Βαριά άρρωστο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα




Η υπόθεση της πολυθρύλητης Deutsche Bank αλλά και της Commerzbank που ακολουθεί, έφερε χθες τον Ντράγκι αντιμέτωπο με τους Γερμανούς βουλευτές στην Bundesbank

Το αποτέλεσμα του διαλόγου περιλαμβάνεται σε δήλωσή του που έγινε μετά την συνάντηση αυτή: "εάν μία τράπεζα (σ.σ. ή ένα τραπεζικό σύστημα) αντιπροσωπεύει μία συστημική απειλή για τη ζώνη του ευρώ, αυτό δεν έχει να κάνει με τα χαμηλά επιτόκια. Έχει να κάνει με άλλους λόγους” υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Και για τους λόγους αυτούς μίλησε λίγες ώρες πριν στους Γερμανούς βουλευτές – στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές της γραμμής Σόιμπλε. 

Οι "λόγοι” αυτοί είναι το μοντέλο δουλειάς που έχουν επιλέξει (σ.σ. business model) οι τράπεζες και ο τρόπος που διαχειρίζονται (σ.σ. ή δεν διαχειρίζονται) τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι. 

Και αυτό δεν αφορά την Deutsche Bank μόνο αλλά την πλειονότητα του γερμανικού αλλά και του κεντρο-ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. 

Γι' αυτό άλλωστε απέφυγε – όπως το απέφυγαν και οι Γερμανοί βουλευτές – να αναφερθεί ονομαστικά στην Deutsche Bank ή στην Commerzbank. 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται τόσο από πλευράς ανθρώπων της EKT όσο και της Βundestag μετά τη χθεσινή "κλειστή” συνάντηση στο Βερολίνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύχθηκαν οι διακριτικές ..."εχθροπραξίες”. 

Ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε στους βουλευτές – σε σχέση με τα παράπονα για τη ζημιά των αποταμιευτών από τα χαμηλά επιτόκια – ότι δεν είναι για πρώτη φορά που η Ευρωζώνη έχει αρνητικά πραγματικά επιτόκια (ονομαστικά επιτόκια μείον τον πληθωρισμό). 

Όπως επίσης ότι τόσο το γερμανικό δημόσιο όσο και οι γερμανικές τράπεζες "κερδίζουν” πολλά  από την διαθεσιμότητα αρνητικού κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ. 

Για παράδειγμα ο προϋπολογισμός του κ. Σόιμπλε έχει καθαρό κέρδος λόγω των χαμηλών επιτοκίων περί τα 28 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο 2015... 

Ποσό πολλαπλάσιο από εκείνο που έχει διατεθεί για παράδειγμα ως δάνειο στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα.          

Η υπενθύμιση αυτή όμως δεν προκάλεσε ελάφρυνση της βαθύτατης αντίθεσης της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων απέναντι στη "γραμμή” Ντράγκι. 

Βέβαια ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε οι αντίπαλοί του στη συνάντηση αυτή έδωσαν πειστική απάντηση στο αίνιγμα αν τα χαμηλά επιτόκια θα φέρουν ανάπτυξη ή η ανάπτυξη θα ξαναφέρει "φυσιολογικά” επιτόκια. 

Η γνωστή ιστορία της κότας και του αυγού...

Βέβαια ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε στους βουλευτές ότι τα χαμηλά επιτόκια για να φέρουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται στην ασθμαίνουσα ευρωοικονομία θα πρέπει να συνοδεύονται με την ανάλογη δημοσιονομική στήριξη. 

Το "ίδιο” όμως αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση υποστηρίζουν και οι βουλευτές του Σόιμπλε: δημοσιονομικά μέτρα αλλά για την μείωση του χρέους και όχι την αύξηση της ζήτησης...

Ο διάλογος έληξε χωρίς δραματικές εντάσεις αλλά με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ακόμα μεγαλύτερο, σε ένα κόσμο που οι τράπεζες δεν είναι μεν νεκρές αλλά παραμένουν πολύ – μα πολύ άρρωστες, όπως δείχνει ο πυρετός που έχει ανέβει στο κόκκινο στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα.   

Του Γ. Αγγέλη
29/9/2016

http://www.capital.gr/oikonomia/3158109/baria-arrosto-to-europaiko-trapeziko-sustima