Νέο χαράτσι ακινήτων με δια βίου πληρωμή μηχανικών!

(...) 
"η ενεργειακή ταυτότητα" συνοδεύει εδώ και χρόνια, προ μνημονίου, τα κτήρια και στις μεταβιβάσεις και την έχουμε πληρώσει ... Και, όπως θα διαπιστώσει κάθε έμφρων άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τρεις (3) ταυτότητες για το ίδιο κτήριο και να είναι και οι τρεις πληρωμένες χωριστά! Ενεργειακή, ηλεκτρονική, κτηματική (κτηματολόγιο, που επίσης έχω πληρώσει). Αυτό είναι ληστεία,μνημονιακή ή όχι λίγο μας ενδιαφέρει. Και δεν είδα καμία αντίσταση σ αυτή την υποχρέωση, ούτε και επίκληση στη μια ενιαία ταυτότητα. Αν ήθελαν την καθαρότητα οι διοικούντες θα επέβαλαν μία για όλα. Και πληρωμένη εφ άπαξ.
(...)



Οι πολίτες που έχουν κάθε είδους ακίνητα, ακόμα και χωρίς κτίσμα, θα μισθοδοτούν σταθερά και για όσα χρόνια κατέχουν τα ακίνητα, ακόμα και σε περίπτωση δωρεάς, τους μηχανικούς, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν ένα νέο τσουχτερό χαράτσι για τα ακίνητά τους, το οποίο έχουν πληρώσει άλλες δυό φορές!
Αυτό προβλέπει το άρθρο 64 του σχεδίου νόμου, που βρίσκεται καθ οδόν προς τη Βουλή για ψήφιση και εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα χωρίς να έχει σχέση μ αυτά!
Πρόκειται για μια διπλή κίνηση της κυβέρνησης που στην ουσία επιβάλλει ένα νέο διπλό χαράτσι και βρίσκει μόνιμη και άκοπη δουλειά στους συναδέρφους των κυρίων Τσίπρα, Σπίρτζη, Φλαμπουράρη και των άλλων παιδιών με υποχρεωτικούς εργοδότες τους πολίτες.
  1. Ξαναφέρνει, αλλά σαν καινούργια αυτή τη φορά, την «ταυτότητα κτηρίων», για την οποία οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει δισεκατομμύρια και στο κράτος και στους μηχανικούς όταν καθιερώθηκε ως «ενεργειακή ταυτότητα κτηρίων» στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά και όταν έγινε η καταγραφή των κτηρίων στο κτηματολόγιο.
  2. Επιβάλλει να πληρώνουν οι πολίτες διπλή αμοιβή στους μηχανικούς, μία εφ άπαξ και μία δια βίου για τα ακίνητά τους!
Η εφ άπαξ αμοιβή, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, θα πληρώνεται στους μηχανικούς για να υποβληθεί ηλεκτρονικά φάκελος με τα στοιχεία του κατ όνομα μόνο κτηρίου, επειδή στην υποχρέωση υπάγονται μέχρι στιγμής και τα οικόπεδα, αργότερα δε, αν δε φτάσουν τα λεφτά, μπορεί και τα χωράφια.
Η μόνιμη αμοιβή των μηχανικών θα γίνεται κάθε εφτά χρόνια, επειδή τα στοιχεία της ταυτότητας του κάθε κτηρίου θα επανελέγχονται από αυτούς κάθε επταετία επ αμοιβή.
Την υποχρεωτική εμπλοκή των μηχανικών θεσπίζει όμως η κυβέρνηση σε κάθε δικαιοπραξία που αφορά σε κτήρια! Το αντίστοιχο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι:
«σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού
Θυμίζω ότι στα πλαίσια της αντιγραφειοκρατίας και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και της κατάργησης της εισφοράς υπέρ τρίτων οι πολίτες έχουν απαλλαγεί από την υποχρεωτική αμοιβή δικηγόρων και συμβολαιογράφων σε ένα σωρό περιπτώσεις, μηχανικών σε άλλες, καθώς και από την υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου και άλλων –σήμων προς όφελος άλλων ουκ ολίγων επαγγελματιών.
Φαίνεται ότι επανέρχεται η μία τάξη προνομιούχων επαγγελματιών σε βάρος των εισοδημάτων του λαού. Όχι τυχαία διαπλεκόμενη σε υψηλότατο επίπεδο με την πυραμίδα της κυβέρνησης. Κοινώς αποκτήσαμε νέους νταβατζήδες. Τους οποίους η κυβέρνηση φροντίζει μισθολογικά από την τσέπη μας δια βίου, ψηφοθηρώντας ταυτόχρονα μαζί τους αισχρά.
Επισημαίνω, ότι με τον νέο νόμο δεν θα μπορεί να γίνεται μεταβίβαση ακινήτου χωρίς «ταυτότητα κτηρίου». Κι εδώ βρίσκεται η πιο τρανή απόδειξη ότι ο νέος νόμος δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα αρπαχτή του κράτους σε βάρος των πολιτών.
 Επειδή κάθε τι των κτηρίων είναι αποτυπωμένο ήδη στο κτηματολόγιο, που έχει συνταχθεί ήδη για τα περισσότερα από τα κτήρια των μεγάλων πόλεων, είχε τη χρηματοδότηση της ΕΕ, έχει μείνει στη μέση και δεν απομένει παρά να ολοκληρωθεί. Όλα είναι εκεί. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο ΤΕΕ, που κάνουν τώρα τάχα ότι δεν ξέρουν. Έχουμε τις καρτέλες στα χέρια μας.
Αντ αυτού, η κυβέρνηση φέρνει την παραπάνω λαμογιά όχι για να καταγράψει, όπως παραπλανητικά λέει το κτηριακό προφίλ της χώρας, αλλά για να τ αρπάξει και να ψηφοθηρήσει.
Έχουμε μπλέξει πάλι με κλέφτες και πολιτικούς απατεώνες. Απλά πράγματα.

