Γιατί η ομιλία Ομπάμα ισοδυναμεί με έναρξη πολέμου ΗΠΑ-Γερμανίας;

 Brandenburg Gate-Berlin:The car of US President Barack Obama.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα κατά ορισμένους αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης, κατά άλλους αποτυχία. Όμως, η προσεκτική ανάλυση, μια ‘δεύτερη ανάγνωση’ όλων των σημείων της, δείχνει ότι κάτι αλλάζει στις ΗΠΑ σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Γερμανία. Μπαίνουμε σε εποχές μετωπικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Γερμανίας;

Όποιος διαβάσει προσεκτικά την ομιλία Ομπάμα θα παρατηρήσει δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η ομιλία θυμίζει τη φράση 'τα λέω στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη', καθώς η ομιλία γίνονταν στην Αθήνα αλλά… απευθύνονταν καθαρά προς την Γερμανία και όχι προς την Ελλάδα! Πράγματι, τόσο η καθαρή υιοθέτηση των Ελληνικών θέσεων περί διαγραφής του χρέους όσο και εκείνη της εγκατάλειψης της λιτότητας Σόιμπλε δεν υιοθετούν απλά τις Ελληνικές απόψεις, αλλά επίσης δεν έχουν ως αποδέκτες τους Έλληνες, αλλά έναν και μόνο αποδέκτη, την Γερμανική ηγεσία! Το δεύτερο θέμα επίσης που ο Μπαράκ Ομπάμα έθιξε λέγοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ περί αμυντικών δαπανών, δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά την Γερμανία! Αυτό αποδεικνύει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους. Επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πολεμική από ΗΠΑ προς Γερμανία για βασικά ζητήματα. Πολεμική που οι ΗΠΑ έχουν ιστορικά αποδείξει ότι δύνανται να επιβάλλουν στην Γερμανία, όταν αυτές δεν συμμορφώνονται, όχι μόνο μέσα από τον έλεγχο οργανισμών όπως ΔΝΤ, αλλά και με αποφάσεις διεθνως δικαστηρίων που επίσης ελέγχουν (να σημειώσουμε ότι η Γερμανία οφείλει αποζημιώσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ συνολικά προς τρίτες χώρες). Το πρώτο, λοιπόν, είναι ότι υπάρχει μια λογική σύγκρουσης, που επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ έχει πλέον αλλάξει, και είναι σε αρμονία τόσο με πρόστιμο έναντι Γερμανικών εταιριών, όσο και με τις δηλώσεις Τραμπ. Αυτό όμως είναι το ένα θέμα.

Το δεύτερο θέμα, που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι η ομιλία δεν ηταν η ‘ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα’! Οι θέσεις που εκφράστηκαν, δεν είναι οι καθαρές θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα! Η ομιλία μετέφερε ξεκάθαρα τις σύμφωνες απόψεις του νέου προέδρου Ντόναλτ Τραμπ σε όλα τα θέματα. Ενδεικτικά, το περί 2% επί των δαπανών που πρέπει να δαπανούν χώρες του ΝΑΤΟ για να είναι στη συμμαχία, είναι όρος που έχει θέσει ο Ντοναλτ Τράμπ στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για να συνεχίσουν να είναι στο Κλαμπ, και είναι καρφί επίσης για Γερμανία (1,1% του ΑΕΠ οι δαπάνες μόνο). Για να το απλοποιήσουμε, οι δυο πρόεδροι, ο τωρινός και ο ερχόμενος από 1/1/2017, έχουν συγχρονιστεί και θα ‘συνετίσουν’ την Γερμανία διότι αυτό συμφέρει τις ΗΠΑ.

Τα δύο αυτά σημεία αποτελούν ένδειξη ότι στην νέα διεθνή σκακιέρα, ο πόλεμος μεταξύ συμφερόντων Γερμανικών και Αμερικανικών εταιριών, είτε μιλάμε για τον χώρο της Ενέργειας είτε Αυτοκινητοβιομηχανιών ή Πολεμικών Εταιριών, όπου Γερμανικά και Αμερικανικά συμφέροντα δεν συμπίπτουν, παίρνει νέες διαστάσεις, και το Ελληνικό χρέος θα είναι αφορμή για επίλυση άλλων, κεκαλυμμένων πίσω από τη συζήτηση του Ελληνικού χρέους θεμάτων, σημαντικών για την επέκταση των Αμερικανικών συμφερόντων! Είναι αφορμή για τον ‘καυγά για το πάπλωμα’, για το ποιος θα ελέγχει τις διεθνείς αγορές!

