Η Τουρκία αμφισβητεί πλήρως την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου: Επιστολή στον ΟΗΕ

Η Τουρκία αμφισβητεί πλήρως την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου: Επιστολή στον ΟΗΕ.

Νέα τουρκική ΝΟΤΑΜ στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Ο δικός μας αχυρώνας...
 Η Τουρκία διεκδικεί Αιγαίο και Θράκη:
 ΗΠΑ-ΕΕ τηρούν ισορροπίες και το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει 

ΦΩΤΟ: Διακλαδική άσκηση «ΣΑΡΙΣΑ 2016»

Η Τουρκία αμφισβητεί πλήρως την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου: Επιστολή στον ΟΗΕ. 

Σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο επιμένει η Τουρκία, καθώς με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία δημοσιεύτηκε και ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Σεπτεμβρίου (Α/71/421), δηλώνει ότι έχει «απαράγραπτα» δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, σε μια περιοχή που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και Οικοπέδων για τα οποία ήδη υπάρχει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, αλλά «εξαφανίζει» και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή βάσει της επήρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη.

Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη (και νέος πρεσβευτής στην Ελλάδα) Χαλιτ Τσεβικ, με την επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, απαντά ουσιαστικά στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (της 6ης Σεπτεμβρίου) για την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο, του κυπριακού ερευνητικού σκάφους R/V Flash Royal στις 25 Αυγούστου, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική επιστολή δηλώνει ότι οι συντεταγμένες στις οποίες έγινε η παρενόχληση «βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 58” και εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει ipso facto και ab initio δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα». Και η επιστολή προειδοποιεί για συνέχιση τέτοιου είδους πειρατικών ενεργειών επισημαίνοντας: «Σε συμφωνία με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς την συγκατάθεση η άδεια της Τουρκίας. Συνεπώς το τουρκικό πλοίο έδρασε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και κανένα περιστατικό “παρενόχλησης” δεν έλαβε χώρα».

AdTech Ad
Η Άγκυρα όμως με την συγκεκριμένη επιστολή παραπέμπει σε μια σειρά μονομερών διακοινώσεων προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις διακοινώσεις αυτές όμως έκτος εκείνων που αμφισβητούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αίγυπτου (και στην οποία περιγράφεται η τουρκική διεκδίκηση στην περιοχή αυτή ,περιμαζώνεται και η διακοίνωση της 12ης Μάρτιου 2013 η οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τουρκική την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και στην περιοχή της Ρόδου, τις οποίες μάλιστα έχει συμπεριλάβει σε Οικόπεδα τα οποία έχει προσφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Καθώς η τουρκική αυτή επιστολή στον ΟΗΕ έγινε λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ και την Τριμερή συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν και τον κατοχικό ηγέτη Mustafa Akinci, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και η συνολική παρέμβαση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας αλλά και η αναφορά ότι «δεν υπάρχει μια μόνο Αρχή, η οποία νομίμως να εκπροσωπεί τόσο τους τουρκοκυπρίους όσο και τους ελληνοκυπρίους, αλλά και την Κύπρο ως ένα σύνολο», αμφισβητώντας φυσικά και πάλι εμπράκτως την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

12/10/2016

http://www.liberal.gr/arthro/84939/amyna--diplomatia/2016/i-tourkia-amfisbitei-pliros-tin-ufalokripida-elladas-kai-kuprou-epistoli-ston-oie.html



Νέα τουρκική ΝΟΤΑΜ στην «καρδιά» του Αιγαίου

Σε γενικευμένη και συστηματική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων προχωρά η Άγκυρα καθώς, μετά το περιστατικό με την άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο Καστελόριζο, χθες την νύκτα με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης λέμβου με μετανάστες στο κέντρο του Αιγαίου, αμφισβήτησε τις αρμοδιότητες της Ελλάδας για SAR ακόμη και στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας-Τήνου-Νάξου-Μυκόνου- Χίου.

Οι ελληνικές αρχές το βράδυ της Τρίτης και καθώς υπήρχε κλήση για βοήθεια από λέμβο με μετανάστες εξέδωσε στις 20:28 την ΝΟΤΑΜ Α2217/16 αναγγέλλοντας την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης σε ακτίνα 10 ν.μ. γύρω από το σημείο με συντεταγμένες 3738Ν 02547Ε, περιοχή εντός του FIR Αθηνών, στην καρδιά του Αιγαίου.

