Σοκ με τα ληξιπρόθεσμα χρέη: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!



   Χιλιάδες νέα θύματα της φορολογικής εξόντωσης  

Συνθήκες ασφυξίας έχει αρχίσει να δημιουργεί η πρωτοφανής φορολογική καταιγίδα σε μεγάλο αριθμό φορολογούμενων. Όλο και περισσότεροι σηκώνουν ψηλά τα χέρια και δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των φόρων που καλούνται να πληρώσουν και όλο και περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι  με την εξοντωτική πρακτική των κατασχέσεων από την εφορία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

- Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο ανήλθαν, τον Σεπτέμβριο, στο πρωτοφανές ύψος των 92,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 91,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Αύγουστο (αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε έναν μήνα).

- Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν εντός του 2016, διαμορφώθηκαν, τον Σεπτέμβριο, στα 10,34 δισ. ευρώ, έναντι 8,98 τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας αύξηση 1,35 δισ. ευρώ.

- Οι νέες φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 9,035 δισ. ευρώ έναντι 7,755 τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,28 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις μη φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνονται οι καταπτώσεις εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο και η βεβαίωση των σχετικών ποσών των δανείων στους δανειολήπτες, καθώς και ποσά από βεβαιώσεις απαιτήσεων του Δημοσίου από κακή εκτέλεση συμβάσεων κλπ.

Το γεγονός ότι μήνα με τον μήνα, οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, φαίνεται και από τα στοιχεία που αφορούν στις κατασχέσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει το Δημόσιο. Το σοκαριστικό είναι ότι πλέον, περίπου 800.000 φορολογούμενοι ζουν με την εφορία να τους έχει κατασχέσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκε, τον Σεπτέμβριο, στους 4.374.475, έναντι 4.030.910 που ήταν τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μέσα σε έναν μήνα δημιουργήθηκαν άλλοι 343.565 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Στους μισούς από αυτούς, η εφορία μπορεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ενώ το έχει ήδη πραγματοποιήσει σε 788.947 οφειλέτες της εφορίας και των τελωνείων. Μάλιστα, ο αριθμός των φορολογούμενων, στους οποίους επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων (ενοίκια κα) αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 14.626.

Του Σπύρου Δημητρέλη
28/10/2016

http://www.capital.gr/oikonomia/3165629/xiliades-nea-thumata-tis-forologikis-exontosis



Σοκ με τα ληξιπρόθεσμα χρέη:

 Αυξήθηκαν 1,28 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τα έσοδα του κράτους καθώς οι ολοένα και περισσότεροι φόροι έχουν τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των οικογενειών. Πλέον είναι αδύνατη η καταβολή των φόρων και γι' αυτό αυξάνονται δραματικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:
- Μέσα σε έναν μόνο μήνα, τον Σεπτέμβριο, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ. Από 7,755 δισ. που είχαν φτάσει τον Αύγουστο, αυξήθηκαν στα 9,035 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Ως «νέο ληξιπρόθεσμο χρέος» ορίζεται το ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργείται μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο εμφανίζεται στα συγκεκριμένα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΓΓΔΕ με ένα μήνα καθυστέρηση (άρα δεν έχουν «πιαστεί» ακόμα όσοι άφησαν απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που συνεισπράχθηκαν τον Σεπτέμβριο). Αυτό σημαίνει επίσης ότι σε 9 μήνες (Δεκέμβριος 2015-Αύγουστος 2016) παρέμεναν απλήρωτα κατά μέσο όσο 1 δισ. ευρώ μηνιαίως από τρέχοντες φόρους.

- Την ίδια στιγμή, τον μήνα Σεπτέμβριο, τα «παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη», δηλαδή αυτά που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα ήδη πριν το 2016,  ανήλθαν σε 82,418 δισ. ευρώ. Σε έναν μήνα τα παλαιά χρέη μειώθηκαν κατά μόλις 178 εκατ. ευρώ (έναντι 82,596 που ήταν τον Αύγουστο) και κατά 2,054 δισ. σε σχέση με τις αρχές του έτους (τότε ήταν 84,472 δισ. ευρώ).

- Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, «παλαιές»  και «νέες» μαζί,  ξεπέρασαν τα 92,75 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει από την αρχή του χρόνου 2 δισ. από «παλαιά» χρέη και άλλα 1,54 δισ. από τα «νέα χρέη».

Υπάρχει όμως μια ποιοτική διαφορά, που δείχνει το πρόβλημα που δημιουργεί το «κυνήγι» παλαιών χρεών, ενώ δημιουργούνται πολλαπλάσια νέα κάθε μήνα: τα παλαιά χρέη χρονολογούνται από δεκαετίες και απαιτούν πολύ περισσότερο κόπο και χρόνο να εισπραχθούν από την εφορία, ενώ όσο «παλαιώνουν» μειώνεται και το ποσοστό εισπραξιμότητος που μπορεί να επιτύχει το δημόσιο. Αντιθέτως από τα νέα χρέη, που είναι «φρέσκα» και οι οφειλέτες «ζωντανοί», έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας να τα εισπράξει (με τηλεφωνήματα υπενθύμισης κλπ).  Και αυτό αποδεικνύεται και από τα ίδια στοιχεία που δείχνουν πως ενώ τον Σεπτέμβριο έμειναν απλήρωτα νέα χρέη  10,340 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή το δημόσιο βρήκε τρόπο να εισπράξει 1,3 δισ. και να τα μειώσει τελικά στα 9,035 δισ. ευρώ. Εισέπραξε δηλαδή σε 1 μήνα 1,35 δισ. «νέα χρέη», ενώ χρειάστηκε 9 μήνες για να εισπράξει 2 δισ. από τα παλαιά χρέη.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των μέτρων υπερφορολόγησης των πολιτών;
- ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων  με ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο έφτασε σε 4.374.475 έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο. Δηλαδή 1 στους 2 οφειλέτες εμφανίζονται με χρέη στην εφορία. Περισσότεροι από 340.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα στον κατάλογο των οφειλετών  στην εφορία, χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους .

- οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο. Θεωρητικά δηλαδή, ένας στους πέντε φορολογούμενους βρίσκεται πλέον εκτεθειμένος σε κατασχέσεις

- οι οφειλέτες στους οποίους  τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947  έναντι 774.321 τον Αύγουστο. Περίπου ένας στους δέκα εμφανίζεται έτσι να έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης παρόλα αυτά, δεν παύει να προκαλεί εντύπωση πως παρά τα σχεδόν 3,5 δισ. που εισέπραξε το δημόσιο από απλήρωτα χρέη (παλαιά και νέα), τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται να έχουν πληρώσει -και με το παραπάνω μάλιστα- και τους τρέχοντες φόρους που ανέμενε το δημόσιο από ΕΝΦΙΑ και β΄δόση φόρου εισοδήματος. Πώς γίνεται να πληρώνουν οι φορολογούμενοι και παλαιά χρέη, και νέα χρέη, αλλά και τους τρέχοντες φόρους Σεπτεμβρίου, είναι κάτι που δεν μπορούν εύκολα να εξηγήσουν ούτε καν στο υπουργείο Οικονομικών. Ίσως η απάντηση να κρύβεται στην λέξη "συμψηφισμοί" φόρων που είχαν βεβαιωθεί προκαταβολικά, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε πως τα εισοδήματα ήταν χαμηλότερα και πιστώθηκαν οι επιστροφές τους, χωρίς να χρειαστεί ούτε το Κράτος, ούτε οι πολίτες να βάλουν το χέρι να τα πληρώσουν.

28/10/2016
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27197&subid=2&pubid=114216703




  Υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών  

Τα στοιχεία για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι δραματικά. Οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από τα μισά χρέη έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ, το οποίο πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης.

Ο ΟΑΕΕ, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει ήδη απορροφήσει το 100% της κρατικής επιχορήγησης και σπάει τους «κουμπαράδες» για να πληρώσει συντάξεις. Το ΙΚΑ είναι σε επίσης δραματική κατάσταση, ενώ το Ενιαίο Ταμείο που ξεκινά από τις αρχές του 2017 θα λειτουργήσει άμεσα με ένα τεράστιο έλλειμμα. Κι όλα αυτά, ενώ από το 2010 έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Με περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων. Κάτι που σημαίνει ότι το μοντέλο της μείωσης των εισοδημάτων για να πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις, απέτυχε και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σώσει το σύστημα στο οποίο στηρίζονται οι παρούσες και οι επόμενες γενεές.

Ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν μόνιμες δουλειές, αμείβονται γι’ αυτές και μαζί με τους εργοδότες πληρώνουν εισφορές, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτικές καλύψεις και σύνταξη στα γηρατειά τους. Τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια απίστευτη στρέβλωση με συνταξιούχους 35 και 40 ετών, με συντάξεις των 5 ή 7 χιλιάδων ευρώ και με εισφορές που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες. Ουσιαστικά υποθηκεύτηκε το μέλλον των επόμενων γενεών σε ένα απίστευτο «πάρτι» από το οποίο κάποιοι βγήκαν ευτυχισμένοι, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι με? πονοκέφαλο.

Εδώ και μια πενταετία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση, με υπέρογκο εξωτερικό χρέος αλλά και με το ιδιωτικό χρέος να ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ. Αν, όμως, γι’ αυτά μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, κουρέματα ή αποπληρωμές στο διηνεκές, για το ασφαλιστικό σύστημα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Μία είναι η λύση και είναι απορίας άξιον πώς οι κυβερνήσεις βάζουν το κεφάλι στην άμμο και δεν προχωρούν σε κινήσεις που θα σώσουν, έστω την τελευταία στιγμή την παρτίδα.

Συντάξεις και κάλυψη των ασφαλισμένων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανάπτυξη. Χωρίς τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, καλά αμειβόμενων κι όχι στη λογική των «υποκατώτατων» ή «υπερκατώτατων» μισθών. Όμως, η ανάπτυξη για να έρθει πρέπει να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ικετεύει συνεχώς για δανεικά και να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την προσέλκυση επενδυτών.

Είναι επίσης αδιανόητο να μην προχωρούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα οδηγήσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε διαφορετική προσέγγιση του επιχειρείν. Με στροφή στον πρωτογενή τομέα, με καινοτόμες ιδέες, ενίσχυση των startups, νέους ορίζοντες στον τουρισμό και απομάκρυνση από το χρεοκοπημένο μοντέλο των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων ή των «γκαρσονιών» των ξένων επισκεπτών.

Αν δεν υπάρξουν τάχιστα κινήσεις ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της αύξησης εσόδων από την εργασία κι όχι από περικοπές, τότε η κατάρρευση θα είναι πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουμε. Θα αγγίξει εμάς και τα παιδιά μας.

28/10/2016

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=114215140





        ΣΧΕΤΙΚΑ