Γιατί είναι βραδυφλεγής βόμβα για τη οικονομία η Deutsche Bank.

Αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές προκαλεί η Deutsche Bank. Οι φήμες προκαλούν μεγαλύτερη αναστάτωση από το πραγματικό πρόβλημα που έχει η γερμανική τράπεζα. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι «είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει ». Η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για να δούμε εάν μπορεί να μετριαστεί ο φόβος. Χθες, πάντως, η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια θύμιζε κρύο ντους. Ξεκίνησαν με μεγάλες απώλειες, οι οποίες μετριάστηκαν εν συνεχεία. Μετά το άνοιγμα της Νέας Υόρκης, μάλιστα, πέρασαν και σε θετικό έδαφος

Γιατί είναι βραδυφλεγής βόμβα για τη οικονομία η Deutsche Bank 

ΤΟ ΔΝΤ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ «ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ»

«Δυναμίτη» στις ήδη τεταμένες σχέσεις Βερολίνου - Φρανκφούρτης βάζει ο «μεγάλος ασθενής» του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου: η Deutsche Bank.
Μία τράπεζα που θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει», καθώς σύμφωνα με τους πλέον απαισιόδοξους οικονομικούς αναλυτές ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα προκαλούσε παγκόσμιο σοκ πενταπλάσιας ισχύος από εκείνο της Lehman Brothers! 

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την χαρακτηρίζει «υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο», ενώ οργιάζουν τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων το μέγεθος της κρίσης στην Deutsche Bank θα μπορούσε να καθορίσει το πολιτικό μέλλον της Άγκελα Μέρκελ. Με την καγκελάριο να βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 και τον επί των Οικονομικών υπουργό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εξαπολύει το τελευταίο διάστημα φραστικά «πυρά» κατά του Μάριο Ντράγκι ζητώντας να τερματιστεί η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρέθηκε εκτάκτως την περασμένη Τετάρτη στην Μπούντεσταγκ για να δώσει? εξηγήσεις.

Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων έχει μπει στο? μικροσκόπιο Γερμανών πολιτικών, τραπεζιτών και αναλυτών, οι οποίοι προειδοποιούν για τις συνέπειες της συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ενώ εκφράζουν έντονη ανησυχία και για τις επιπτώσεις της στη λειτουργία των γερμανικών τραπεζών.



Προβλήματα

Μιλώντας ενώπιον Γερμανών βουλευτών ο 69χρονος Ντράγκι υπερασπίστηκε με σθένος την πολιτική της ευρωτράπεζας τονίζοντας -εμμέσως, πλην σαφώς- ότι για τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών δεν ευθύνεται η ΕΚΤ: «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετές τράπεζες που έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων, έχοντας αυξήσει την παροχή χορηγήσεων κι έχοντας βελτιώσει το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ωφέλιμο και για τις τράπεζες, αλλά και για τους πελάτες τους». 

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν ωφελήσει και τη Γερμανία, ενώ όπως είπε: «Με τα μέτρα που εφαρμόζουμε, ακολουθούμε τον νόμο και φέρουμε σε πέρας με ορθό τρόπο την εντολή που μας έχει δοθεί». Για να προσθέσει ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι απολύτως απαραίτητα την τρέχουσα περίοδο τόσο για να στηριχθεί η ανάπτυξη όσο και για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να κατορθώσει να φθάσει στο 2%.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επιτρέψουμε στα μέτρα μας να δράσουν», κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Ντράγκι στη γερμανική πρωτεύουσα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε στείλει στον Ιταλό τραπεζίτη αυστηρό μήνυμα για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. Σε άρθρο - παρέμβασή του στη συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι τα επιτόκια «είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας».

«Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία».

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αντανακλούν την αναθέρμανση της έντασης μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, που έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Τα προβλήματα της Deutsche Bank δεν σχετίζονται, ωστόσο, μόνο με τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και με το υπέρογκο πρόστιμο ύψους 12,5 δισ. ευρώ που της επέβαλαν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την πώληση «τοξικών» χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης (2008).

