Τι διακυβεύεται στην 6η Ολομέλεια του Κ.Κ. Κίνας


Xi Jinping


Η 6η Ολομέλεια της 18ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στο Πεκίνο από 24 έως τις 27 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των 200 ισχυρότερων προσώπων του ασιατικού γίγαντα είναι γεγονός μεγάλης σημασίας, δια δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά την εκστρατεία κατά της διαφθοράς, η οποία σημαδεύει όλη την τελευταία τετραετία κατά την οποία την ηγεσία του κόμματος και της χώρας ασκεί ο Xi Jinping. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι ένα πρώην μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ. Κίνας (δηλ. της κινεζικής ανώτατης συλλογικής ηγεσίας), ο άλλος "τσάρος της ασφάλειας” Zhou Yongkang, τρία πρώην μέλη του Πολιτικού 25μελούς Γραφείου (οι Bo Xilai, Guo Boxiong και Xu Caihou), καθώς και 10 μέλη της παρούσας Κεντρικής Επιτροπής έχουν φυλακισθεί με κατηγορίες διαφθοράς. 

Συχνά, η "εκστρατεία κάθαρσης” δεν είναι παρά ένας τρόπος να μεταμφιεσθούν συγκρούσεις για την εξουσία. Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι ο Bo Xilai φιλοδοξούσε με τη στήριξη του Zhou Yongkang να κλείσει το 2012 τον δρόμο του Xi προς την κορυφή. Αλλά και φέτος ο Κινέζος ηγέτης προεδιοποίησε το κόμμα να εντείνει την επαγρύπνησή του απέναντι στους "φιλόδοξους δολοπλόκους”.

Όμως το πρόβλημα της καταπολέμησης διαφθοράς είναι, εννοείται, απολύτως κρίσιμο για την νομιμοποίηση των κυβερνώντων στα μάτια ενός πληθυσμού, ο οποίος δυσφορεί ολοένα και περισσότερο με τις ανισότητες που έχει συσσωρεύσει το κινεζικό μοντέλο. Πόσo μάλλον που στην παρούσα φάση η Κίνα αναμετριέται με τις συνέπειες της υπερχρέωσης των τελευταίων ετών και επιχειρεί το πέρασμα σε ένα μοντέλο περισσότερο στηριγμένο στην εγχώρια κατανάλωση.

Εξ ου και η 6η Ολομέλεια αναμένεται να υιοθετήσει νέο "κώδικα δεοντολογίας” για τα κομματικά στελέχη και να προβεί σε αλλαγές που θα θεσμοποιούν την εκστρατεία κάθαρσης του Xi. Μεταξύ άλλων ακούγεται ότι θα υποχρεωθούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να γνωστοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία (καθώς και αυτά των μελών των οικογενειών τους), θα καθιερωθούν μέτρα προστασίας όσων προβαίνουν σε καταγγελίες προς την Κεντρική Πειθαρχική Επιτροπή και, το κυριότερο, θα υιοθετηθεί ένα σύστημα λογοδοσίας, με βάση το οποίο οι περιφερειακοί κομματικοί γραμματείς θα θεωρούνται υπεύθυνοι για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που θα προκύπτουν στην περιοχή τους.

Όμως ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η 6η Ολομέλεια συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον είναι ότι ανοίγει μια περίοδο εντατικών εσωκομματικών διεργασιών με κορύφωση το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας, το οποίο θα διεξαχθεί περί τον Οκτώβριο του 2017. 

Η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει σε τακτική ολομέλεια μία φορά τον χρόνο, αποτελεί το κορυφαίο κομματικό όργανο στην πενταετία που μεσολαβεί μεταξύ δύο συνεδρίων. Ανά δεκαετία, αναδεικνύεται νέος ηγέτης, προερχόμενος προφανώς από τις τάξεις της 7μελούς Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, ενώ άγραφος κανόνας θέλει σε κάθε συνέδριο να αντικαθίστανται τα ηγετικά στελέχη που έχουν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους. 

Συνεπώς το μέγα ερώτημα σε σχέση με το 19 Συνέδριο είναι το ποιοι θα αντικαταστήσουν τα 5 μέλη της Μόνιμης Επιτροπής που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας (δηλ. άπαντα πλην του ίδιου του Xi και του πρωθυπουργού Li Keqiang) και περαιτέρω ποιός από τους αντικαταστάτες τους προδιαγράφεται για τη θέση του Γραμματέα το 2022. Προς αντικατάσταση βαίνουν επίσης και άλλα 8 μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Στα "ανερχόμενα αστέρια” του Κ.Κ. Κίνας περιλαμβάνονται ο 61χρονος αντιπρόεδρος Wang Yang, ο 53χρονος κομματικός γραμματέας της περιφέρειας της Καντώνας Hu Chunhua, o 53χρονος γραμματέας της πόλης της Τσονγκτσίνγκ Sun Zhengcai, άπαντες μέλη του 25μελούς Πολιτικού Γραφείου. Ωστόσο, προφανής και αρκούντως πεπειραμένος διάδοχος του Xi δεν διακρίνεται.
Σημειώνεται ότι λόγω της έμφασης που έχει δοθεί στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς ακούγεται ευρέως πως ο επικεφαλής της και στενός συνεργάτης του Xi, Wang Qishan θα εξαιρεθεί των προβλέψεων του άγραφου κανόνα και θα παραμείνει στην Μόνιμη Επιτροπή – πιθανότατα για να προετοιμασθεί το έδαφος ώστε και ο ίδιος ο Γραμματέας να διεκδικήσει μια δίχως προηγούμενο τρίτη πενταετία στο 20ό Συνέδριο. Κάτι τέτοιο ωστόσο, θα ρευστοποιούσε τους κανόνες του παιχνιδιού και θα άνοιγε μία περίοδο μεγάλων τριβών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις κομματικές "γενιές” και φατρίες.

Ίσως, όμως, το κυριότερο στοιχείο της περιόδου να είναι ακριβώς το μέγεθος της εξουσίας που έχει συγκεντρώσει ο Xi και δεν έχει προηγούμενο στην μετά τον Deng Xiaoping εποχή. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η φιλολογία που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες σχετικά με τον Xi ως "πυρήνα” της ηγεσίας – τίτλος που ενδέχεται και να του αποδοθεί στην 6η Ολομέλεια. Πρόκειται για όρο που είχε πλάσει ο Deng για τον εαυτό του, αποδίδοντάς τον αναδρομικά και στον Mao Zedong, υποβαθμίζοντας την έννοια της συλλογικής ηγεσίας. Αν, πάντως, ο Xi τοποθετηθεί στο ίδιο ιστορικό "κάδρο” με τον Deng και τον Mao, κάθε αμφισβήτησή του θα είναι στο εξής αυτοκτονικό εγχείρημα.

Του Κώστα Ράπτη

26/10/2016

http://www.capital.gr/diethni/3164921/ti-diakubeuetai-stin-6i-olomeleia-tou-k-k-kinas