Μειώθηκε 58% σε 40 χρόνια ο πληθυσμός των άγριων ζώων!


 H άγρια ζωή βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο

Μειώθηκε 58% σε 40 χρόνια ο πληθυσμός των άγριων ζώων!
Θεωρείται η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών των τελευταίων 60 εκ. ετών στον πλανήτη 

Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων στον κόσμο εμφανίζουν μείωση 58% από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών μετά από εκείνη που συνέβη πριν από 60 εκ. έτη στην οποία εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.


Τα νέα στοιχεία

Η έκθεση   "Living Planet Report"  εκτιμά ότι, αν αυτή η τάση συνεχισθεί, τα σπονδυλωτά ζώα θα έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα (67%) στον πλανήτη μας έως το 2020. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται τα ζώα σε λίμνες, ποτάμια και υδροβιότοπους. Σε αυτά τα είδη του γλυκού νερού, η απώλεια φθάνει το 81% από το 1970. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες (καταστροφή ενδιαιτημάτων, εμπόριο άγριων ζώων, ρύπανση, κλιματική αλλαγή κ.α.) ευθύνονονται σε μεγάλο βαθμό για τη σταδιακή εξαφάνιση των ζώων.

Η έκθεση "Living Planet Report" δημοσιεύεται ανά διετία και η προηγούμενη του 2014 διαπίστωνε μια μείωση της τάξης του 50% από το 1970, ενώ η νέα έκθεση δείχνει ότι η εξαφάνιση των άγριων ζώων έχει φθάσει πλέον το 58% κατά μέσο όρο. Η έκθεση αναλύει στοιχεία από 3.700 διαφορετικά είδη θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, αμφίβιων και ερπετών - περίπου το 6% των σπονδυλωτών της Γης. Εκτιμά ότι οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%.

Όμως, όπως και στο παρελθόν η έκθεση έρχεται αντιμέτωπη με επικρίσεις επιστημόνων σχετικά με την μεθοδολογία και, κατ' επέκταση, την αξιοπιστία της. Οι επικριτές, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά κενά στα υπάρχοντα δεδομένα, για να καταφέρει κανείς να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, όσον αφορά την μείωση των ζώων (για την οποία πάντως δεν υπάρχει αμφισβήτηση).

  27/10/2016  
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=839970



 

Ταχείς οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού των άγριων ζώων 

Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί κατά 58% τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα έρευνα «The Living Planet», που πραγματοποίησε η WWF και η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (Zoological Society of London – ZSL).

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των σπονδυλωτών ειδών μειώνεται με ρυθμό 2% το χρόνο και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, περισσότερα από τα 2/3 θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2020, καθώς ο ρυθμός εξαφάνισής τους θα έχει φτάσει το 67%.

Ο συγκεκριμένος ρυθμός ύφεσης είναι αντίστοιχος με εκείνους που έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις ειδών του πλανήτη και αν δεν μειωθεί είναι πιθανό να οδηγηθούμε στην πρώτη μαζική εξαφάνιση ειδών, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Τα γεωλογικά στρώματα του πλανήτη αποκαλύπτουν ότι η Γη έχει υποστεί πέντε μαζικές καταστροφές, οι οποίες αφάνισαν μέχρι και το 96% όλων των υπάρχοντων ειδών.

Κάθε καταστροφή έχει αφήσει ένα ορατό αποτύπωμα στα γεωλογικά στρώματα, το οποίο σηματοδοτεί και τη μετάβαση από τη μια γεωλογική περίοδο στην άλλη.

Αυτή τη φορά η εξαφάνιση των ειδών δεν οφείλεται σε κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά στον άνθρωπο.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ήδη αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της. Γι' αυτό και πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουμε εισέλθει από το Ολόκαινο σε μια νέα εποχή, το Ανθρωπόκαινο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την επέμβαση στην πανίδα και τα οικοσυστήματα και οριοθετείται από την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας που έγινε στο Νέο Μεξικό το 1945.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Μάικ Μπάρετ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αδιαφορούμε για τη μείωση των ειδών καθώς αυτό αντικατοπτρίζει και την τεράστια επίδραση που έχουμε στον πλανήτη μας. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και αυτό απαιτεί οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες αλλά και οι πολίτες να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και μετράμε την επιτυχία».

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί την πιο περιεκτική του είδους της, αναλύθηκαν 3.700 διαφορετικά είδη πτηνών, ιχθύων, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών – περίπου το 6% του συνολικού πληθυσμού των σπονδυλωτών ειδών της γης.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από προηγούμενες επιστημονικές έρευνες, κυβερνητικές στατιστικές μελέτες και μετρήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στη συνέχεια ανέλυσαν πως έχουν αλλάξει τα μεγέθη των πληθυσμών με το πέρασμα του χρόνου.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ορισμένα είδη απειλούνται περισσότερο από άλλα.

Μεγάλη μείωση (περίπου 81% από το 1970) παρουσιάζεται στα είδη του «γλυκού νερού» εξ'αιτίας της χρήσης και μεταφοράς του από πηγές, αλλά και του κατακερματισμού των υδατικών συστημάτων.

Επίσης τα θαλάσσια είδη απειλούνται από τη χημική ρύπανση των ωκεανών αλλά και την ανεξέλεγκτη αλιεία.

Μόνο μέσα σε μια δεκαετία, οι αφρικανικοί ελέφαντες έχουν μειωθεί σε 111.000 από 415.000, λόγω της λαθροθηρίας.

Η λαθροθηρία, η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση, αλλά κυρίως η απώλεια των βιότοπων με σκοπό τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή κτηνοτροφικών μονάδων είναι οι βασικοί παράγοντες για τους αυξημένους ρυθμούς μείωσης. 

Η γεωργία συγκεκριμένα καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων εκτάσεων παγκοσμίως και ευθύνεται για περίπου το 70% της χρήσης νερού.

Παρ'όλα αυτά, όπως είπε ο επιστημονικός διευθυντής της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, Κεν Νόρις, «ευτυχώς δεν μιλάμε ακόμη για εξαφάνιση, αλλά για μείωση πληθυσμών. Η έρευνα θα έπρεπε να λειτουργήσει αφυπνιστικά προκειμένου να δρομολογηθούν οι κατάλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση της εξαφάνισης των ειδών».

Ωστόσο, η έκθεση έρχεται αντιμέτωπη με επικρίσεις σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Σύμφωνα με τους επικριτές υπάρχουν πολλά κενά στα δεδομένα, ώστε να καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό για το ρυθμό μείωσης.

Παρά τις όποιες ελλείψεις στα δεδομένα, που όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες οφείλονται σε γενικές ελλείψεις στοιχείων (όπως για παράδειγμα για τα αμφίβια που ζουν σε τροπικές περιοχές) και όχι σε εσκεμμένη παράλειψη από μέρους της ομάδας, ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αδιαμφισβήτητος.

Η αποψίλωση των δασών, η αντιμετώπιση της Γης σαν μια ατελείωτη πηγή τροφίμων και καυσίμων, η εκμετάλλευση των ζώων και η  ρύπανση, έχουν οδηγήσει σε έναν ρυθμό εξαφάνισης ειδών περίπου 100 έως 1.000 φορές υψηλότερο απ' ότι θα αναμενόταν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

 27/10/2016

http://www.efsyn.gr/arthro/pio-grigora-apo-pote-meionetai-o-plithysmos-ton-agrion-zoon


    ΣΧΕΤΙΚΑ    

LIVING PLANET REPORT 2016: