Τι σημαίνει η επίσκεψη του Ομπάμα (εάν γίνει): Τι θα “δώσει” και τι θα απαιτήσει από την Αθήνα.

1. Τι σημαίνει η επίσκεψη του Ομπάμα (εάν γίνει):
 Τι θα “δώσει” και τι θα απαιτήσει από την Αθήνα. 

 2. Φοβού τους Δαναούς και δώρα “ΜΗ” φέροντας”:
Το αστείο και η παγίδα της επίσκεψης Ομπάμα  

3. Μπάιντεν:
 Ο Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στην Αθήνα.

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Α) σε συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Σύνοδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια οποιαδήποτε χώρα είναι από μόνη της μία εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη. Πέρα από συμπάθειες ή αντιπάθειες, όταν ο πρόεδρος είναι ο Μπάρακ Ομπάμα, ένας ηγέτης που δεν ακολούθησε τις πολεμοχαρείς πολιτικές των προκατόχων του, η σημαντικότητα του ταξιδιού πολλαπλασιάζεται.

Θα συμφωνήσω ότι και η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες, ήταν ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 και 16 Νοεμβρίου, κατευθυνόμενος προς το Βερολίνο, όπου «χρωστά» την τελευταία του αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Εάν τα πάντα κυλήσουν ομαλά και δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί του Αμερικανού πλανητάρχη, η Ελλάδα και η κυβέρνησή της θα βρεθούν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα», όπως παρουσιάζεται η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, θα επανέλθει στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ελπίζουμε ότι αυτήν τη φορά η δημοσιότητα θα μας «βγει» σε καλό και δεν θα ανοίξουν οι παλιές πληγές, που ακόμα είναι ανοικτές, για τους δήθεν «τεμπέληδες» και τους δήθεν «διεφθαρμένους» Ελληνες, χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν αρχικά από ελληνικά χείλη. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο πρόεδρος Ομπάμα θα ασχοληθεί «επιθετικά», αν και βρίσκεται στο τέλος της προεδρίας του και η ισχύς του είναι μειωμένη, με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση για να θέσει ξανά το θέμα έχει γίνει απόφαση και αυτή η εξέλιξη είναι θετική. Θα ασχοληθεί επίσης με το Προσφυγικό και προτίθεται να επισκεφθεί καταυλισμούς στην περιοχή της Αθήνας ή εκτός της πρωτεύουσας, όπως είναι το προτιμότερο.

Η Ελλάδα χρωστά μεταρρυθμίσεις 

Να μην παραμυθιαζόμαστε, όμως, διότι στη διπλωματία -και δη την αμερικανική- ένα σού δίνουν, δύο σου απαιτούν. Για το θέμα της οικονομίας ο Αμερικανός ηγέτης υποστηρίζει την ελάφρυνση, υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας, αλλά συμφωνεί με το ΔΝΤ ότι η Αθήνα χρωστά μεταρρυθμίσεις και πρέπει να τις υλοποιήσει άμεσα. Για να υπάρξει, λοιπόν, αποτέλεσμα και να ελαφρυνθεί το χρέος, ο Ελληνας πρωθυπουργός -σύμφωνα με τους Αμερικανούς- έχει και πολλές υποχρεώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της διπλωματίας, στα οποία περιλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα θα απαιτήσει και δεν θα δώσει, όπως κάνει ο κάθε Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Αθήνα. Εκτός εάν οι προσβολές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς την Αμερική, αλλάξουν τα δεδομένα.

Για το Αιγαίο, που είναι ελληνική θάλασσα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, οι Αμερικανοί ζητούν από την Ελλάδα να τα βρει με την Τουρκία. Πρόκειται για μία αρνητική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει ούτε με τον αντιαμερικανό Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία. Η θέση αυτή δεν είναι αποδεκτή και προκαλεί τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Στο Κυπριακό, και τούτος ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει το λάθος της αμερικανικής γραφειοκρατίας, η οποία από το 1974 σταθερά ζητά από τους Ελληνοκύπριους να παραδοθούν στην Τουρκία. Ακρως απαράδεκτη τοποθέτηση και εάν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί ο κ. Τσίπρας θα νιώσει ότι βρίσκεται στη γωνία. Δεν αξίζει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο αυτή η συμπεριφορά, και μάλιστα από έναν πρόεδρο, όπως τον κ. Ομπάμα, που ευεργετήθηκε από τους Ελληνες ομογενείς.

Ας είμαστε δίκαιοι. Ο πλανητάρχης στάθηκε δίπλα στη χώρα μας στα θέματα της οικονομίας από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι πρόβλημά του ότι οι ηγέτες μας επέλεξαν να «παίξουν» με την κ. Μέρκελ. Αυτοί έχασαν και βεβαίως η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, στα εθνικά μας θέματα οι Αμερικανοί ήταν πάντα, είναι και σήμερα, απέναντί μας. Και πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι προσεκτικός.

Πρόκειται όντως -εφόσον πραγματοποιηθεί- για μία σημαντική επίσκεψη για την Ελλάδα και τον λαό της. Αλλά ας μην περιμένουμε ότι θα αλλάξει η τύχη μας, διότι η μοντέρνα διπλωματία είναι στυγνή, δεν διεξάγεται στη βάση αισθημάτων και συναισθημάτων…

              ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: 
Οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν για τη διαρροή της πρόθεσης του Ομπάμα να επισκεφθεί την Αθήνα. Ο λόγος; Το γεγονός ότι δεν έγινε σεβαστή η έκκλησή τους να μην ειπωθεί τίποτα για λόγους ασφαλείας του πλανητάρχη.

               ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ:
 Η εδαφική πτυχή του Κυπριακού αναμένεται να συζητηθεί στην Ελβετία από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη χώρα έχει συνδεθεί με όλες τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού… Εκεί έβγαινε πάντα νικήτρια η κατοχική δύναμη. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα χάσει…

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
 24/10/2016  

http://mignatiou.com/2016/10/ti-simeni-i-episkepsi-tou-ompama-ean-gini-ti-tha-dosi-ke-ti-tha-apetisi-apo-tin-athina/ 

 

  Του Πέτρου Ζερβού


 Φοβού τους Δαναούς και δώρα “ΜΗ” φέροντας”: 

Το αστείο και η παγίδα της επίσκεψης Ομπάμα  

Είναι πραγματικά αστείο να παρακολουθεί κανείς την προσπάθεια που γίνεται να διαμορφωθεί ένα αφήγημα κορυφαίας σημασίας και κρισιμότητας για το θέμα του χρέους, γύρω από την επίσκεψη του υπό αποχώρηση Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. 

Το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Ομπάμα έρχεται για να συνδράμει στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, για να αναδείξει την μεγάλη προσφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό, και για ολίγον Κυπριακό. 

Έχει γίνει βαρετό, αλλά αξίζει να το επισημάνουμε για μια ακόμη φορά. Στις 8 Νοεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προεδρικές εκλογές και τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου, θα έχει εκλεγεί νέος Πρόεδρος. Ναι, ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει Πρόεδρος μέχρι την 20η Ιανουαρίου του 2017, οπότε και θα ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος. Παρόλα αυτά η ήδη πληγείσα αξία του στο διεθνές χρηματιστήριο, θα έχει πλέον μηδενική αξία όταν θα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές.

 Είναι σίγουρο ότι από πλευράς αναμνηστικών φωτογραφιών η επίσκεψη θα μείνει αξέχαστη, όπως αξέχαστη θα μείνει και στον κ. Ομπάμα η επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το καταπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης. 

Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά χαρισματικός και δεινός ρήτορας, θα μαγεύσει τους πάντες στην Αθήνα και θα έχουμε διθυραμβικές παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το Κάμελοτ της Αμερικανικής Προεδρίας, δόξα το Θεό πουλάει καλά. Ας επιστρέψουμε όμως στην σκληρή πραγματικότητα του αφηγήματος. Ακούμε κρίσιμη και ουσιαστική παρέμβαση για το χρέος. Ανεξάρτητα από το γεγονός των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ας παραθέσουμε τα παρακάτω.

 «Δεν γνωρίζω τί εικασίες γίνονται στην Ελλάδα. Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση της επίσκεψης περιγράφει από αμερικανική σκοπιά, ποια είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις στη Γερμανία, Δεν είδα το θέμα της Ελλάδας στην ανακοίνωση. Και δεν θέλω να προτρέξω των συνομιλιών». 

Τάδε έφη ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει σύνδεση της επίσκεψης Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο με το θέμα του χρέους. 

Όταν μάλιστα του επισημάνθηκε ότι είναι αναμενόμενο να παρουσιάσει ο Ομπάμα τη διαφορετική θέση του για την ελληνική κρίση χρέους, ο κ. Ζάϊμπερτ είπε ότι εκείνο που θεωρεί ο ίδιος αναμενόμενο είναι ότι «η συζήτηση θα είναι ανοιχτή και έντιμη όπως ήταν και όλες οι προηγηθείσες συνομιλίες τους και μάλιστα για όλα τα ζητήματα. Σε όλους είναι συνειδητό ότι όσα σχετίζονται με το πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά είναι ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους, τους θεσμούς, αφετέρου, και συζητώνται στα δοκιμασμένα πλαίσια». 

Τη χαριστική βολή την έδωσε η εκπρόσωπος του Βόλφανγκ Σόϊμπλε, κα Τίσενχάουζεν η οποία επισήμανε: «Υπάρχει μία αποφασισμένη διαδικασία για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις χρέους. Είναι η απόφαση του Eurogroup το Μάιο αυτής της χρονιάς. Αυτή η διαδικασία ισχύει για μας και για όλους.» 

Οπότε, όσο αφορά το χρέος και το αφήγημα γύρω από αυτό, Καληνύχτα και Καλή Τύχη! 

Στο θέμα της προσφοράς της Ελλάδας στην κρίση του προσφυγικού, οι θετικές αναφορές και τα εγκώμια του κ. Ομπάμα, είναι βέβαιο ότι θα κάνουν πολύ καλό στη χώρα, ιδιαίτερα εάν συνοδευτούν και από μια καλά οργανωμένη επίσκεψη σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το οποίο θα έχει στηθεί καλά για την περίσταση. Τα πλάνα θα είναι βάλσαμο για την επόμενη τουριστική περίοδο, με δεδομένο ότι ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. 

Και τώρα ας έρθουμε στο ξινό μέρος της σούπας, το οποίο θα σερβιριστεί στο τέλος και πίσω από κλειστές πόρτες και δυστυχώς έχει να κάνει με το μείζον εθνικό θέμα του Κυπριακού και την προωθούμενη από την Ουάσιγκτον και το σύστημα του Στέητ Ντιπάρτμεντ επίλυση του ή δυνατόν και πριν την αποχώρηση του κ. Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Η επίλυση ενός μακροχρόνιου και δισεπίλυτου προβλήματος όπως το Κυπριακό, θα γράψει πολύ καλά στην υστεροφημία του κ. Ομπάμα. Άλλωστε πολύ δύσκολα θα βρει κανείς κάποια εξέχουσα επιτυχία στην διάρκεια των δυο θητειών του στο Λευκό Οίκο. 

Το πρόβλημα για τον Ελληνισμό είναι ότι η επίλυση που προωθείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες γέρνει προκλητικά προς την πλευρά της Τουρκίας και θα αποτελέσει ήττα για τα εθνικά συμφέροντα. Διότι κόντρα σε κάποιες όψιμες απόψεις νεόκοπων αναλυτών, τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν, είναι, και θα παραμείνουν ταυτόσημα. Μια ήττα στο Κυπριακό θα σημάνει την απαρχή δυσμενών εξελίξεων στο Αιγαίο και όχι μόνο. 

Συμπέρασμα. 

Μπορεί το αφήγημα να ακούγεται ελκυστικό. Μπορεί να συνοδεύεται από το Glamour του Λευκού Οίκου και τη χαρισματικότητα του Μπαράκ Ομπάμα. Στο δια ταύτα, παραμένει κενό ουσιαστικού περιεχομένου και σε ένα κεφάλαιό του εξαιρετικά επικίνδυνο. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα “ ΜΗ” φέροντας» 

 Δημήτρης Γ. Απόκης,
 Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

27/10/2016

http://mignatiou.com/2016/10/fovou-tous-danaous-ke-dora-mi-ferontas-to-astio-ke-i-pagida-tis-episkepsis-ompama/



  Τζο  Μπάιντεν:

 Ο Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στην Αθήνα

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα εγείρει το θέμα ελάφρυνσης του χρέους κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο ετήσιο δείπνο του «OXI Foundation», που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ειρήνης στην Ουάσινγκτον.


Ο κ. Μπάιντεν τόνισε απευθυνόμενος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα:
 «Σας υπόσχομαι ότι θα εγείρει κάθε σχετικό θέμα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου για διήμερη επίσκεψη. Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικείμενη επίσκεψη δεν είχε γίνει αναφορά για το θέμα του χρέους. Ειδικότερα, αναφερόταν πως στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Στις υπόλοιπες σύντομες αναφορές του ο αμερικανός αντιπρόεδρος μίλησε για τον ηρωισμό των Ελλήνων στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.
«Δεν βρήκα ποτέ στις προσωπικές μου σχέσεις άλλη ομάδα ανθρώπων περισσότερο πιστούς και θαρραλέους από τους Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, την ελληνική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.Η αφορμή για την έλευση του Λαβρόφ είναι το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ με θέμα «Ελλάδα – Ρωσία: 2η χιλιετία φιλικών σχέσεων» , που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο 1 και 2 Νοεμβρίου και θα χαιρετίσουν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.
28/10/2016

http://www.huffingtonpost.gr/2016/10/28/eidiseis-politiki-thema-xreous-episkepsh-athina-obama_n_12690252.html?1477675575&utm_hp_ref=greece