ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βυζαντινές ψαλμωδίες. "Τα μπλουζ της ψυχής μου".



 Βυζαντινές ψαλμωδίες.
"Τα μπλουζ της ψυχής μου". 

Ποια σχέση θα μπορούσε να έχει ο γνωστός αμερικάνικος ρυθμός των μπλουζ με τα βυζαντινά ακούσματα της παράδοσης μας;

 Ο Βασίλης Χατζηνικολάου νιώθει ότι κάποια ισχυρά αλλά υπόγεια ρεύματα, τα συνδέουν μεταξύ τους σε μια μυστική επικοινωνία. Έτσι μέσα σε αυτό το ψηφιακό δίσκο, τα μουσικά διαστήματα συμφιλιώνονται με τα ψυχικά συναισθήματα του καλλιτέχνη. Αυτή η προσέγγιση των δύο διαφορετικών κόσμων, δηλαδή της βυζαντινής ανατολής και των μπλουζ, με την συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής, συνθέτουν το παζλ των «Μπλουζ της ψυχής του», αναστρέφοντας το μειονέκτημα της ετερότητας του υλικού σε μια δυναμική και πρωτόγνωρη πανδαισία ήχων.


Ο Βασίλης Χατζηνικολάου γεννημένος στη Θεσσαλονίκη με σπουδές μουσικής στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης, μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης αλλά και βυζαντινής μουσικής, έζησε για μια δεκαετία στον Καναδά αποκτώντας από το πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, πτυχία σύνθεσης, φωνητικής και διεύθυνσης χορωδίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε σαν πιανίστας και ενορχηστρωτής με επώνυμους καλλιτέχνες όπως τους: Διονύση Σαββόπουλο, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ορφέα Περίδη, Νίκο Παπάζογλου κ.α.. Ταυτόχρονα ψέλνει στον Άγιο Ανδρέα Πετραλώνων και συμμετέχει σε μουσικές παραγωγές, ηχογραφήσεις και συναυλίες γνωστών ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Από τις δύο αγάπες του - όπως λέει ο ίδιος - την βυζαντινή μουσική και τα μπλουζ, προέκυψε τούτο το ηχητικό μωσαϊκό «Τα μπλουζ της ψυχής μου», που με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό κυκλοφορεί από την ΛΥΡΑ.

Πρόκειται για μια πολυμορφία ρυθμών και ήχων με εναλλαγές χρωμάτων και τολμηρές επιλογές, που ποικίλουν από αυστηρούς μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, rhythm and blues εκδοχές ψαλμών του Δαβίδ, σύγχρονες μπαλάντες του Παπαδιαμάντη και του δερβίση της ανατολής Τζελαλαντίν Ρουμί με την μαγευτική πολίτικη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου, ιρλανδέζικες γκάιντες σε βυζαντινές μελωδίες, μέχρι την οικουμενική διασκευή του «Χριστός Ανέστη» σε πέντε γλώσσες, το ιδανικότερο κλείσιμο των «Βυζαντινών ακουσμάτων στον 21° αιώνα» και τελική ψηφίδα των «Μπλουζ της ψυχής μου».

 http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/08/xatzinikolaou.html,



Βασίλης Χατζηνικολάου: Τα μπουζ της ψυχής μου.
Βυζαντινά ακούσματα στον 21ο αιώνα.

Πως παντρεύει κανείς τη βυζαντινή μουσική με τα μπλουζ του αμερικάνικου νότου; Είναι δυνατό, δύο τόσο διαφορετικά σε αφή και υφή είδη μουσικής να έλθουν το ένα κοντά και μέσα στο άλλο, ώστε να αποτελέσουν ένα πολύχρωμο μουσικό μωσαϊκό. Αυτό το ομολογουμένως ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο πάντρεμα τόλμησε να κάνει πράξη ο Βασίλης Χατζηνικολάου παρουσιάζοντας μία σειρά μουσικών συνθέσεων με τίτλο: «Τα μπλουζ της ψυχής μου – βυζαντινά ακούσματα στον 21ο αιώνα» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την εταιρία ΛΥΡΑ. 

