Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ
Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ
Τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα έχουν εξαιρετική σημασία στην ελληνό-αμερικανική σχέση. Το κύριο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Από την αρχή του 2015, η νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαιρετίσει την αμερικανική στήριξη κάποιων από τις θεμελιώδεις θέσεις της, κυρίως την ανάγκη για να δοθεί τέλος στην λιτότητα καθώς και για την ελάφρυνση χρέους από τα δάνεια που δόθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin αλλά έχει κάνει πρακτικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα περισσότερο από τα ρωσικά. Αυτές περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς και την κατασκευή ενός offshore τερματικού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο ενδιαφέρεται να αποκτήσει συμμετοχή η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy. Η Αθήνα ανησυχεί για την Τουρκία και την εσωτερική της αναταραχή, αλλά πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δράσει ως εγγυητής ειρήνης στο Αιγαίο.
Εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα
Μετά από το Brexit, η Αθήνα πιστεύει ότι έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική στα μάτια των ΗΠΑ. Υποστηρίζει πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιήσει περισσότερο την Ευρώπη και θα είναι μια επιπλέον ανησυχία για την Ουάσιγκτον. Επιπλέον, η Αθήνα εκτιμά πως η επισφαλής οικονομική της θέση θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερη αμερικανική οικονομική στήριξη, δεδομένου ότι αναμένει οι ΗΠΑ να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να αποφευχθούν άλλα προβλήματα στην περιοχή,
Παρά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, θεωρεί τον εαυτό της ένα φάρο δημοκρατικής σταθερότητας σε μια γειτονιά που είναι επιρρεπής στην αστάθεια και την βία. Ακόμη πιο σημαντικό, βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωγραφική θέση που είναι μια πύλη στην ΕΕ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, όπως την βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Ο ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Αν και προτίμηση της Ελλάδας είναι να εργάζεται σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ, ως αρχή η Ελλάδα ευθυγραμμίζει την πολιτική της με αυτή των πολυμερών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Η χώρα πιστεύει πως η θέση της -επίσης σε σχέση με τις ΗΠΑ- γίνεται πιο ισχυρή όταν δρα μέσω αυτών των οργανισμών. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη οικονομική και προσφυγική κρίση έχει οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να προσεγγίσει διμερώς τις ΗΠΑ προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξή της.
Άποψη για τις αμερικανικές εκλογές
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι θα συνεχιστεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική εάν η Hillary Clinton κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο. Η κύρια ανησυχία των Αθηνών είναι πώς θα επηρεάσει η πολιτική του Donald Trump την ελληνική κρίση. Την 1η Ιουλίου 2015, ο trump έδωσε μία συνέντευξη στο Fox Business υποδηλώνοντας ότι "δεν θα εμπλακεί πολύ” στην ελληνική κρίση. Η Αθήνα ως εκ τούτου ανησυχεί ότι ως πρόεδρος ο Trump δεν θα δρα ως αντίβαρο στην Καγκελάριο Angela Merkel, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για μια αλλαγή στους όρους διάσωσης ή/και ελάφρυνση χρέους.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει την γενικότερη ανησυχία ότι μια νίκη του Trump θα μπορούσε να υπονομεύσει την θέση της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο διότι δεν φαίνεται να υπολογίζει στην Ευρώπη ή να εκτιμά τον ρόλο της στον κόσμο. Επίσης θεωρεί το ΝΑΤΟ έναν "ξεπερασμένο” οργανισμό. Η ρητορική του Trump έναντι του "ριζοσπαστικού Ισλάμ” και η υπόσχεσή του να εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος, έχει προκαλέσει επιπρόσθετη ανησυχία για έναν νέο, μεγάλης κλίμακας πόλεμο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Ωστόσο, η πιθανή εξέλιξη μιας νέας αρμονικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη βάση του έχει δηλώσει ο Trump στην προεκλογική του εκστρατεία για τον Putin, δεν θεωρείται απαραιτήτως αρνητικό από την ελληνική κυβέρνηση.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
26/10/2016
Τα “δώρα” του Μπάρακ Ομπάμα…
Αρχικά ζήτησε να γίνει η επίσκεψη στην επέτειο του Πολυτεχνείου!