Δίχτυ ασφαλείας

Η γερμανική τράπεζα, που διαθέτει «δίχτυ ασφαλείας» ύψους 5,5 δισ. ευρώ για πιθανές νομικές περιπέτειες, απάντησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε διακανονισμό των πιθανών αστικών απαιτήσεων κοντά στο εν λόγω ποσό, αλλά σε πολύ μικρότερο. Εκκρεμούν δε εις βάρος τις περί τις 7.000 υποθέσεις. Και όλα αυτά, την ώρα που η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε μόλις 14,6 δισ. ευρώ, ενώ το υπό διαχείριση ενεργητικό φτάνει τα 1,62 τρισ. ευρώ.
Οι επενδυτές παραμένουν πεπεισμένοι ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια, εφόσον οι αμερικανικές αρχές συνεχίσουν να απαιτούν το πρόστιμο-μαμούθ.

Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, οι δικαστικές εκκρεμότητες έχουν πλήξει κεφαλαιακά την Deutsche Bank και απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να φτάσει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,25% σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Επιπλέον ο δείκτης μόχλευσης, στο 3,4%, είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τράπεζας στο 4,5% από το 2018 και μια δημόσια εγγραφή του Deutsche Post Bank φαίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η διεύρυνση των πιστωτικών spreads μπορεί να επιδεινώσει τους φόβους της αγοράς και να άρει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει από τις αρχές της χρονιάς πάνω από το 50% της αξίας της και διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 10 ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα για πάνω από δύο δεκαετίες! Τον Οκτώβριο του 2015 βρισκόταν στα 27 ευρώ. Πίσω στο 2007, ήταν πάνω από 100 ευρώ, ενώ ακόμα και την άνοιξη του 2009, όταν οι τράπεζες είχαν συντριβεί σε όλη τον κόσμο, εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται στα 17 ευρώ. Ο Βρετανός διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Κράιαν, έχει δρομολογήσει πρόγραμμα περικοπών με μείωση προσωπικού κατά 25% και πωλήσεις θυγατρικών του ομίλου στο εξωτερικό.

Σε αυτό το κλίμα οι διαρροές περί κρατικών σχεδίων διάσωσης διαδέχονται η μία την άλλη, με τελευταίο δημοσίευμα της Die Zeit να αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια ακόμη και για απ’ ευθείας μεταβίβαση στο κράτος του 25% της Deutsche Bank.

Τα εν λόγω σενάρια διαψεύστηκαν ακαριαία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως συνέβη και με τις πληροφορίες του Focus για αίτημα κρατικής ενίσχυσης από την ηγεσία της τράπεζας. Η αγωνία ωστόσο είναι μεγάλη στους κύκλους των επενδυτών που περιμένουν να δουν αν η καγκελάριος θα μείνει πιστή στο δόγμα «ουδετερότητας».

«ΑΝΟΙΓΜΑ» 72,8 ΤΡΙΣ. ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Οι επενδύσεις «αχίλλειος πτέρνα»

Η επιβολή του προστίμου των 12,5 δισ. από τις αμερικανικές αρχές αποτελεί τη... χαριστική βολή.

Τα προβλήματα για τη γερμανική τράπεζα ξεκίνησαν, και εξακολουθούν να εστιάζονται, στον επενδυτικό της κλάδο. Με το ιλιγγιώδες άνοιγμα των 72,8 τρισ. δολαρίων στην αγορά παραγώγων και με το 85% του τζίρου της να προέρχεται από τον επενδυτικό κλάδο, η Deutsche Bank ψάχνει πυξίδα σε μια εποχή όπου, πλέον, είναι πολύ δύσκολο να «τζογάρει» για μεγάλα κέρδη.