Ο Βασίλης Χατζηνικολάου ανήκει σε αυτούς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μουσικά μέσα στους βυζαντινούς ήχους, και γνώρισε τα μπλουζ στην αμερικάνικη ήπειρο στην οποία έζησε για χρόνια. Ταυτόχρονα επηρεασμένος από δύο κατά τα φαινόμενα διαφορετικά είδη μουσικής, μελοποιεί συνολικά 21 ύμνους της Παλιάς και της Καινής Διαθήκης και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας ή αποσπάσματα αυτών, με έναν τρόπο που οδηγεί ελληνικά μουσικά όργανα στους gospel ρυθμούς στις εκκλησίες του αμερικάνικου νότου. Ψάλτης ο ίδιος, τραγουδά, συχνά με τη συνοδεία χορωδιών, τους βυζαντινούς ύμνους με έναν τρόπο λιτό και ταυτόχρονα δωρικό, περιγράφοντας με τον τόνο της φωνής του, το τέμπο και τα όργανα που χρησιμοποιεί πότε τα πάθη και πότε τη λύτρωση.

Ενορχηστρώνει τις συνθέσεις του, με κλασικά μουσικά όργανα που παραπέμπουν στη μία ή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με βυζαντινά πλήκτρα από τη μία και ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο από την άλλη. Ο μουσικός ήχος που έρχεται στα αυτιά μας είναι καθαρός, χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία στις νότες του, διαπνέεται όμως από μία αξιοσημείωτη απλότητα που σε οδηγεί στον πυρήνα των ύμνων που περιγράφονται. Με μία τέτοια καθαρότητα ο Σταύρος Κουγιουμτζής ανθρωπί νως συνέθεσε τους Ύμνους των Αγγέλων πριν από 10 ακριβώς χρόνια, που αυτή την εβδομάδα έχουν ξεχωριστή θέση στα ξεχασμένα διαμάντια του Ορφέα, με το Βασίλη Χατζηνικολάου να συμπεριλαμβάνει εδώ το «Πάσχα των Ελλήνων», τιμώντας με τον τρόπο αυτό τον αξέχαστο συνθέτη.

Όπως ο ίδιος ο συνθέτης αναφέρει στο σημείωμά του, το εγχείρημα αυτό αναστρέφει το μειονέκτημα της ετερότητας του υλικού, σε μία δυναμική και ζωντανή εικόνα, ένα ηχητικό μωσαϊκό. Το αποτέλεσμα, μία πολυμορφία στους ρυθμούς και μία εναλλαγή των ηχητικών χρωματισμών, όπως ο ίδιος σημειώνει, μάλλον τον δικαιώνει.

Οι μελοποιημένοι ύμνοι

1. Μη καταπιστεύσης με
2. Κύριε των δυνάμεων
3. Όρθρου βαθέως
4. Μυσταγωγών σου, Κύριε
5. Έκστηθι φρίττων ουρανέ
6. Τις Θεός
7. Ο Αγαπημένος
8. Ψαλμός 83
9. Εξομολογείσθε τω Κυρίω (A Capella)
10. Εξομολογείσθε τω Κυρίω
11. Ωσαννά
12. Ίλεως
13. Είπατε τη θυγατρί Σιών
14. Τοις συλλαβούσι σε
15. Η πόρνη εν κλαυθμώ
16. Έστησαν τα τριάκοντα αργύρια
17. Ωσαννά (Instrumental)
18. Επί την ηλίου δύσιν
19. Αναστήτω ο Θεός – Πάσχα των Ελλήνων
20. Χριστός Ανέστη
21. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν

Ο ίδιος ο Βασίλης Χατζηνικολάου βρίσκεται στα πλήκτρα και τραγουδά. 

Συμμετέχουν ακόμη οι μουσικοί Μιχάλης Ορφανίδης (τύμπανα), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα), Δημήτρης Παπαλάμπρου (ηλεκτρικές κιθάρες), Πέτρος Βαρθακούρης (ηλεκτρικό μπάσο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα). Το cd κυκλοφορεί από την εταιρία ΛΥΡΑ και συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ένθετο με ένα εκτενές σημείωμα του συνθέτη περί την έκδοση και παράθεση των μελοποιημένων ύμνων μαζί με τις πληροφορίες για τους μουσικούς και τις ενορχηστρώσεις.