε νέα ονόματα αθλητών.
Δεν είναι καλό να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οποιος ασχολείται με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το κομμάτι του πρωταθλητισμού, μπορεί να καταλάβει πως δίχως -πάσης φύσεως- βοηθήματα, δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να διακριθεί σε σχέση με τους άλλους.
Μπορεί η ατάκα «όλοι παίρνουν αναβολικά» να μοιάζει απόλυτη και αφοριστική, όμως σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία 30ετία έχουμε δει πολλά από τα μεγάλα είδωλα να αμαυρώνουν την εικόνα τους, όταν πιάνονται ντοπέ και τους αφαιρούνται τίτλοι, μετάλλια και ρεκόρ.
Αυτό που ίσως μάθουμε τώρα είναι πως η WADA έχει γνώση όλων των παραπάνω, αλλά επιλεκτικά «αποφασίζει» ποιοι θα τιμωρηθούν και ποιοι όχι. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι θεμιτό.
Ποια είναι η αντίδραση του συγκεκριμένου οργανισμού; Ο γενικός της διευθυντής Ολιβιερ Νίγκλι καταδίκασε τις διαρροές από τους χάκερ τονίζοντας πως έτσι χάνεται το ιατρικό απόρρητο, ενώ κύκλοι ανέφεραν ότι το «χακάρισμα» έγινε μέσω ανθρώπου που δουλεύει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...
20.09.2016
Ευθύμης Ασημακόπουλος
http://www.efsyn.gr/arthro/i-lista-poy-xethoriazei-ti-lampsi
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ancient Greece:Ancient Olympic Games
Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα
Ολυμπιακά Αγωνίσματα: Μια ιστορία 2500 χρόνων
Ancient Greeks: The Olympic Games
How did the Olympic Games begin?
Ολυμπία
Olympia - Greece
Archaeological Site of Olympia - UNESCO World Heritage Centre
Εικονική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία
Adolf Boetticher,1842-1901 - Olympia, das fest und seine stätte, nach den berichten der alten und den ergebnissen der deutschen
Ολυμπία - Τρισδιάστατη απεικόνιση από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Αncient Greece-Olympia