Με το κύρος της λαβωμένο από μια σειρά σκανδάλων ? ανάμεσά τους και την υπόθεση χειραγώγησης του Libor που της κόστισε πρόστιμο 1,7 δισ. στερλινών ? η Deutsche Bank επιχείρησε ανεπιτυχώς να προσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στους νέους, αυστηρότερους τραπεζικούς κανόνες που βάζουν φρένο στις πρακτικές ανάληψης ρίσκου και, κατ΄ επέκταση, και στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. Τα εν λόγω περιθώρια, δε, περιορίζουν ακόμη περισσότερο και τα χαμηλά επιτόκια, γεγονός που οι αναλυτές θεωρούν ότι συνδέεται στενά και με τον πόλεμο που έχει κηρύξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Μάριο Ντράγκι.

Η επιβολή του προστίμου των 12,5 δισ. ευρώ από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση με τις παράτυπες πωλήσεων ομολόγων της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία αποτελεί τη ... χαριστική βολή.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο το σοκ ήταν πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι άφησε να διαφανεί το Βερολίνο, καθώς η ηγεσία της Deutsche Bank ανέμενε ότι το πρόστιμο δεν θα ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. δολάρια. Παράγοντες του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ωστόσο ότι η ίδια η Μέρκελ ενδέχεται να κληθεί να βάλει το μαχαίρι ακόμη πιο βαθιά στο ? κόκκαλο, ειδικά στην περίπτωση που το πρόγραμμα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ή και ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποδειχθούν ανεπαρκείς.

Κρατική στήριξη

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η μόνη διαφυγή θα είναι η κρατική στήριξη ? μια προοπτική, που η Γερμανίδα καγκελάριος απορρίπτει, αυτή τη στιγμή, κατηγορηματικά.

Και πως όχι άλλωστε, αφού η Μέρκελ ήταν αυτή που άφησε τις ελληνικές τράπεζες στην τύχη τους το 2009, που εισήγαγε κι έκανε σημαία της τους κανόνες του bail in και αρνήθηκε σθεναρά την οποιαδήποτε κρατική στήριξη στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα φέτος. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να ζητήσει από τους Γερμανούς φορολογούμενους να στηρίξουν την Deutsche Bank;

Όπως έγραψε πρόσφατα η βρετανική Telegraph: «Αποκλείοντας την κρατική διάσωση, η Μέρκελ ίσως λύνει το άμεσο πολιτικό πρόβλημα. Εάν η κρίση επιδεινωθεί όμως, όπως είναι πιθανό, ουδείς μπορεί να σκεφτεί ότι θα επιμείνει στην ίδια γραμμή. Μιας μορφής διάσωσης θα υπάρξει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Διότι στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εφημερίδας, η Μέρκελ παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.

Εάν η άρνησή της για κρατική στήριξη οδηγήσει τη Deutsche Bank στο χείλος της κατάρρευσης, αυτό θα σημάνει αυτομάτως το τέλος της καγκελαρίας της. Και εάν επιχειρήσει να τη σώσει την ύστατη ώρα, τότε θα κλονιστεί το ευρώ λόγω της παραβίασης των κανόνων, που η ίδια η καγκελάριος επέβαλε.

Μεγάλες αυξομειώσεις

«Τρενάκι του τρόμου» οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρωζώνη

Στο «πράσινο» πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις αρχικές απώλειες
«Τρενάκι του τρόμου» θύμισε χθες η πορεία της μετοχής της Deutsche Bank που το πρωί υποχώρησε κάτω και από τα 10 ευρώ (στο χαμηλότερο επίπεδο από το...1973) εν μέσω φημών για ρευστοποιήσεις θέσεων των hedge funds, αλλά το απόγευμα ανέκαμψε δυναμικά , με άλμα 6% στη Φρανκφούρτη και 12% στη Νέα Υόρκη. Καταλυτικά λειτούργησε η διαρροή ότι η τράπεζα βρίσκεται κοντά σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το δυνητικό πρόστιμο των 14 δις. δολ., με τον «λογαριασμό» να υποχωρεί στα 5,4 δις. δολάρια, ένα ποσό που είναι διαχειρίσιμο για την Deutsche...

