Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία: Παραιτείται η κυβέρνηση.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί στη Βουλγαρία το αποτέλεσμα των χθεσινών προεδρικών εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον Rumen Radev (Ρούμεν Ράντεφ). Ο φιλορώσος υποψήφιος που είχε τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κέρδισε το 59,4% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, εκλαμβάνοντας την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος ως ήττα της πολιτικής του αλλά και της επιλογής του προσώπου.

Η Τσέσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του  κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, εξασφάλισε το 36,17% των ψήφων και διαφορά περισσότερων των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ρούμεν Ράντεφ, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 99,33% των ψήφων.

Όπως είχε προαναγγείλει, ο Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε επισήμως σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του. Η παραίτηση θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο την Τετάρτη και ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ θα διορίσει μεταβατική κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, "η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον διορισμό νέας κυβέρνησης και να διασφαλίζει τη συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών αναμένεται την Τετάρτη. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Η εκλογή του δεν επισύρει αυτομάτως την παραίτηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Μπόικο Μπορίσοφ, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη των εθνικιστών, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σημαίνει έλλειψη υποστήριξης του εκλογικού σώματος.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, νεοεισερχόμενος στην πολιτική, προσείλκυσε ψηφοφόρους ποικίλλων πολιτικών τάσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το 35% των ψηφοφόρων του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ, που συμμετέχει στη κυβέρνηση του Μπορίσοφ και 60% των εθνικιστών που του εξασφάλιζαν κοινοβουλευτική υποστήριξη ψήφισαν τον Ράντεφ.

Τόσο του κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ, όσο και οι σοσιαλιστές ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση στο πλαίσιο του παρόντος κοινοβουλευτικού σχήματος και ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ανήκει στην αρμοδιότητα του νέου προέδρου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ορίσει ημερομηνία εκλογών, που θα διεξαχθούν το νωρίτερο τον Μάρτιο 2017.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος και αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας, δήλωσε χθες ότι τάσσεται υπέρ ενός θετικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Δήλωσε επίσης ότι θα "εργασθεί για την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πολιτικοί αναλυτές και σημαντική μερίδα των ΜΜΕ στη Σόφια αποδίδουν την ήττα της υποψήφιας του Gerb, σε αποδοκιμασία της πολιτικής του πρωθυπουργού κ. Μπορίσοφ σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη, κυρίως όμως στην αδυναμία και κατά πολλούς στην αδιαφορία, της κυβέρνησής του να πατάξει τη διαφθορά. Αλλά και η αντιπολίτευση ερμηνευσε το αποτέλεσμα ως ψηφο διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κ. Μπορίσοφ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν, δηλαδή, ηγηθεί εκ νέου στις διαφαινόμενες εκλογές του Gerb ή θα παραιτηθεί από την ηγεσία του.

Μολονότι η Βουλγαρία έχει πολίτευμα προεδρευόμενης Δημοκρατίας, ο πρόεδρος διαθέτει -καθότι εκλεγμένος από τον λαό- αυξημένη πολιτική αίγλη και το προνόμιο, πέραν του αρχηγού του στρατεύματος, να διορίζει εκείνος τους ανώτατους δικαστές καθώς και να αναπέμπει νομοσχέδια που κατατίθενται στη βουλή.

Προεκλογικά, ο νέος πρόεδρος είχε εκφραστεί υπέρ της παραμονής της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και της άρσης των κυρώσεων της Δύσης, στις οποίες συμμετέχει η χώρα του, απέναντι στη Ρωσία, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η στάση της Ρωσίας στην Κριμαία ήταν ορθή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/diethni/3169479/ragdaies-politikes-exelixeis-sti-boulgaria-paraiteitai-i-kubernisi

14/11/2016