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι αρχικά ο Λευκός Οίκος είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις 17 Νοεμβρίου, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να απαντήσει το Μαξίμου ότι αυτό δεν είναι δυνατό.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Βερολίνο για να αποχαιρετίσει και επίσημα την Καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία είχε μία «θυελλώδη» σχέση, βασικά λόγω της αποτυχίας της να επιλύσει την κρίση χρέους της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Αμερικανός ηγέτης θα φτάσει στην Ελλάδα, στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να επαναβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξή στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε μια πορεία προς την βιωσιμότητα και την ευημερία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επαναβεβαιώσει και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών, που έχουν κάνει τόσα πολλά για να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ξεκάθαρη την αμερικανική εκτίμηση για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Τα βασικά θέματα συζήτησης του κ. Ομπάμα με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα είναι η οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, το Κυπριακό, οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στη Συρία και άλλα διεθνή ζητήματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών είναι εξαιρετικές και στην ουσία δεν υπάρχουν προβλήματα που θα τις σκιάσουν. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε από την αρχή να μην κοντραριστεί με την Ουάσιγκτον και μερικές κινήσεις Ελλήνων υπουργών που προκάλεσαν διαμαρτυρίες, στη συνέχεια διορθώθηκαν. Οι Αμερικανοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, αλλά όχι με ανησυχία, την επιχείρηση προσέγγισης του κ. Τσίπρα με τη Μόσχα, αλλά φάνηκε εκ των υστέρων ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε τις προσπάθειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 2010 μέχρι σήμερα, για να τερματιστεί η οικονομική κρίση, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Αμερικανός ηγέτης βρήκε ισχυρό εμπόδιο στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ και σε δύο περιπτώσεις ύψωσε τον τόνο της φωνής του, ιδιαίτερα το 2012 όταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν πολύ κοντά. Αμερικανική πηγή είχε τονίσει τότε ότι το Grexit αποφεύχθηκε λόγω της αμερικανικής παρέμβασης, κάτι που είναι απόλυτα ορθό.
Ο κ. Ομπάμα έδειξε μία ιδιαίτερη «προτίμηση» στο νεαρό πρωθυπουργό της Ελλάδας αμέσως μετά την εκλογή του, και τον στήριξε από την αρχή της θητείας του και με δηλώσεις και με πράξεις. Βεβαίως, δεν πρόσφερε ποτέ οικονομική βοήθεια, όπως τον κατηγόρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.
Στις 36 ώρες της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Αμερικανός ηγέτης θα ασχολήθεί και με το Προσφυγικό, και εξέφρασε την πρόθεση του να επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό στη Λήμνο ή αλλού, στην περίπτωση που η μετάβαση στη Μυτιλήνη αποδειχθεί δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί από την Αθήνα να μετεαφέρει το μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης. Παράλληλα θα ζητήσει και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με ομιλία που θα εκφωνήσει σε αθηναϊκό ξενοδοχείο.
http://mignatiou.com/2016/10/ta-dora-tou-barak-ompama-archika-zitise-na-gini-i-episkepsi-stin-epetio-tou-politechniou/
26/10/2016
Μία επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς
Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα ανακοινώθηκε και επισήμως χθες από τον Λευκό Οίκο, καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο συμβολισμούς: για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών που θα επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, για την επιμονή στους δημοκρατικούς θεσμούς πάνω στους οποίους βασίστηκαν η ειρήνη και η ευημερία της Ευρώπης, καθώς και ως αναγνώριση της αλληλεγγύης που έχουν δείξει οι Ελληνες προς μετανάστες και πρόσφυγες.
Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα παραπάνω δοκιμάζονται στη χώρα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Ισως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που πολλοί αιφνιδιάστηκαν από την επίσκεψη – με δεδομένο μάλιστα ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν μας έχουν συνηθίσει να «πετάγονται» στη χώρα, ενώ όταν το κάνουν τα ταξίδια τους προετοιμάζονται επί μήνες. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα είναι προβληματισμένοι κυρίως από τη χρονική στιγμή της επίσκεψης, μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Η εκτίμησή τους είναι ότι ως «lame duck», κουτσή πάπια, όπως χαρακτηρίζουν τους προέδρους που βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους, η δυνατότητα του προέδρου Ομπάμα να διαμορφώσει τη διεθνή πολιτική είναι περιορισμένη. Αυτό όμως φαίνεται ότι συνέβαινε ήδη. Αμερικανός οικονομολόγος μετέφερε συνομιλία με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μείωναν ήδη από το καλοκαίρι τη σημασία των αμερικανικών θέσεων για ελάφρυνση του χρέους, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται στην έξοδο.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη δεν έπρεπε να αιφνιδιάσει κανέναν. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ασχοληθεί με την Ελλάδα προσωπικά, μέσω της ομάδας του στον Λευκό Οίκο και τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, πολύ περισσότερο από όσο θα αναλογούσε στο μέγεθος της χώρας. Στην προσπάθειά του να αποτρέψει μία κρίση που η κυβέρνησή του είχε πεισθεί ότι θα προκαλούσε απρόβλεπτες συνέπειες στην Ευρώπη, άρα και στις ΗΠΑ, ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να προωθήσει πολιτικές ελάφρυνσης του χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν αυτή την επιλογή. Τηρουμένων των αναλογιών, η κατάληξη της ελληνικής κρίσης θα διαμορφώσει την κληρονομιά της προεδρίας του με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει και η τύχη της ασφαλιστικής του μεταρρύθμισης. Στην αμερικανική διακυβέρνηση, εξάλλου, υπάρχει ομάδα διαδοχής. Οι εργαζόμενοι στην περίφημη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου καλούνται να παραδώσουν τους φακέλους τους πριν από τις εκλογές, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μεταφέρουν τις ίδιες κρίσιμες πληροφορίες για τα χαρτοφυλάκιά τους στην επόμενη κυβέρνηση, είτε εκλεγεί το κόμμα τους είτε όχι. Επιπλέον, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι αν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας θα είναι παρόμοια. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ήδη ομάδες μετάβασης που θα μεταφέρουν στους ανθρώπους της Κλίντον κρίσιμες πληροφορίες και θέσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί. Γι’ αυτό και γνώστες της αμερικανικής πολιτικής τονίζουν ότι το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στον πρόεδρο Ομπάμα πρέπει να είναι συγκεκριμένο, και το όποιο αίτημα σαφές. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που φοβούνται ότι το ταξίδι θα είναι αντιπαραγωγικό. Οτι η έμφαση στο χρέος δεν θα αποδώσει, διότι το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να μην δώσει τίποτε πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017. Ή ότι θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ώρα που η κυβέρνησή του κατηγορείται ότι παίζει με τους θεσμούς και προκαλεί ασφυξία στην υγιή επιχειρηματικότητα. Αλλά για έναν ιδεαλιστή πρόεδρο όπως ο κ. Ομπάμα, οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους. Σίγουρα, οι δημοκρατικές αξίες και η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες είναι κρίσιμα μηνύματα, που λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν εκπέμπονται από ελληνικό έδαφος. Αλλά το ίδιο κρίσιμα είναι για την Ελλάδα η ενίσχυση των θεσμών, η προστασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να σταθεροποιηθεί.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
26/10/2016
http://www.kathimerini.gr/880879/opinion/epikairothta/politikh/mia-episkeyh-gemath-symvolismoys