Η γερμανική ελίτ κατηγορεί τις ΗΠΑ για οικονομικό πόλεμο με την Deutsche Bank

  

 Σύσσωμη η γερμανική ελίτ συμπαρίσταται στην Deutsche Bank  

Το παιχνίδι ισχύος γύρω από την Deutsche Bank χοντραίνει και η μια πλευρά -οι γερμανικές πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ- δείχνει ότι χάνει την ψυχραιμία της. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί κατηγόρησαν ανοιχτά -με δηλώσεις τους στον Τύπο- τις ΗΠΑ για επίθεση κατά της Deutsche Bank και οικονομικό πόλεμο.

Ο Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, υποστήριξε σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag» ότι η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης -που έχει προτείνει πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση των κατηγοριών που αφορούν τη συμμετοχή της Deutsche Bank στo σκάνδαλο των διασφαλισμένων σε υψηλού ρίσκου ενυπόθηκα δάνεια (subprime) παραγώγων- «έχει χαρακτηριστικά οικονομικού πολέμου».

O Ραμσάουερ τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν «μακρά παράδοση» στην αξιοποίηση διαθέσιμων ευκαιριών προκειμένου να εξαπολύουν επιθέσεις και εμπορικούς πολέμους «όταν αυτό ωφελεί τη δική τους οικονομία» και ότι «οι εκβιαστικές απαιτήσεις αποζημίωσης» στην περίπτωση της Deutsche Bank αποτελούν παράδειγμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του CSU -του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ-, Μάρκους Φέρμπερ, δήλωσε στη «Welt» ότι η χρονική περίοδος και το μέγεθος των απαιτήσεων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης από την Deutsche Bank δείχνουν σαν να πρόκειται για μια απάντηση τύπου «μία σου και μία μου» στο πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple.

Τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν διέταξε την ιρλανδική κυβέρνηση να εισπράξει απλήρωτους φόρους 13 δισ. ευρώ από την αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, κρίνοντας ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που αυτή απολάμβανε επί σωρεία ετών στη χώρα των Κελτών ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική επιδότηση.

Αλλά και η αφρόκρεμα της γερμανικής επιχειρηματικής ελίτ δεν έμεινε άλαλη στην προσπάθεια στήριξης της Deutsche Bank και έγερσης των εθνικών αντανακλαστικών των Γερμανών πολιτών. Kάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Deutsche Bank και κυρίως να επισημάνουν την τεράστια σημασία που αυτή έχει για τις επιχειρήσεις που διευθύνουν και για τη γερμανική οικονομία.

«Οι ισχυρές γερμανικές τράπεζες είναι σημαντικές για μια ισχυρή γερμανική οικονομία», δήλωσε στη «Frankfurter Allgemeine» ο επικεφαλής της Daimelr -της αυτοκινητοβιομηχανίας που κατασκευάζει τη Mercedes- Ντίτερ Τσέτσε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «μια στενή σχέση η οποία και θα παραμείνει έτσι».

O Γιοχάνες Τέισεν, ο επικεφαλής του κολοσσού ενέργειας και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας Eon, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι η Γερμανία, ως μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του κόσμου, θα υποφέρει «εάν η πρόσβαση των επιχειρήσεών της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω των ξένων τραπεζών».

Ο Πέτερ Τέριουμ, επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού ενέργειας RWE, συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για μας να έχουμε έναν παγκόσμιο παίκτη στις διεθνείς αγορές όπως η Deutsche Bank με την πλευρά μας», ενώ ο ηγέτης της Siemens, Τζόε Κέσερ, διεμήνυσε ότι η διεύθυνση της Deutsche Bank «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας».

«Κρυφή» ατζέντα

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται παραμονές της φθινοπωρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα. Στην «κρυφή» ατζέντα αυτής της συνόδου, κορυφαίο θέμα αναδεικνύεται πλέον η κρίση στην Deutsche Bank και βέβαια ο αυξανόμενος οικονομικός προστατευτισμός στον πλανήτη.

Οι δηλώσεις των μελών της γερμανικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ έρχονται επίσης μετά τις επισημάνσεις του Βρετανού διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, την περασμένη Παρασκευή, για κερδοσκοπική επίθεση στη μετοχή.

Αρκετά κερδοσκοπικά hedge funds -αγγλοαμερικανικής προέλευσης- δανείζονται τίτλους της Deutsche Bank και εν συνεχεία τους πουλούν προκειμένου να ρίξουν την τιμή τους και να καρπωθούν τη διαφορά.

Επικεφαλής της υποτιμητικής κερδοσκοπίας φέρεται μάλιστα ότι είναι ο Τζορτζ Σόρος.

Ο τίτλος της γερμανικής τράπεζας υποχωρεί περισσότερο από 50% φέτος. Την περασμένη Παρασκευή, παρότι αρχικά βούτηξε 9%, στη συνέχεια κατάφερε να ανακάμψει και να κλείσει με άνοδο μεγαλύτερη του 6% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Αιτία της ανόδου ήταν δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου ότι η ηγεσία της Deutsche Bank και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία διακανονισμού ύψους 5,4 δισ. δολαρίων.

Ο Κράιαν και άλλα στελέχη της Deutsche Βank θα βρεθούν αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και τα δημοσιεύματα τον φέρουν να επιχειρεί να έλθουν σε συμφωνία με τους Αμερικανούς, με στόχο η συμφωνία διευθέτησης να οριστικοποιηθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η γερμανική τράπεζα δέχτηκε πάντως ένα ακόμη χτύπημα το Σάββατο όταν δικαστής του Μιλάνου απηύθυνε κατηγορίες σε αυτήν και δύο ακόμη τράπεζες για σειρά από οικονομικά εγκλήματα.

Δεκατρία νυν και πρώην στελέχη των Deutsche Bank, Monte dei Paschi και Nomura κατηγορούνται συγκεκριμένα ότι παραποίησαν τους λογαριασμούς της Monte dei Paschi για να κρύψουν ζημιές από προηγούμενες συμφωνίες παραγώγων...

03.10.2016  
Μπάμπης Μιχάλης

http://www.efsyn.gr/arthro/i-germaniki-elit-katigorei-tis-ipa-gia-oikonomiko-polemo-me-tin-deutsche-bank