Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει "τρύπες" και στην αξιολόγηση

 

Στις 3 το απόγευμα σε ενα από τα τελευταία ραντεβού με τους "Θεσμούς” η κυβέρνηση θα κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει απαντήσεις για το πώς θα καλυφθεί το "κενό” των 255 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες με το οποίο εμφανίζονται να έχουν "πιστωθεί” τα έσοδα. 

Η κα. Γεροβασίλη έδωσε ήδη μία "δραματική” απάντηση για το τι θα γίνει, με την χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της, αλλά στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν οτι είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το πως θα μπορούσε να καλυφθεί σε κάθε περίπτωση η απόσυρση από τα έσοδα του ποσού αυτού που έχει κατά ένα μέρος του (90 εκ. ευρώ) εισπραχθεί. 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις που έχουν προηγηθεί τα χρήματα αυτά σε περίπτωση απόρριψης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες θα πρέπει να επιστραφούν στους τέσσερις υπερθεματιστές. 

Στο ΥΠΟΙΚ πάντως εξετάζονται κάποιες εναλλακτικές που φαίνεται να συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών στο μεσοδιάστημα μέχρι και την διαμόρφωση του νέου καθεστώτος. 

Ηδη τόσο η κα. Γεροβασίλη χθες βράδυ, όσο και ο κ. Παπάς σήμερα το πρωί έκαναν λόγο για κατάθεση νέας μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης, μέχρι την ανασυγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που θα συνδέεται με την "τιμολόγηση” της λειτουργίας των καναλιών που θα εκπέμπουν σήμα.

Πάντως πέραν αυτού του νέου προβλήματος που προέκυψε χθες οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, συναντούν περισσότερο και λιγότερο φανερά προβλήματα. Ένα από τα φαινομενικά λιγότερο "θορυβώδη” ζητήματα έχει να κάνει με την καρκινοβατούσα υπόθεση των ρυθμίσεων που συνδέουν την οριστικοποίηση των διοικητικών σχημάτων στις τράπεζες με την υπόθεση της διαχείρισης των "κόκκινων δανείων”. 

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως παρά το γεγονός οτι κάποια βήματα ίσως να αναγγελθούν και σήμερα για την μία από τις δύο ενδιαφερόμενες τράπεζες, εν τούτοις οι εκτιμήσεις στον SSM κάνουν λόγο για εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις όσο αφορά τους χρόνους που η διευθέτηση των κόκκινων δανείων θα αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. 

Έτσι, ενώ αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε οτι με την οριστικοποίηση των διοικητικών σχημάτων θα άρχιζε να τρέχει η σχετική διαδικασία, τώρα οι εκτιμήσεις είναι οτι αυτή θα γνωρίσει νέες καθυστερήσεις που θα έχουν να κάνουν με την "λειτουργικότητα” των νέων σχημάτων.       

Του Γ. Αγγέλη

27/10/2016

http://www.capital.gr/oikonomia/3165379/i-apofasi-tou-ste-anoigei-trupes-kai-stin-axiologisi