«Εγκλωβισμένες» στη δίνη της Deutsche Bank, η κατάσταση της οποίας εγείρει φόβους μιας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης, είναι οι αγορές της Ευρώπης, αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών που ακολουθεί αναπόφευκτα τη γενικότερη τάση. Την Παρασκευή, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Γηραιάς Ηπείρου βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του 3%, ενώ ιδιαίτερα ασφυκτικές πιέσεις δέχτηκαν οι γερμανικές και ιταλικές τράπεζες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να βουλιάζει 8% και να χάνει προς στιγμήν το στήριγμα των 10 ευρώ. Συγκεκριμένα κατρακύλησε έως και τα 9,9 ευρώ, για να ανακάμψει, όμως, στη συνέχεια.

Ενδεικτικό της αναμπουμπούλας που υπάρχει στους επενδυτικούς κύκλους είναι το γεγονός ότι ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών Stoxx 600 Banks έχασε όλα τα κέρδη του Σεπτεμβρίου και γύρισε σε ζημίες!

Sell off

Το... σύνθημα για μαζικό sell off στη μετοχή του γερμανικού κολοσσού έδωσε η είδηση ότι δέκα hedge funds μείωσαν την έκθεσή τους στην Deutsche Bank. 

Αμέσως μετά την είδηση, η διοίκηση της τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση ότι η κεφαλαιακή της θέση παραμένει ισχυρή. «Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε πως οι στρεβλωμένες απόψεις για την τράπεζα δεν θα επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητές μας» ανέφερε ο επικεφαλής της Τζον Κράιαν, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με το πρόστιμο στις ΗΠΑ δεν αποτελεί βάση για τις πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή της τράπεζας, «αν κοιτάξετε τους διακανονισμούς που έχουν γίνει με τις ανταγωνίστριες (τράπεζες)».

Κλίμα

Σύμφωνα όμως με πολλούς αναλυτές «η Deutsche Bank σίγουρα επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα και την πτώση. Το γεγονός ότι είναι η νούμερο ένα τράπεζα με το μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο παγκοσμίως, αυτό αρκεί». Οι φόβοι που ενσωματώνονται στην τιμή της Deutsche Bank, καθώς η πτώση ξεπερνά σε ετήσια βάση το 57%, είναι εξαιρετικά υψηλοί και πολλοί επενδυτές και αναλυτές σημειώνουν την ομοιότητα που εμφανίζει η περίπτωση του γερμανικού κολοσσού με τη Lehman Brothers. Το συστημικό σοκ που θα προκαλούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις παγκόσμιες αγορές αλλά και τις οικονομίες της Eυρωζώνης, με πρώτη και καλύτερη τη γερμανική οικονομία, θα ήταν τεράστιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προεξοφλείται για την ώρα από τις αγορές, οι οποίες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τσίπρας

Χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γ. Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη μετά τα προβλήματα που υπάρχουν με τη Deutsche Bank.

Της Κατερίνας Κοσμά
2/10/2016
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=114169513



 ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γκάμπριελ κατά Deutsche Bank: 
Είστε κερδοσκόποι! 

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας επέκρινε έντονα χθες Κυριακή τη Deutsche Bank, η οποία κατηγόρησε κερδοσκόπους για τη βουτιά της τιμής της μετοχής της την περασμένη εβδομάδα, διότι όπως τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ η ίδια η τράπεζα έθεσε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας την κερδοσκοπία.

«Δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω όταν η τράπεζα η οποία μετέτρεψε την κερδοσκοπία στο επιχειρηματικό της μοντέλο ανέφερε πως έπεσε θύμα κερδοσκόπων», είπε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Ιράν, το οποίο επισκέπτεται επίσημα συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία κορυφαίων στελεχών του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Η Ντόιτσε Μπανκ—το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, με περίπου 100.000 υπαλλήλους—είναι αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαίτησε από τη διοίκησή της να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η έρευνα σχετικά με την πώληση με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός τόσο μεγάλου προστίμου έστειλε τις μετοχές της Ντόιτσε Μπανκ σε ελεύθερη πτώση και ιστορικό χαμηλό και τώρα αναμένεται να γίνει διαπραγμάτευση για ένα αρκετά χαμηλότερο πρόστιμο, προκειμένου να αναστραφεί η τάση της μαζικής ρευστοποίησης των μετοχών της και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόιτσε Μπανκ προσπάθησε να καθησυχάσει τα στελέχη της τράπεζας για την κατάσταση. Ο Τζον Κράιαν προειδοποίησε ωστόσο ότι «νέες φήμες» προκαλούν την πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας και υπάρχουν «δυνάμεις» που θέλουν να τρωθεί η εμπιστοσύνη προς το πιστωτικό ίδρυμα.

Ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία του για τους εργαζόμενους στην τράπεζα.

Τα προβλήματα της Ντόιτσε Μπανκ φέρνουν σε αμηχανία το Βερολίνο, το οποίο κανοναρχούσε πολλές άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την κακοδιαχείριση της οικονομίας και τηρεί ανυποχώρητη στάση εναντίον των κρατικών ενισχύσεων προς προβληματικές τράπεζες στην ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι μελετάται η διάσωση της Ντόιτσε Μπανκ από το κράτος σε περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια για να διευθετήσει διώξεις σε βάρος της, που αφορούν υποθέσεις πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης.


Με τις εκλογές της επόμενης χρονιάς ενόψει, ελάχιστη διάθεση μοιάζει να υπάρχει στο Βερολίνο να προσφερθεί βοήθεια σε μια τράπεζα που επικρίνουν πολλοί στη Γερμανία λόγω της δραστηριότητας του επενδυτικού της βραχίονα στο εξωτερικό, που είχε συνέπεια να της επιβληθούν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

3/10/2016

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=114172292


Σε παράλληλο Σύμπαν!

Ποιος φταίει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank; Για την πλειοψηφία των Γερμανών βουλευτών που συνομίλησαν προχθές με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, στο Βερολίνο, τα χαμηλά επιτόκια! Μια πρόσληψη της πραγματικότητας ή μάλλον ένα δείγμα γραφής της που δεν μπορεί να συναγωνισθεί τον ισχυρισμό Σόιμπλε ότι ακόμη και για τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας φταίει το φθηνό ευρώ, που εκ των πραγμάτων διευκολύνει τις εξαγωγές!

Τούτων λεχθέντων, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποίησε ότι όσο η ποσοτική χαλάρωση δεν στηρίζεται από πολιτικές αύξησης της ζήτησης στις χώρες-μέλη και κυρίως τη Γερμανία για να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο ζητούμενο ποσοστό, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παρατείνεται χρονικά και θα διευρύνεται με νέα εργαλεία.

Τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης Ντράγκι στην Μπούντεσταγκ δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, καθώς η κυριαρχία εξωπραγματικών παραδοχών είναι συχνό φαινόμενο στην ιστορία της Γερμανίας.

Από το 2010 μέχρι σήμερα η πολιτική ελίτ στο Βερολίνο χρησιμοποιεί ως επιχείρημα νομιμοποίησης της περιοριστικής της πολιτικής το τραύμα του πληθωρισμού στη δεκαετία του ’20 που οδήγησε στην άνοδο των ναζί στην εξουσία το 1933. Άγνοια της ιστορίας ή συνειδητή διαστρέβλωση; Ο πληθωρισμός που συνδεόταν με την πληρωμή των υπέρογκων πολεμικών αποζημιώσεων τερματίσθηκε με το σχέδιο Young το 1925 ? 1926 και τη διευθέτηση της καταβολής των οφειλών του Βερολίνου σε βάθος χρόνου. Σε μεγάλο βαθμό ο πληθωρισμός υπήρξε αρχικά συνειδητή επιλογή του Βερολίνου για να δημιουργήσει πίεση για το «κούρεμα» των αποζημιώσεων και να κάμψει την αδιαλλαξία της Γαλλίας, στη συνέχεια όμως ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η άνοδος των ναζί οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική αποπληθωρισμού του καγκελαρίου Μπρίνιγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’30 που οδήγησε τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και μαζική ανεργία, διέγραψε δηλαδή την ίδια καταστροφική διαδρομή με την πολιτική του προέδρου Χούβερ στις ΗΠΑ την περίοδο 1929-33.