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης
7/9/2016

 https://www.facebook.com/Tetradis/posts/10154053830473370



      
   Ρίχνουν μαύρο (και) σε αγοραπωλησίες και εκμισθώσεις ακινήτων  

Σε μία συγκυρία που λόγω κυβερνητικής ανεπάρκειας, η οικονομία βουλιάζει, με ύφεση στο β' τρίμηνο 0,9%,  περισσότερα από 15.400 λουκέτα από την αρχή της χρονιάς, αύξηση ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 21,3% στο επτάμηνο και νέο "τεχνητό” κύμα ανεργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, η επιβολή νέων επιβαρύνσεων σε όλους, ανεξαιρέτως, τους ιδιοκτήτες παραπέμπει σε εφιάλτη χωρίς τίτλους τέλους. Αυτό, όταν τα νοικοκυριά, όπως σημείωνε η εφημερίδα "Κεφάλαιο” του περασμένου Σαββάτου καλούνται να "ακροβατίσουν”   σε μία σειρά ρυθμίσεων για χρέη σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν ακάθεκτοι στην επιβολή νέων χαρατσιών σε ακίνητα, καθιστώντας αποτρεπτική όχι μόνο την πώληση, αλλά και την ενοικίαση ακινήτων.

"Σήμερα οι ιδιοκτήτες στηρίζονται στις αποταμιεύσεις για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φοροδοτικές απαιτήσεις του κράτους. Ως αποτέλεσμα, η συρρίκνωση των αποταμιεύσεων θα οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία ικανοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα” σημειώνει ο Αναστάσιος Βάππας, δικηγόρος και Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ.

Οι νέες επιβαρύνσεις

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο Π.Σκουρλέτη-Γ.Τσιρώνη για "τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος” όπως έχει αναφέρει και η ΠΟΜΙΔΑ, προβλέπει νέα έξοδα για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι, εάν επιδιώξουν να μεταβιβάσουν ή να εκμισθώσουν το ακίνητό τους, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για:

- Την απόκτηση βεβαίωσης ΟΤΑ περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (άρθρο 89 του σχεδίου νόμου). Τη βεβαίωση αυτή που είχε καταργηθεί με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας κατά τη σύνταξη των συμβολαίων, επαναφέρει πανηγυρικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, ενδεχόμενη παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου δεν οδηγεί, απλώς, στην ακύρωση  της πράξης αγοραπωλησίας, αλλά καθιστά τους ιδιοκτήτες αντιμέτωπους με την υποχρέωση για αποπληρωμή τελών 20ετίας (μετά και την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20). Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος υπερβαίνει το ενδεχόμενο τίμημα πώλησης.

- Την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για την μη ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών που επεκτείνεται στις συμβολαιογραφικές πράξεις κληρονομιάς ή κληροδοσίας, στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου (άρθρο 64). Έτσι, για να γίνει κάποιος κληρονόμος, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε πραγματοποιήσει αυθαιρεσίες ακόμη και όταν αυτές είναι ανύπαρκτες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξει μαζικό κύμα μη αποδοχής πράξεων κληρονομιάς με απώτερη συνέπεια την αύξηση των εγκαταλελειμένων ακινήτων, με άμεση επίπτωση στα έσοδα από φόρο κληρονομιάς.

- Την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για την μη ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών (άρθρο 64) για κάθε μίσθωση γραφείων, καταστημάτων και των υπόλοιπων ειδών επαγγελματικών ακινήτων, επειδή απαιτείται σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης τους, δηλαδή, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό, δίμηνης ισχύος, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυθαίρετα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το ακίνητο αυτό. Ως εκ τούτου, εάν ένας ιδιοκτήτης έχει την τύχη να εξασφαλίσει μισθωτή για το απρόσοδο επαγγελματικό ακίνητό του θα πρέπει, πρώτα, να πληρώσει αμοιβή :

* ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό "ενεργειακής απόδοσης"

* πολιτικού μηχανικού για τη βεβαίωση "πολεοδομικής νομιμότητας", πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων.

* ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

*μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει στην πράξη

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αθροιστικά το κόστος των παραπάνω εκτιμάται ότι υπερβαίνει ακόμη και το προσδοκώμενο ετήσιο μίσθωμα. Έτσι, εάν δεν "παγώσουν” οι μισθώσεις, το "μαύρο χρήμα” θα εκτοξευτεί.

-τη διενέργεια περιοδικών ελέγχων της ταυτότητας κτηρίων. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρούν, ανά πενταετία, σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων και των κατοικιών ανά επταετία, "καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά "φόρου υποτελείς" στους ιδιώτες μηχανικούς” σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ. Υπολογίζεται ότι η ελάχιστη αμοιβή μηχανικού για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για ένα διαμέρισμα είναι 200 ευρώ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
7/9/2016 

http://www.capital.gr/oikonomia/3152060/rixnoun-mauro-kai-se-agorapolisies-kai-ekmisthoseis-akiniton