Τα νοσοκομεία «αιμορραγούν»
O διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας δεν ενέκρινε άδεια που είχε ζητήσει διευθυντής παθολογικής κλινικής. Ο λόγος για την άρνηση είναι ότι η απουσία του θα καταστήσει μη ασφαλή τη λειτουργία της κλινικής. Η στελέχωσή της είναι οριακή. Στο νοσοκομείο τους πιάνει «κρύος ιδρώτας», όταν αναλογίζονται τι θα γίνει στο τέλος του έτους όταν θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης ένας παθολόγος και τρεις χειρουργοί. Το ενδοκρινολογικό τμήμα στο νοσοκομείο Νίκαιας βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας. Ο λόγος είναι ότι ο διευθυντής ιατρός αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης. Ετσι στο τμήμα μένουν δύο επικουρικοί γιατροί εκ των οποίων μία γιατρός απολύθηκε μόλις χθες λόγω λήξης σύμβασης.
Από το 2012 έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας (νοσοκομείων, πρωτοβάθμιας φροντίδας, κεντρική υπηρεσία και οργανισμοί) έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων κατά 16.500. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, τον Δεκέμβριο του 2012 το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας ήταν 94.164 άτομα, και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε μειωθεί στα 77.637 άτομα. Κατά το 2015 αποχώρησαν - συνταξιοδοτήθηκαν 2.758 άτομα μόνιμο προσωπικό. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει μόλις 593 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα νοσοκομεία, από προκηρύξεις (4Κ και 5Κ) του 2015 για 985 θέσεις. Οι προσλήψεις αυτές είχαν εγκριθεί από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, στο τέλος του 2016 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 250-300 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, αριθμός που είναι αρκετά μεγάλος εάν αναλογιστεί κανείς ότι ειδικά σε νοσοκομεία της επαρχίας ολόκληρα τμήματα βασίζονται σε έναν-δύο γιατρούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις οποιαδήποτε αποχώρηση χαρακτηρίζεται «μοιραία». Συνολικά οι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 7.800. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αυτή τη στιγμή από τις 45.000 μη ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων εκτιμάται ότι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης περίπου 10.000 εργαζόμενοι. Σε περίπτωση που το ασκούσαν όλοι –εάν π.χ. ήθελαν να προλάβουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό–, θα «τιναζόταν στον αέρα» η λειτουργία των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εκτός από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ που ολοκληρώνονται, έχουν δρομολογηθεί και άλλες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα, αναμένεται να εκδοθεί από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για επιπλέον 1.538 θέσεις, από τις οποίες οι 650 θα γίνουν άμεσα από προσωρινούς κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, αναμένεται η προκήρυξη μιας πρώτης «δέσμης» για πρόσληψη 760 μόνιμων γιατρών και θα ακολουθήσει προκήρυξη –αρχές του 2017– για επιπλέον 2.000 θέσεις. Οι διαδικασίες ωστόσο είναι χρονοβόρες. Εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα εκκρεμούν διορισμοί γιατρών από προκήρυξη του 2010.
Παράταση παραμονής
Στο πλαίσιο αυτό συζητείται όλο και πιο συχνά σε κάποιους ιατρικούς κύκλους η ανάγκη, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό να παρατείνει την παραμονή του στο ΕΣΥ έως ότου πληρωθούν οι θέσεις. Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι να δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς που βγαίνουν στη σύνταξη να παραμένουν στο νοσοκομείο έως ότου πληρωθεί η θέση και για διάστημα που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος, στην ίδια λογική που ισχύει και για τους ειδικευόμενους. Οπως αναφέρουν, δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την πρόταση, η παράταση θα δίνεται μόνο εφόσον το θελήσουν οι ίδιοι και υποβάλουν και τη σχετική αίτηση και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του νοσοκομείου και του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας. Η παράταση θα λύεται αυτοδικαίως και αυτομάτως με την πρόσληψη του νέου γιατρού. Η πρόταση έχει κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ σχετική τροπολογία είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο και ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. Η τροπολογία είχε απορριφθεί τότε από τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με το σκεπτικό ότι υπάρχει αίτημα ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος και η ανάγκη να στείλουμε το σήμα στους νέους γιατρούς στο εξωτερικό ότι η χώρα αυτή μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία μιας αξιοπρεπούς επαγγελματικής διεξόδου.
26/11/2016
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
http://www.kathimerini.gr/885331/article/epikairothta/ellada/ta-nosokomeia-aimorragoyn?platform=hootsuite