Πώς κατάφεραν οι τράπεζες να μειώσουν τον ELA κατά €40 δισ.
Πώς κατάφεραν οι τράπεζες να μειώσουν τον ELA κατά €40 δισ.
Πολιτικό ζήτημα η επιστροφή των καταθέσεων, εκτιμούν οι τραπεζίτες
Σημαντική πρόοδο σε σχέση με το... εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του 2015 που ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος και τη συνεπακόλουθη επιβολή των capital controls, έχουν σημειώσει τον τελευταίο χρόνο οι ελληνικές τράπεζες στον τομέα της ρευστότητας.
Πέρυσι κατάφεραν να σταθούν όρθιες χάρη στη στήριξη από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μέσω των οποίων αναπληρώθηκαν οι καθαρές εκροές συνολικού ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν λόγω της ραγδαίας απώλειας εμπιστοσύνης που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Με τις αγορές να ξανακλείνουν για την Ελλάδα και για να αποφευχθεί η χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα έφτασε τον Ιούνιο της περυσινής χρονιάς τα 125 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 δισ. ευρώ περίπου δόθηκαν μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).
Εκτοτε τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων διέκοψαν την πτωτική πορεία των καταθετικών υπολοίπων, ενώ η ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης άνοιξε τον δρόμο για την αποπληρωμή μέρους της χρηματοδότησης από ΕΚΤ και ΤτΕ.
Οι πηγές της μείωσης
Μέσα σε 12 μήνες περίπου ο δανεισμός από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος υποχώρησε κατά 46 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης από τον ELA, κατά 40 δισ. ευρώ.
Η μείωση αυτή προήλθε από τις ακόλουθες πηγές:
l Τη χρηματοδότηση από την αγορά μέσω πράξεων repo με τη χρήση ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Υπολογίζεται ότι αντλήθηκαν με αυτόν τον τρόπο περί τα 20 - 22 δισ. ευρώ.
l Την αύξηση των καταθετικών υπολοίπων από κατοίκους εσωτερικού κατά 4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.
l Την αποπληρωμή δανεισμού από το Ευρωσύστημα μέσω των 5,5 δισ. ευρώ που έβαλαν οι τράπεζες στα ταμεία τους από τη συμμετοχή των ιδιωτών στην τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους.
l Τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες απελευθέρωσαν ρευστότητα, με κυριότερη την αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από τη Finansbank, η οποία διατέθηκε έναντι τιμήματος 3,9 δισ. ευρώ.
l Τη μείωση του υπολοίπου των δανείων κατά 6 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο.
l Την πώληση EFSF ομολόγων, από τα οποία μέχρι τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί 3 δισ. ευρώ.
Οι επόμενοι στόχοι
Σημειώνεται πάντως πως ακόμη οι τράπεζες έχουν να κάνουν πολλή δουλειά στο κομμάτι της ρευστότητας, καθώς θα πρέπει η εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα να μειωθεί περαιτέρω κατά 53 δισ. ευρώ, με εκμηδενισμό του ELA.
Οπως επισημαίνει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, η αποκατάσταση κανονικών συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική αγορά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σημαντική επιστροφή των καταθέσεων και την ανάκτηση της πρόσβασης των τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό αποτελεί πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, στον βαθμό που κυρίως εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές/αποταμιευτές ότι σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και να υλοποιήσει τις αναγκαίες οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις».
Με τον τρόπο αυτό, εξηγεί ο κ. Καραμούζης, «θα εξασφαλιστεί δημοσιονομική σταθερότητα, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα διαμορφωθούν ομαλές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τις αγορές».
Ο πρόεδρος της Eurobank εκτιμά ότι με την πλήρη αποκατάσταση ομαλών συνθηκών και αναπτυξιακών προοπτικών στην οικονομία και τις αγορές και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, 25 δισ. ευρώ καταθέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, σε περίοδο 18 - 24 μηνών.
Μάρκου 'Αγης
23/9/2016
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=830772