Με την ΝΟΤΑΜ αυτή κατά την συνήθη πρακτική ζητήθηκε από όλα τα ευρισκόμενα στην περιοχή μέσα, πριν εισέρθουν στην συγκεκριμένη περιοχή να αποκαταστήσουν επαφή με το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) το όποιο αναλαμβάνει τον συντονισμό για τις έρευνες.


Μια ώρα αργότερα (21:36) η Τουρκία εκδίδει δική της ΝΟΤΑΜ (Α4467/16) με την οποία δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την οριοθέτηση της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης βάσει των ορίων του FIR Αθηνών και ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή, που είναι στο Κέντρο του Αιγαίου, εμπίπτει στην τουρκική Θαλάσσια περιοχή Έρευνας και Διάσωσης(SRR).

Η Τουρκία επικαλείται μάλιστα όχι τις προβλέψεις του ICAO,αλλά τον ΙΜΟ (International Maritime Organization) και απαιτούσε όλες οι δραστηριότητες που αφορούν Έρευνα και Διάσωση στην περιοχή να συντονιστούν από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Την ίδια απάντηση είχε δώσει η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α4466/16 και στις ελληνικές ΝΟΤΑΜs (Α2217/16) που αφορούσαν το Καστελόριζο και την ελληνική άσκηση SAR με τις οποίες είχε απορριφθεί η διεκδίκηση της Άγκυρας να συμπεριλάβει το Καστελόριζο στην δική της ζώνη αρμοδιότητας για Έρευνα και Διάσωση.

Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, με τον πόλεμο των ΝΟΤΑΜ που έχει ξεσπάσει, επιδιώκουν να βάλουν στο τραπέζι όλη την διεκδικητική ατζέντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αμφισβητώντας την ύπαρξη συνόρων στο Αιγαίο στα όρια του FIR Αθηνών, καθώς και της περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση, με την οποία επιχειρείται η επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και ο εγκλωβισμός των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου σε περιοχή όπου κυριαρχικές αρμοδιότητες θα ασκεί η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο είναι προφανές ότι η τουρκική διεκδίκηση δεν αφορά μόνο την Έρευνα και Διάσωση, αλλά επιχειρείται να παρουσιαστεί το ελληνικό νησί ως στερούμενο κάθε άλλης ζώνης κυριαρχίας ή κυριαρχικών αρμοδιοτήτων, πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρόκληση στο Καστελόριζο συνέπεσε με την Τριμερή στο Κάιρο και την προσπάθεια της Αθήνας να πείσει την αιγυπτιακή πλευρά να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία όμως προϋποθέτει την αναγνώριση και αποδοχή από την Αίγυπτο της πλήρους επιρροής σε θαλάσσιες ζώνες του Καστελόριζου και του συμπλέγματος της Στρογγύλης.

 12 Οκτωβρίου 2016 

http://www.liberal.gr/arthro/84878/amyna--diplomatia/2016/nea-tourkiki-notam-stin-isonkardiasin-tou-aigaiou.html



 Φωτογραφία Hurriyet


Ο δικός μας αχυρώνας...

 Η Τουρκία διεκδικεί Αιγαίο και Θράκη:
 ΗΠΑ-ΕΕ τηρούν ισορροπίες και το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει 

  Το είδαμε λοιπόν και αυτό στον άμοιρο τόπο όπου καταντήσαμε να ζούμε. Ετσι, η διπλωματική γλώσσα μιας επίσημης και επώνυμης erga omnes διαμαρτυρίας του σύγχρονου ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών βάσισε την επιχειρηματολογία της στην ελαφρά παραφρασμένη ως προς τους «γαϊδάρους» θυμόσοφη λαϊκή παροιμία για τους δύο διεκδικητές ξένου αχυρώνα! 

Και μάλιστα με την οξφορδιανή μετάφρασή της, προφανώς για να ενημερωθούν και να αντιδράσουν καταλλήλως, μεταξύ άλλων, τα αγγλόφωνα Foreign Office και State Departement, των οποίων τα τυχόν «πικραμένα» στελέχη ασφαλώς θα ξεκαρδίστηκαν δεόντως. Και όλα αυτά γιατί πιθανώς η ελληνική διπλωματία των ημερών μας θεωρεί ότι με την παροχή άφθονης τέρψεως στους φίλους, εταίρους και συμμάχους θα καταστεί συμπαθής, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να πιστεύει ότι θα διασύρει τις απειλητικές αξιώσεις των αντιπάλων της με την αποκάλυψη ότι τρώνε άχυρο και γι’ αυτό καβγαδίζουν για τον αχυρώνα. 