 Κωνσταντίνος Βέργος,
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία. 

  17 Νοεμβρίου 2016 

http://www.liberal.gr/arthro/93965/apopsi/k-bergos/giati-i-omilia-ompama-isodunamei-me-enarxi-polemou-ipa-germanias.html


              ΣΧΕΤΙΚΑ              



Κοινό άρθρο Ομπάμα και Μέρκελ

 υπέρ της συνέχισης συνεργασίας ΗΠΑ - ΕΕ 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυναν έκκληση για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και την διατλαντική εμπορική συμφωνία TTIP και στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμ.

Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό   ''WirtschaftsWoche'' , οι δύο ηγέτες τονίζουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, «το μέλλον ήδη συμβαίνει και δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση».

«Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να φτιάξουν την παγκοσμιοποίηση βάσει των αξιών και των ιδεών τους», προσθέτουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ.


«Το οφείλουμε στις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας, ακόμη και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας», τονίζουν.

Το άρθρο αυτό αποτελεί μια μεγάλη αντίθεση με τη ρητορική του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε απειλήσει να ακυρώσει τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες και να βάλει στον πάγο όσες είναι υπό συζήτηση, ενώ είχε κατηγορήσει τη Μέρκελ ότι «καταστρέφει τη Γερμανία» με τη μεταναστευτική της πολιτική.


«Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας δεσμεύει να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, διότι γνωρίζουμε ότι η πραγματική ισχύς των αξιών μας μετράται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους», υπογραμμίζουν στο άρθρο Ομπάμα και Μέρκελ.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες στο άρθρο τους εξηγούν ότι η διατλαντική συμφωνία εμπορίου TTIP «χωρίς αμφιβολία» θα ωφελήσει τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς εργοδότες, εργαζόμενους, καταναλωτές καθώς και τους γεωργούς.

«Είμαστε πιο ισχυροί όταν συνεργαζόμαστε», εκτιμούν. «Τώρα που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ και οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες όσο ποτέ, η συνεργασία αυτή είναι πιο σημαντική από ποτέ στο παρελθόν», εξηγεί ο Ομπάμα και η Μέρκελ στο άρθρο τους.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνουν: «Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας έχει επίσης διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχει χώρος στον κόσμο μας για την κοινή προστασία του πλανήτη μας», τονίζουν.

Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα είδος διατλαντικής διακήρυξης του τρόπου διακυβέρνησης, αλλά και μια αντίθεση στον κόσμο που παρουσίασε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, στον οποίο εγείρονται σύνορα και διαχωρισμοί και όπου το ελεύθερο εμπόριο είναι κακό, ενώ το σύνθημα «Η Αμερική πρώτη» καλό, στον οποίο ο εγωισμός είναι το νέο νόμισμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Για τους Αμερικανούς, η Μέρκελ είναι η ιδεώδης συνεργάτιδα, η οποία πλέον μετά τη νίκη του Τραμπ αναδεικνύεται σε ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου, όπως την χαρακτήρισε η New York Times.

Μετά τη νίκη Τραμπ η Μέρκελ, που παραμένει στην καγκελαρία, βλέπει να εγείρεται το ερώτημα «και τώρα;», εντελώς διαφορετικά από αν είχε κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, σχολιάζει το Wirtschaftswoche.

Διότι από την εποχή Τραμπ ένα είναι γνωστό: η αβεβαιότητα.

Σε αυτό τον νέο κόσμο των ισχυρών ανδρών χρειάζεται να έχει κανείς γερά νεύρα. Ένα μόνο μπορεί να σκεφτεί κανείς για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, ότι θα την κατανοεί ως ένα πόκερ συμφερόντων: Η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης, η Βρετανία εναντίον της ΕΕ.


(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 17/11/2016  

http://www.huffingtonpost.gr/2016/11/17/eidiseis-politiki-diethnes-obama-merkel_n_13038040.html?utm_hp_ref=greece