Πολιτική αποπληθωρισμού είχε υιοθετήσει και η κυβέρνηση Λαβάλ στη Γαλλία την ίδια ακριβώς εποχή, με αποτέλεσμα κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση, που τερματίσθηκε την άνοιξη του 1936, όταν το Λαϊκό Μέτωπο Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών κα Ριζοσπαστών κέρδισε τις εκλογές και σχηματίσθηκε η κυβέρνηση Μπλουμ.

Η ναζιστική Γερμανία βγήκε από το σπιράλ αποπληθωρισμού στο οποίο την είχε εγκλωβίσει ο Μπρίνιγκ με την ίδια συνταγή που επέλεξε ο Ρούζβελτ στις ΗΠΑ: Μεγάλα δημόσια έργα και αύξηση της ζήτησης.

Η πρόσληψη της πραγματικότητας σε πλαίσιο παράλληλου σύμπαντος δεν αφορά μόνον τη δεκαετία του ’20 και του ’30: Σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου μια πλειοψηφία Γερμανών πολιτών πίστευε ότι η ήττα της χώρας τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια μαχαιριά στην πλάτη από ηττοπαθείς ή και προδότες πολιτικούς που δεν άφησαν έναν νικηφόρο στρατό να ολοκληρώσει το έργο του!

Η αλήθεια είναι στους αντίποδες, καθώς τον Νοέμβριο του 1918 η ηγεσία του στρατού για να αποφύγει την κατά κράτος ήττα ζήτησε ανακωχή, την οποία την μεθόδευσε έτσι ώστε να μπορεί να χρεωθεί στην κυβέρνηση. Στην απέναντι πλευρά, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Γαλλίας που ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας πιέσθηκε αφόρητα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να δεχθεί μια εκεχειρία που έδινε στο Βερολίνο μια σκληρή, αλλά διαχειρίσιμη ήττα.

Μια παράδοση λοιπόν ιδιαίτερης πρόσληψης του παρόντος και του παρελθόντος έντονα επιλεκτική και βολονταριστική που παραπέμπει στον φιλόσοφο Φίχτε στις αρχές του 19ου αιώνα, που όταν οι μαθητές του τού επισήμαναν ότι τα γεγονότα τον διαψεύδουν, αρκέσθηκε να απαντήσει τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα!

Σταθερή πορεία


Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποίησε ότι όσο η ποσοτική χαλάρωση δεν στηρίζεται από πολιτικές αύξησης της ζήτησης στις χώρες-μέλη και κυρίως τη Γερμανία, για να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο ζητούμενο ποσοστό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παρατείνεται χρονικά και θα διευρύνεται με νέα εργαλεία.

Γιώργος Καπόπουλος

30/9/2016

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=114167975


                          ΣΧΕΤΙΚΑ                     




  (1) Παγκόσμιος συναγερμός για την Deutsche Bank.

 (2)Τέλος εποχής. Αρχίζει η αποκαθήλωση της Deutsche Bank; 

  (3)Θα παρασύρει η Deutsche Bank τη Merkel και το ευρώ;

 (4)Αυτό που έρχεται πίσω... από την Deutsche Bank.     

(5)Στο χείλος του γκρεμού οι γερμανικές τράπεζες; 

(6)Γίγαντες και νάνοι: 
Η περίπτωση Deutsche Bank ως δοκιμασία του συστήματος.

(7)Σε πανικό οι επενδυτές λόγω Deutsche Bank, στρέφονται στα ομόλογα

(8) Ο Soros και η Deutsche Bank   

(9)«Σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την Deutsche Bank   

(10) Πώς η Deutsche Bank χρηματοδότησε την Γενοκτονία των Ποντίων! 
Στα «άδυτα» της γερμανικής πολιτικής των αρχών του 20ου αιώνα, που κατέληξε στην εθνική τραγωδία!