Και πράγματι η αποστολή επετεύχθη. Διότι, παρά τη διασκέδαση, οι φίλοι μάς συνέστησαν να μπούμε και εμείς στον καβγά και να τα βρούμε με τους διεκδικητές όχι πλέον για ξένο αλλά για τον δικό μας αχυρώνα και οι αντίπαλοί μας απαξίωσαν σουλτανικά να απαντήσουν, εφόσον έκριναν, δικαιολογημένα, ότι δεν άξιζε τον κόπο ακόμη και για υποζύγια. 

Αφήνοντας όμως κατά μέρος και τα λοιπά μαργαριτάρια της σχετικής ανακοινώσεως του ΥΠΕΞ (αρχικά που δεν διευκρινίζουν αν πρόκειται για το υπουργείο ή τον υπουργό), που μάλιστα μάλλον γράφτηκε με το τελευταίο τεχνολογικό υλικό της μελάνης που αυτοεξαφανίζεται (ephemeral λέγεται από όσους ξένους διδάσκονται και σέβονται την ελληνική γλώσσα), ας εξετάσουμε την ουσία του θέματος. Η οποία απαντήθηκε, από την πλευρά μας, με μία νερόβραστη απειλή περί της νομοτελειακής ήττας όλων των αναθεωρητικών λογικών και με τη συνήθη καταφυγή στο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδος, χωρίς και πάλι να προβληθούν οι δικές μας απαιτήσεις στον αχυρώνα της γείτονος με υπόμνηση, έστω του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, των καθημερινών παραβιάσεων του θαλασσίου και εναερίου εθνικού χώρου μας και του πάντοτε ισχυρού ως προς την Αγκυρα casus belli. 

Πότε επιτέλους θα αποφασίσουμε να παύσουμε να αμυνόμεθα άοπλοι με την πλάτη στον τοίχο και πότε θα απαλλαγούμε από το σύμπλεγμα της απωλείας του δήθεν πλεονεκτήματος του «καλού παιδιού», στο οποίο, σημειωτέον, μας εξορκίζουν κάθε φορά οι συνήθεις καλοθελητές και το οποίο φυσικά μόνον αρνητική απόδοση έχει; 

Και πότε θα παύσουμε να αρκούμεθα στη δήθεν παλικαρίστικη απόρριψη των τουρκικών διεκδικήσεων, που παρά ταύτα προβάλλονται ανενδοίαστα σε κάθε ευκαιρία, ενώ εμείς παρασιωπούμε συστηματικά και συνεπώς αποδυναμώνουμε ενσυνείδητα τα διαπραγματευτικά, έστω, πυρομαχικά μας; Και με την ευκαιρία, ένα συναφές αγωνιώδες ερώτημα. Αλήθεια, σκέφθηκε κανείς στο ΥΠΕΞ ότι η πρόσφατη επώνυμη τουρκική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης, εάν δεν αντικατοπτρίζει το προσωπικό ύφος του νεότουρκου σουλτάνου, θα μπορούσε να αφορά την αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος της όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου αλλά κυρίως στην Θράκη; Και αν ναι, πώς ακριβώς προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση μιας πιθανότατα επικείμενης όχι πλέον υπονοούμενης αλλά απερίφραστης σχετικής τουρκικής απαιτήσεως; 

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η υπομονή μας στην αναμονή υπεύθυνων απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά διαγράφεται δυστυχώς ανεξάντλητη σε σύγκριση ακόμη και με την παροιμιώδη υπομονή των συμπαθών τετράποδων φίλων μας. Οι οποίοι, όμως, είναι αναμφίβολα έτοιμοι να τη χάσουν ως διεκδικητές του «ξένου αχυρώνα», κατά το ευφυολόγημα του ΥΠΕΞ. Αλλά τότε, φευ, θα είναι αργά! 

 Χρήστος Ζαχαράκις,
 πρέσβης ε.τ.

 12/10/2016 

http://www.kathimerini.gr/878675/opinion/epikairothta/politikh/o-dikos-mas-axyrwnas